Zijn leggings nog wel in de mode? Is er een alternatief?

Wie bepaalt nu eigenlijk welke kleding in de mode is? En zijn leggings nog wel in de mode? En hoe draag je een legging?

Een vraag van Tineke: Straks wil ik (53) weer jurkjes gaan dragen, maar bij koude dagen zul je toch iets eronder moeten dragen. Nu vind ik panty’s helemaal niet lekker zitten en was blij met de leggings. Die zie je nu veel minder in de winkel. Zijn de leggings nu weer uit de mode? Is er een alternatief voor de panty’s? Ik houd van een sportieve stijl.

Zijn leggings nog wel in de mode – leggings waren er al voordat ze ‘in de mode’ kwamen. In de danswereld kent men de leggings immers al heel lang. Wanneer is iets ‘in de mode’ en wanneer is iets ‘uit de mode’? En wie bepaalt nu eigenlijk welke kleding in de mode is? Dat zijn de belangrijkste ontwerpers in de grote modesteden, zoals Milaan, Parijs en New York. Wat zij laten zien op de catwalk wordt vertaald naar de confectie. Wat wij het seizoen daarop zien hangen bij de grote winkelketens is dus een afgeleide van de mode op de catwalk.

Wanneer in de winkels broeken met wijde pijpen hangen en deze trend wordt opgepikt door trendsetters, is er een grote groep die volgt, de zogenaamde trendvolgers. Als (bijna) iedereen een broek met wijde pijpen in de kast heeft hangen, is de trend al voorbij. Een trend duurt ongeveer vier jaar. Daarna kan het ‘echt niet meer’. Maar door wie of wat worden de modeontwerpers op hun beurt geïnspireerd? Dat zijn de jonge mensen op straat (de zgn. streetfashion – zie mijn Pinterestbord Streetstyle) die zich weinig gelegen laten liggen aan de trends van dat moment en hun eigen mode maken.

Zijn leggings nog wel in de mode?Wat ik je hiermee duidelijk wil maken? Trek een lange legging aan onder dat (niet te korte) jurkje, op jouw leeftijd maak je je eigen stijl en met een lange legging ga je nooit de fout in. Draag er een plat schoentje bij, bijvoorbeeld een ballerina of sandaaltje. Wil je er toch volgens de laatste trends bijlopen? Ik verwacht het niet -gezien je voorkeur voor een sportieve stijl – maar kies dan een legging met een dessin of één in leatherlook. Wat je echt niet (meer) kunt dragen is een witte legging, een afschuwelijk ding dat aan een onderbroek doet denken.

Je vraagt om een alternatief: je kunt een slank gesneden broek onder een (tuniek)jurkje dragen. Dat staat heel vlot en modieus, zonder het gevaar dat het te meisjesachtig wordt. Zoals dat met een legging onder een kort jurkje snel het geval kan zijn. Succes met je eigen stijl! Groeten, Lida

Eén gedachte over “Zijn leggings nog wel in de mode? Is er een alternatief?”

  1. Bedankt voor het antwoord op mijn vraag. Ik heb er inderdaad wat aan. Een strakke broek onder een jurk vind ik wel een goed idee. Bedankt!

Reacties zijn gesloten.