De driehoek van jeugd – waarom een kort kapsel vaak beter staat

Ergens tussen de 50 en 60 komt voor bijna elke vrouw het moment waarop je jezelf afvraagt wat je met je haar moet doen. Lang laten of afknippen?

De driehoek van jeugd - waarom een kort kapsel vaak beter staat

Laat ik mijn haar grijs worden of blijf ik het verven, neem ik afscheid van mijn lange haren of stap ik over naar een korter kapsel, zijn de dilemma’s die ik met regelmaat te horen krijg. Grijs haar wordt droger en stugger en dat is voor veel vrouwen de reden om te kiezen voor een gemakkelijker te onderhouden kapsel. Ook haar dat om de drie tot vier weken moet worden geverfd wordt er meestal niet mooier op. De glans gaat eraf en het haar ziet er vaak ‘dor’ uit. Maar er is nog een reden om te kiezen voor een korter kapsel en dat is de ‘driehoek van jeugd’.

De driehoek van jeugd

Het zal beslist niet nieuw voor je zijn dat na je vijftigste alles in rap tempo onderhevig is aan de zwaartekracht. Oogleden en mondhoeken gaan hangen, je wangen zijn minder gevuld, de frons tussen de wenkbrauwen wordt dieper, je kaaklijn minder geprononceerd en de huid onder je ogen zakt uit. Hieronder zie je een foto van moeder en dochter. Ook al is moeder perfect opgemaakt en waarschijnlijk gephotoshopt, de ‘driehoek van jeugd’ is aan het kantelen. Ook bij Brigitte Bardot, wars van botox en plastische chirurgie, is goed te zien dat de driehoek kantelt naarmate we ouder worden.

De driehoek van jeugd - waarom een kort kapsel vaak beter staat

Waarom een kort kapsel na je 50ste vaak beter staat


Wat kun je doen om er toch zo lang mogelijk jeugdig uit te blijven zien?
Je make-up, kleuren én kapsel aanpassen.

Je make-up
Vermijd donkere lijntjes onder je ogen. Die benadrukken alleen maar de wallen en donkere kringen onder je ogen en om dezelfde reden is ook mascara op je onderste wimpers niet meer zo’n goed idee. BB is dus een goed voorbeeld van hoe je het NIET moet doen. Een lichte foundation daarentegen egaliseert en zal je dus jonger laten lijken. Een donkere lippenstift benadrukt smalle lippen en de lijntjes om je mond. Een iets lichtere tint laat je lippen voller lijken, maar pas op, een te lichte kleur voor jouw kleurtype is ook geen goed idee. Lees ook Welke kleur lippenstift maakt je mooier?

Je kleuren

Na je vijftigste en de menopauze raakt je huid minder doorbloed, je natuurlijke kleuren worden zachter en het licht-donker contrast tussen je huid, haar en ogen wordt minder hoog. Een voorbeeld: een helder-koel kleurtype staan koel-heldere kleuren nu mooier. Zwart als neutrale kleur kan dit kleurtype nu beter vervangen door antracietgrijs en donkerblauw.

Je kapsel

Een kort kapsel met volume heeft een liftend effect en kan de driehoek optisch weer laten kantelen. Lang loshangend haar benadrukt de verticale lijnen in je gezicht en zal je snel ouder laten lijken. Kun je geen afscheid nemen van je lange haren, omdat je kort haar niet vrouwelijk vindt, steek ze dan op. Zorg wel voor wat volume boven je oren om de driehoek van jeugd te benaderen.

De driehoek van jeugd - waarom een kort kapsel vaak beter staat

Lees ook: 

12 gedachten aan “De driehoek van jeugd – waarom een kort kapsel vaak beter staat”

 1. Ooow dit is een blogje wat ik met extra belangstelling heb gelezen. Lang haar heb ik al jaren niet meer, maar ik heb wel een probleem op dit gebied. Ik heb namelijk een smalle kin, magere en vrij lange hals. Het liefst zou ik een heerlijk kort kapsel willen, precies om de reden die jij noemt maar helaas staat dat me erg “mannelijk”. Ik heb nu een soort compromis gevonden in een kapsel in lagen tot halverweg mijn hals. Het blijkt steeds weer erg moeilijk om de kapster duidelijk te maken wat ik bedoel, dus de ene keer zit het stukken beter dan de andere keer.
  Ik wil het over niet te lange tijd grijs laten worden maar ben zo bang dat het onverzorgd zal staan als het niet “echt kort” is geknipt. Maar “echt kort” staat me niet en zal me nooit staan……..

  1. Wees blij met je lange hals en smalle kin;mijn ervaring is dat mensen met een brede kaak en een korte hals veel eerder een”hondenkop”krijgen.
   Mijn kapper heeft laatst het haar op mijn kruin juist korter geknipt(de voorkant komt nu tot de oorlel en de achterkant iets opgeknipt)en dan zo dat de haren elkaar kunen ondersteunen(ik heb veel maar fijn haar)Met wat wax alleen op die plek kan ik het goed in model brengen.Als het haar in een scheiding valt zie je de uitgroei ook veel eerder…

  2. Ik geef ook aan, Irma, dat het vaak (maar niet altijd!) beter staat. Altijd doen waar jij je prettig bij voelt. mvg, Lida

  3. Hoi Irma, misschien is het een goed idee om een leuke foto van jezelf te laten maken als je haar voor jouw gevoel wel helemaal goed zit en deze dan mee te nemen naar je kapper? Succes en groetjes!

 2. Fijne blog Lida , ik vind het ook moeilijk om de kapper duidelijk te maken wat ik wil en dat komt dat de meeste kappers zo graag doen wat ze zelf willen dat ik toch vaak haar heb wat ik niet wil , hopeloos, ik ben niet de enige met dat probleem , ik hoor vriendinnen er ook over klagen. En waar ik ook moeite mee heb is de juiste kleur lippen-stift, ik houd het zelf graag rustig maar vaak raden ze mij een fellerelippenstift aan en die staan dan Veel mooier wordt er gezegd . Ik heb altijd geleerd dat als je de ogen goed opmaakt je dan rustig met je lippen-stift moet zijn. Lastig hoor want bij de par fumarie moeten ze het toch ook wel weten !!

  Hartelijke groeten, Hetty

 3. Haha,ik heb ook een kapper die doet wat hij wil,maar wel in overleg en hij houdt echt rekening met het model van mijn hoofd.
  Mijn ervaring is dat je het beste steeds dezelfde kappper/kapster je haar kunt laten doen,omdat ze dan je haar en hoofd beter kennen.
  Mijn kapper is van oorsprong herenkapper en hij knipt heel goed en snel.Ook houdt hij het vak bij.
  Binnenkort zal hij met pensioen gaan en dan kon ik wel eens een”probleem”krijgen…

  1. Ha Els , ik heb 2x 16 jaar de zelfde kapper gehad maar als zij ermee ophouden heb je een probleem , ik hoop voor jou dat je er dan weer een vind die naar jou luistert. Ik moet bot afgeknipt haar hebben en tegenwoordig knippen ze zoveel in en dat komt mijn haar niet ten goede.Ik vraag een volle kruin en die knippen ze gewoon te kort .Lief dat je reageerde.
   Warme groet.

 4. Helaas heb ik fijn haar dat moeilijk in model blijft. Mijn ideaal is een vrij korte, luchtige bobline zonder poespas. Maar de kwaliteit van mijn haar (ik ben 50+) is momenteel dramatisch en in de praktijk loop ik vaak met pieken rond. Vroeger was mijn haar snel vet, maar mooi als ik het net gewassen had. Tegenwoordig lijkt het eerder droog en bros, maar shampoo maakt het zo zwaar dat ik toch na een dag met vettige slierten loop. Ik zie veel oudere vrouwen met kort of halflang fijn haar dat wel mooi glanst en normaal valt (zij het met weinig volume). Ik ben benieuwd hoe zij dat voor elkaar krijgen…

Reacties zijn gesloten.