Kleurenanalyse voor de man – ook hij wil er goed uitzien

Ook mannen ontdekken wat kleur kan doen om er gezonder en vitaler uit te zien. Ze ervaren het gemak en de tijdbesparing bij het winkelen. En weten hoe je kleur kunt gebruiken in de werkomgeving.

Mijn blog schrijf ik voor vrouwen, zoals jullie weten. Maar steeds vaker melden mannen zich aan voor een kleuradvies op afstand (KLOA). In mijn lange loopbaan heb ik al veel mannen geadviseerd. Privé, maar ook binnen trainingen en workshops voor het bedrijfsleven en non-profit organisaties. Met veel voldoening, want het werken met mannen was altijd leuk.

Naarmate het drukker en ik ouder werd heb ik telkens onderdelen van mijn werk moeten schrappen, omdat ik er gewoon de energie niet meer voor had. Het vele reizen en lange dagen ’trok’ ik niet meer. Vaak met pijn in het hart, maar eenmaal het besluit genomen ook met een tevreden gevoel. Ik kreeg weer ruimte in mijn hoofd om iets nieuws te ontwikkelen. Zoals het stijladvies op afstand (STOA) en (mede dankzij Corona) het kleuradvies op afstand (KLOA).

Kleurenanalyse voor de man – Hoe leuk is het nu dat steeds meer mannen mij weten te vinden voor een kleuradvies online. Vandaar dit bericht in mijn vrouwenblog. De mannen die een KLOA aanvragen zien het effect van wat kleuren kunnen doen bij hun vrouw/vriendin. En worden dan nieuwsgierig wat een kleurenanalyse voor hen kan betekenen.

Kleurenanalyse voor de man - ook hij wil er goed uitzien

Trui Jo Merino

Het kleurcontrast: Deze drie mannen hebben alle drie een ander kleurcontrast. George Clooney heeft geen echte kleur in zijn uiterlijk en heeft daarmee een laag kleurcontrast. Terwijl weerman Gerrit Hiemstra met zijn blauwe ogen en oranje haar (complementaire kleuren) een hoog kleurcontrast heeft. De  natuurlijke kleuren van journalist Sander van Hoorn (blond haar en blauwe ogen) liggen op de kleurencirkel dichter bij elkaar. Hij heeft daardoor een gemiddeld kleurcontrast.

Kleurenanalyse voor de man - ook hij wil er goed uitzien

Het licht-donkercontrast- Na een kleurenanalyse weet een man welke kleuren hem er gezond uit laten zien. Maar ook wat zijn licht-donkercontrast is. En dat is belangrijk. George, met zijn in verhouding lichte huid en bijna zwarte ogen, heeft een hoog licht-donker contrast in zijn uiterlijk. Hij draagt op de foto een zwart jasje met daaronder een wit overhemd en maakt zo ook een outfit met een hoog licht-donker contrast.

Een bijkomend effect van een hoog LD-contrast in je kleding is dat je ook meer autoriteit uitstraalt. Hoe lager het LD-contrast in je kleding hoe toegankelijker je overkomt. Heb je van nature een laag LD-contrast dan kan het soms handig zijn het LD-contrast in je outfit wat te verhogen om zakelijker over te komen.

Het licht-donkercontrast is in de werksituatie vaak belangrijker dan het kleurcontrast – Gerrit zien we op teevee meestal in pak. In zijn werksituatie is het juiste LD-contrast belangrijker dan het goede kleurcontrast. Al had ik hem hier ook graag met een stropdas in een warme tint blauw gezien.

Hier zie je drie outfits in een verschillend licht-donkercontrast. Van links naar rechts een laag, gemiddeld en hoog licht-donker contrast.

Kleurenanalyse voor de man - ook hij wil er goed uitzien

Wellicht geeft dit bericht voor jou als vrouw ook nog wat meer inzicht in de materie kleurcontrast en licht-donker contrast.  Ik beluister namelijk nogal eens dat dit als ingewikkeld wordt gezien, niet voor iedereen meteen duidelijk is.

5 gedachten aan “Kleurenanalyse voor de man – ook hij wil er goed uitzien”

 1. Dit is een mooi onderwerp!
  Mijn man en ik hebben laatst ook weer een aantal overhemden gekocht en daarbij houd ik je tips altijd in gedachten.
  Als ik een kledingstuk heb dat een echte topper is, en het is uiteindelijk echt versleten en ondraagbaar, dan knip ik er een stukje van 10×10 van uit. Ik kan het dan nog eens kijken en voelen, wat me helpt bij toekomstige keuzes.

 2. Dank Lida,
  Ook mijn kinderen steken veel op
  van je blog !
  Schrijf je vandaag nou eerst dat George Clooney een laag contrast heeft en even later een hoog ?
  Groet, Hendrika

  1. Er is een verschil tussen het kleurcontrast (laag bij G.) en het licht-donkercontrast (hoog bij G.), Hendrika!

 3. Nu nog mijn man zo ver krijgen. Hij draagt alle kleuren zolang het maar zwart is. Zelfs ik zie dat het niet zijn beste kleur is.

  1. Het is ook zo lekker gemakkelijk, je hoeft niet over je kleding na te denken! Ik herken dit in mijn zeer nabije omgeving, Jean.

Reacties zijn gesloten.