Wat is een realistisch kledingbudget

Een vraag van Karin: Volgens mijn man geef ik nogal veel uit aan kleding. Ik heb mijn eigen inkomen, dus trek ik mij niet veel aan van zijn opmerking, maar het heeft me wel aan het denken gezet. Wat is een realistisch kledingbudget?

Beste Karin, een vrouw geeft in verhouding meer uit aan kleding dan een man. Dat heeft twee oorzaken. Op de eerste plaats worden wij geacht de mooiste te zijn, dit in tegenstelling tot het dierenrijk waar het mannetje die rol heeft. Op de tweede plaats kennen wij zoveel verschillende kledingstukken, denk alleen maar aan een jurk, rok en broek, die onderling veel moeilijker te combineren zijn dan de doorsnee kleding van een man. Hij komt een heel eind met een nette broek, een overhemd en een colbertje. En dan heb ik het nog niet eens over de verschillende schoenen ( pumps, laarzen, sandaaltjes) die wij moeten hebben om tot leuke en stijlvolle combinaties te komen.

Een realistisch budget voor je kleding is 5-8% van je netto jaarinkomen, afhankelijk van je beroep. Kun jij kledingstukken die je in je vrije tijd draagt ook op je werk dragen of heb je een functie waarbij formele kleding van je verwacht wordt. Zit je boven de 8% dan moet je er toch eens over nadenken of je niet wat meer tijd moet besteden aan het opbouwen van een goede basisgarderobe die veel combinatiemogelijkheden in zich heeft. Als je weet welke kleuren je staan, welke kledingmodellen jouw lichaamsvorm op zijn best laten uitkomen en welke kledingstijlen bij jouw persoon passen, dan heb je de bouwstenen om tot een ‘werkbare’ garderobe te komen. En kun je uiteindelijk geld besparen (als je dat nodig vindt :-)) Groeten, Lida

Hoeveel geven jullie uit aan kleding? Vind je dat veel of weinig? En hoeveel combinaties kun jij maken met onderstaande kledingstukken? Je reactie wordt op prijs gesteld!Een realistisch kledingbudget

9 gedachten aan “Wat is een realistisch kledingbudget”

 1. Beste Lida,

  Weer een goed onderwerp te pakken vandaag: het kledingbudget! Begrijp ik je goed dat je hier bedoelt: als een vrouw een eigen inkomen/baan heeft, gaat 5-8% naar haar kleding toe? Of is dat het budget voor een heel gezin? 🙂

  Groet,
  Saskia

 2. Beste Saskia, ik ga uit van het eigen inkomen van de vrouw. En dat dit haar eigen kledingbudget is. Dit is uiteraard slechts een richtlijn, maar geeft vaak al veel stof tot praten tussen man en vrouw, weet ik uit eigen ervaring 🙂 Het Nibud geeft geen richtlijn voor volwassenen, maar gaat voor een 18 jarige uit van max. €1200 per jaar. Zit jij boven of onder de 8% ? 😉 Groeten, Lida

  1. Ruim onder de 8% …! 🙂 Mijn budget gaat vnl. op aan schoenen (mooie basics) en knitwear. De rest maak ik bijna allemaal zelf … :).

   Het fijne van het weten van je kleur-en stijlprofiel, is dat je kleding kunt maken die je echt flatteert. Heb ook jarenlang grotendeels in gekregen kleding van anderen gelopen, en daarbij altijd geselecteerd op kleur en stijl. Zo kun je er heel eenvoudig toch goed uitzien.

   De volgende stap zal zijn dat ik af en toe toch kleding ga kopen vanwege de ‘fun’ factor. Je kunt tenslotten niet alles zelf. (waar ik nu helemaal weg van ben, zijn de jurkjes van LaDress met schilderijen uit het Rijksmuseum erop …)

   1. Ja, leuk zijn die jurkjes. Prinses Marilène staat de jurk fantastisch, maar op het zandloperfiguur van Astrid (Nosjournaal) toch wat minder.
    Maak jij ook kleding voor anderen? Groeten, Lida

    1. Op dit moment vnl. voor familie (pak voor mijn zoon die heel lang maar ook heel smal is, danskleding voor dochter, bruidsjurk voor andere dochter: werk genoeg! ), maar een aantal jaren geleden maakte ik broekpakken en avondkleding in opdracht.

 3. Mijn budget voor kleding zit onder de 8% van mijn netto inkomen. Als docent draag ik thuis en naar mijn werk grotendeels dezelfde kleren. En ik heb al jaren lang ongeveer dezelfde kledingmaat.

 4. Beste Anita, als je zoals in jouw beroep casual gekleed kunt gaan, kun je met een kleiner kledingbudget toe. Maar onder de 8% vind ik knap. Daar heb je ook je schoenen, sportkleding en lingerie bijgeteld? Groeten, Lida

 5. Beste Lida
  Dank voor je uitgebreide antwoord. Ik ga mijn kledinguitgaven bijhouden en dan berekenen hoeveel procent dat is van mijn inkomen. Laat je dat nog eens weten. Succes met je blog, ik lees hem altijd met veel plezier.
  Met vrg, Karin

 6. Weer een mooi onderwerp inderdaad, ik heb me ook al eerder afgevraagd of ik ook veel aan kleding uitgeef. Daarom ben ik het de afgelopen jaren maar eens gaan bijhouden. Ik geef een kleine 150 euro per maand uit aan kleding incl. schoenen, sjaals en riemen, maar excl. ondergoed, lingerie, accessoires en sportkleding (dat laatste heb ik ook nauwelijks :-))
  Ik zit daarmee ver beneden de 8% van mijn inkomen (28 uur per week). Respresentatieve kleding is met regelmaat nodig, maar zeker niet dagelijks. Ik heb teveel kleding, maar gooi ook moeilijk iets weg en heb eigenlijk altijd dezelfde kledingmaat gehad.
  Ik heb weleens gelezen dat we in Nederland gemiddeld 40 euro per maand aan kleding uitgeven en zo’n 30 stuks kleding per jaar kopen. Maar daar zitten mannen dan ook bij die ongetwijfeld het gemiddelde naar beneden halen 😉

  gr. (van een andere) Karin

Reacties zijn gesloten.