Lichte kleuren en pasteltinten wat is het verschil?

Het verschil tussen lichte kleuren en pasteltinten is niet altijd duidelijk. Ook zijn de ideale pasteltinten niet voor iedereen gelijk. Je hebt uiteraard warme en koele pasteltinten, maar ook heldere en gedempte. 

Het verschil tussen lichte kleuren en pasteltinten

Wat voor het ene kleurtype een pasteltint is kan voor het andere kleurtype een lichte kleur zijn.

  • Pasteltinten zijn geschikt voor kledingstukken die je dicht op je huid draagt, zoals een blouse of een topje onder de voor jou goede basiskleuren en neutralen. Een man gebruikt pasteltinten voor overhemden die hij onder zijn pak draagt.
  • Lichte kleuren staan je goed als ‘licht’ één van je kleurkarakteristieken is.

Het verschil tussen lichte kleuren en pasteltinten – Om je geheugen wat op te frissen: we kennen 12 basiskleuren. Je ziet ze terug in de regenboog en op de buitenrand van de kleurencirkel. Als je een basiskleur mengt met wit maak je hem lichter, je krijgt een lichte variant (tint) van een kleur. Bij een pasteltint is er zoveel wit bij gemengd dat er weinig ‘kleur’ overblijft. Zie de binnenste ring van de kleurencirkel. Een pasteltint kun je nooit alleen dragen, hij heeft in dit geval te weinig kleur om iets voor je te doen.

Ieder kleurtype heeft zijn eigen pasteltinten – Ben je een helder kleurtype dan zijn jouw pasteltinten de zogenaamde ijspastels. Dit zijn pittige (heldere) pastels met in verhouding nog veel ‘kleur’. Voor een gedempt type zijn ze te opvallend, dit kleurtype is mooier in pastels met een zweempje grijs erin. En het spreekt voor zich dat je ook warme (zalmroze) en koele (oudroze) pasteltinten hebt.

De voor-en-na foto’s van Simone. Simone is een voorbeeld van een gedempt-koel kleurtype en draagt op de linker foto een kleur die niet alleen te licht, maar ook te helder voor haar kleurtype is. Ze is mooier in iets diepere gedempte kleuren. Als ze haar shirtje combineert met een lavendelblauw vestje wordt de goede diepte (gemiddeld) van haar kleuren bereikt. De sjaal zorgt ervoor dat het heldere van het shirtje niet meer de overhand heeft. Het geheel is nu niet meer te licht en is door het vestje en de sjaal zachter (gedempter) geworden.

Ben je daarentegen een helder kleurtype dan kan het shirtje van Simone wel een goede pasteltint voor je zijn.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 gedachten aan “Lichte kleuren en pasteltinten wat is het verschil?”

Reacties zijn gesloten.