Je kleurtype ontdekken in vier stappen – helder of gedempt (1)

Je kunt zelf je kleurtype ontdekken met deze vier-stappen-analyse-methode.  Dit is de eerste stap, ben je helder of gedempt. Volgende week de tweede stap.

Je kleurtype ontdekken in vier stappen - helder of gedempt (1)

We weten allemaal dat we er beter uitzien in bepaalde kleuren en waarschijnlijk zijn die kleuren ook meer aanwezig in je kledingkast. En pak je die ook eerder als je weinig tijd hebt of het niet meer weet. Als je een garderobe begint op te bouwen of er gewoon stralender uit wilt zien, leer dan meer aandacht te besteden aan kleuren.
Als je de tijd neemt om je goede kleuren te ontdekken zul je merken dat dat meteen loont. Je ziet er niet alleen beter uit, maar ook scheelt het uren treuzelen voor je kledingkast. Kleuren die je natuurlijke kleuring niet ondersteunen kunnen je er vaal, ongezond en onopvallend uit laten zien. En dat wil toch niemand?

Je goede kleuren ontdekken in vier stappen - helder of gedempt (1)

Je kleurtype ontdekken met de vier stappen analysemethode

Stap 1: Kunnen je kleuren helder of gedempt zijn

Stap 2: Doen warme, koele of neutrale kleuren het beter bij je

Stap 3: Hoe diep of licht kun jij je kleuren dragen

Stap 4: Wat is je dominante, je tweede en je derde kleurkarakteristiek

De helderheid van een kleur

De eerste stap is te ontdekken hoe helder je kleuren kunnen zijn.  De helderheid van een kleur wordt ook wel aangeduid met ‘chroma’ of de verzadiging van een kleur. Je zoekt naar kleuren die wat helderheid betreft in harmonie zijn met de helderheid die jij van nature in je uiterlijk hebt.

 • Heldere kleuren zijn de ‘pure’ versies van een kleur. Er is geen zwart, grijs of een andere kleur aan toegevoegd. Het zijn de primaire, secondaire en tertiaire kleuren in de standaard kleurencirkel van Johannes Itten.
 • Gedempte kleuren hebben een zekere zachtheid. Door zwart, grijs, wit of de complementaire kleur er bij te mengen wordt een kleur gedempter/zachter. Als je zwart bij een kleur mengt wordt hij eerst dieper, maar ook gedempter. Ook als je wit bij een kleur mengt wordt de kleur niet alleen lichter, maar ook gedempter.

Wat heeft de helderheid nu te maken met de kleuren die jij draagt?
Zoals ik al aangeef, het doel is die kleuren te vinden die in perfecte harmonie zijn met jouw natuurlijke kleuren. Als je de verkeerde helderheid in je kleuren draagt, kan het zijn dat de kleur van je kleding eerder binnenkomt dan jij. De kleur overschreeuwt jou. Omgekeerd kan een te gedempte kleur voor jou de schittering uit je ogen halen, je ziet er ‘mat’ uit.

Je goede kleuren ontdekken in vier stappen - helder of gedempt (1)

 • Heldere vrouwen, zoals het wintertype en het lente type kunnen helderblauwe ogen hebben en glanzend zwart haar, zilvergrijs haar en helderblauwe ogen, diep donkerbruin haar met bruine ogen, helder rood haar met groene of blauwe ogen.
 • Gedempte vrouwen hebben meestal ogen waar wat grijs in zit. Ze kunnen blauwgroene, grijsblauwe, hazelnoot, zachtbruine ogen hebben. Hun haarkleur is doorgaans minder intens van kleur.

In drie stappen zelf je kleurtype ontdekken - helder of gedempt

Staan heldere kleuren je mooier? Wat het meest opvalt is het witte oogwit ten opzichte van de kleur van de iris. Je hebt een hoog licht-donker contrast in je uiterlijk. Tenzij je lichtblond haar hebt, zoals Anita Witzier.

Staan gedempte kleuren je mooier? Dan heb je een zachter oogwit en zitten er in de iris van je oog vaak meerdere kleuren. Je hebt doorgaans een laag tot gemiddeld licht-donker contrast in je uiterlijk.

TIP: Zoek in je kledingkast (en die van je huisgenoten/vriendinnen) kleding en sjaals in zowel heldere als gedempte kleuren. Ook kun je kijken of je glanzende oorbellen (strass/diamanten) in huis hebt. Ga bij daglicht en uit de zon voor de spiegel zitten en kijk wat deze kleuren en sieraden bij je doen. De kleuren moeten jou 'promoten', jij moet de aandacht trekken, niet je kleding of de oorbellen!
Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren

Stap 2 van Je kleurtype ontdekken in vier stappen – warm of koel

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen.

Voor € 32,50* krijg je per post de maxi Personal Color Card en per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Daarna weet je wat je contrastniveaus én je beste neutralen en pasteltinten zijn. Je ziet hoe je de Personal Color Card gebruikt. En krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype.

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke PCC je wilt hebben. Bijvoorbeeld de Gedempt Warme, de Warm Gedempte of de Helder Koele.

Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

*Voor klanten in het buitenland komt er 2,50 euro bij voor verzendkosten 

Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).

 

9 gedachten aan “Je kleurtype ontdekken in vier stappen – helder of gedempt (1)”

 1. Dank je wel! Zo kan ik het veel beter uitleggen. Ik kijk uit naar de volgende modules in deze cursus 😉
  Fijne zondag Lida en lezers!

  1. Zo kan ik het beter uitleggen …ben je ook kleuradviezen aan het geven, Ingrid? 😉

 2. Dank je wel Lida.
  Dit is wel een heel erg duidelijke uitleg.
  Ik denk omdat er nu veel meer kleurvakjes zijn dan je anders laat zien.
  Ik heb al een STOA gehad van je maar vond de kleuren nog steeds lastig. Ik denk dat ik hier een heel eind mee ga komen en kijk uit naar de volgende.
  Fijne zondag en blijf gezond.

 3. Dank je wel Lida. Door jouw blog was ik er al een tijdje achter dat ik een gedempt en koel kleurtype ben, maar ik ben wel benieuwd of ik er nu ook achter kan komen wat mijn derde kleurkarakteristiek is en in welke volgorde. Ik heb sowieso al veel aan je tips gehad.

 4. Beste Lida,
  Heel informatief! Want ik leer makkelijker, wanneer ik het zie, dan wanneer ik het hoor of lees.
  Dank!
  Met vriendelijke groeten,
  Thea

 5. Zijn er ook dameszaken die hun kleding op kleurtypes hebben ingedeeld? Zou wellicht een passend concept zijn voor Seasons.

  1. Ja, bijvoorbeeld in Meppel en Driebergen, Marion. Maar dat kan alleen maar met een grove indeling zoals met het Vierseizoenensysteem. Dus je zult zelf ook moeten weten hoe je naar kleuren moet kijken.

 6. Dag Lida,
  Iedere zondagochtend lees ik je adviezen en dat is een fijn begin van de dag.
  Nu heb ik een vraag:
  Mijn Kleuradvies geeft aan koel en licht. Een derde karakteristiek, hier de eerste stap, werd niet benoemd. Maakt helder of gedempt voor mij dan geen verschil?

  1. Het hangt van de volgorde af van de kleurkarakteristieken. Ben je Licht Koel dan moeten je kleuren fris zijn, niet te helder maar ook niet te gedempt. Je leest de uitleg in het volgende bericht van deze serie. De derde kleurkarakteristiek.

Reacties zijn gesloten.