Je kleurtype ontdekken in vier stappen – licht of diep(3)

Dit is mijn derde bericht in de serie Je kleurtype ontdekken in vier stappen. Hoe licht of diep kunnen je kleuren zijn om er op je best uit te zien? Of staan medium kleuren je beter? Dat ontdek je hier.

Je kleurtype ontdekken in vier stappen - licht of diep

In mijn tweede bericht in deze serie heb ik geschreven dat Nederland in de jaren 80 kennismaakte met het begrip ‘kleurenanalyse’. Het begon met het vierseizoensysteem van Color me Beautiful van Carole Jackson (uitgegeven in 1984 te Washington), dat al snel te beperkt werd bevonden. Van de hand van Mary Spillane verscheen in 1991 in Londen ‘The Complete Style Guide’ met 12 kleurtypes, waarbij ook de kleurkarakteristieken ‘helder’ en ‘gedempt’ werden meegenomen.

Met de vier ‘oude’ seizoenstypes heb ik niet veel gedaan, ik paste voor mijn gevoel in geen enkel seizoen. Het tweede boek dat onder de titel ‘Kies je kleur’ in 1993 in Nederland uit kwam, wakkerde pas echt mijn interesse aan.           ‘Het notatiesysteem van kleuren, ontwikkeld door Albert Munsell, een 19e-eeuwse kunstenaar uit Boston, heeft misschien wel het meest bijgedragen aan het fijner afstemmen van de kleurenanalyse. Hij omschreef kleuren en hun onderlinge relaties in termen van helderheid (stap 1), ondertoon (stap 2) en diepte (stap 3). Vóór de fijnere afstemming richtten wij onze aandacht op twee facetten van iemands kleur: de ondertoon (hoe koel of warm hij/zij leek) en de diepte (hoe licht of donker hij/zij was). Maar er zijn ook mensen van wie niet direct duidelijk is of ze koel of warm zijn. Ze zijn ook niet opvallend licht of donker……Het was duidelijk dat wij de seizoenpaletten verder moesten bijvijlen …..’ aldus Mary Spillane in haar boek Kies je kleur.

Dit is ook de reden dat gedempte vrouwen vaak in het verkeerde seizoen werden/worden geplaatst. Bijvoorbeeld gekenmerkt worden als een ‘herfsttype’, terwijl ze alle kenmerken van een gedempt-koel kleurtype hebben.


Weet je niet of heldere of gedempte kleuren je beter staan? Lees dan eerst aflevering 1 van deze serie.


Je goede kleuren ontdekken in vier stappen - helder of gedempt (1)

De diepte van je kleuren – Dit is de derde stap in je kleurtype ontdekken. En ook veruit de gemakkelijkste om bij jezelf vast te stellen. Jouw beste kleuren kunnen licht, medium of diep zijn. Hoe licht of diep je kleuren kunnen zijn is op de eerste plaats afhankelijk van de kleurhoogte van je haar.

 • Licht – Je bent ‘licht’ als je lichte ogen hebt en een lichte haarkleur, zoals blond of zilvergrijs. Ook je huidtint is licht. Jouw algehele indruk is ‘licht’. Diepe en zeer heldere kleuren ‘overschreeuwen’ je.

 • Medium -Middenkleuren staan je het best als je haarkleur bijvoorbeeld middenbruin, middenasblond, middenrood of donkergrijs is. Ook je ogen zijn niet uitgesproken licht of diep. Je huidtint kan lichter zijn, maar ook middenbruin. Te lichte kleuren kunnen je er vermoeid en ziek uit laten zien.

 • Diep– Diepe kleuren staan je mooier als minstens twee van je gelaatstrekken diep zijn. Je kunt donkerbruine ogen hebben, donker asblond, zwart of donkerbruin haar. Je huid kan daarentegen heel licht zijn, maar ook donkerbruin. Jij kunt als geen ander diepe kleuren dragen. Maar, en dit is afhankelijk van hoe helder of gedempt je kleuren kunnen zijn, ook lichte kleuren.

 

Je kleurtype ontdekken in vier stappen - licht of diep (3)

Stap 4 in deze serie Je dominante kleurkarakteristiek

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen. Voor € 32,50*

 • krijg je per post de maxi Personal Color Card
 • per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype
 • weet je wat je contrastniveaus zijn
 • wat je beste neutralen en pasteltinten zijn
 • zie je hoe je de Personal Color Card gebruikt
 • krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype

*Voor klanten in het buitenland komt er € 2,50 bij voor verzendkosten

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef aan of je bijvoorbeeld de PCC voor het licht-koele kleurtype, het koel-gedempte kleurtype of het gedempt-koele kleurtype wilt hebben. Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).

 

3 gedachten aan “Je kleurtype ontdekken in vier stappen – licht of diep(3)”

 1. Ha Lidy,
  Bedankt voor je uitleg. Een aantal jaren geleden heb ik een kleuradvies bij jou gehad: gedempt koel, midden contrast. Ik ben inmiddels grijzer geworden en heb soms weer moeite met de juiste kleurkeuze. Ik voel me in sommige wat zachtere kleuren wat saaiig. Moet ik bepaalde dingen aanpassen nu ik grijzer ben? Of misschien weer een nieuw advies aanvragen? Vriendelijke groet, Annelies

  1. Een gedempt koel type kan als ze zilvergrijs wordt opeens weer heel andere kleuren dragen, Anneleis.
   Ik weet niet of je al zover bent, misschien kun je ook gewoon wat lichter gaan. Mail mij anders even.

Reacties zijn gesloten.