Gedempt-koel versus gedempt-warm kleurtype

Wat is mijn ervaring waard? Zijn er echt meer gedempte types dan heldere types? Of krijg ik meer gedempte types, omdat ze in het 4-seizoenensysteem tussen wal en schip vallen?

Verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

Regelmatig krijg ik in mijn studio vrouwen die ooit geanalyseerd zijn als herfsttype en met de kleuren uit hun waaier niet gelukkig zijn. Ze vinden de kleuren te opvallend en voelen zich er niet prettig bij. Na analyse blijkt dat ze een gedempt-warm type zijn, waarbij gedempte (vergrijsde) warme tinten mooier staan. Op zich was de vorige analyse niet verkeerd, maar door de beperking van het 4seizoenensysteem kwamen deze vrouwen in het vakje ‘herfsttype’ terecht en kregen de algemene kleurenwaaier voor het herfsttype mee.

Mijn ervaring is dat door de beperkingen van het 4seizoenensysteem vooral de gedempte vrouwen vaak in het verkeerde ‘seizoen’ worden geplaatst. Ook vrouwen die als zomertype (of soms zelfs als lentetype) zijn geanalyseerd, blijken na analyse in gedempt-koele kleuren pas echt tot hun recht te komen.

Een gedempt-koel versus gedempt-warm kleurtype – Ellen Pompeo (linker foto) is een voorbeeld van een gedempt-koel type en Mischa Barton is een gedempt-warm type. Wat meteen opvalt is het verschil in huidtint. De natuurlijke haarkleur is bij Mischa bij de scheiding goed te zien. Ze heeft het haar iets opgelicht, blonder gemaakt, maar dit past goed bij haar huidtint. Ellen heeft een koelere huidtint, probeer je eens voor te stellen dat zij haar haarkleur zou oplichten. De frisse uitstraling die ze nu heeft zou helemaal weg zijn en het zou haar zelfs ouder maken. Vrouwen met asblond haar vinden hun haarkleur vaak saai en gaan helaas snel over tot blonderen.

Wat deze twee kleurtypes gemeen hebben:

Als gedempt-koel kleurtype is je algehele indruk zacht (gedempt) en je tweede kleurkarakteristiek is koel. Dat betekent dat koele kleuren je beter staan dan warme kleuren. Als je in de spiegel kijkt is het eerste wat opvalt dat de kleuren van je huid, ogen en haar in elkaar overgaan. Ze geven je een zachte uitstraling. In plaats van dat één van je gelaatstrekken eruit springt. Het licht-donker contrast tussen je huid, haar en ogen is laag tot gemiddeld. En je hebt ook een laag kleurcontrast.

 • Je huidtint is ivoor of beige (soms met sproetjes). Maar kan ook wat donkerder zijn, zolang hij maar koel is en met weinig contrast ten opzichte van je haarkleur. Je wordt niet snel bruin in de zon.
 • De kleur van je haar is donker asblond, licht tot midden asblond of ‘peper en zout’ grijs. In de zon kunnen er asblonde highlights ontstaan.
 • Je ogen kunnen zacht petrol, grijsgroen, blauwgrijs of zacht chocoladebruin* zijn. Welke kleur ze ook hebben, ze neigen altijd iets naar zacht grijs. Ze zijn nooit helder van kleur, maar ten opzichte van de oogkleur van het gedempt-warme type zijn ze helderder.

Verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

* Gedempt-koele vrouwen met chocoladebruine ogen worden vaak onterecht als ‘wintertype’ geanalyseerd. Dit is waarom het zo belangrijk is het hele plaatje van haar, huid en ogen mee te nemen in de analyse.

Als gedempt-warm kleurtype is je algehele indruk zacht en gedempt en je tweede kleurkarakteristiek is warm. Warme kleuren staan je beter dan koele kleuren. Ook bij jouw vloeien de kleuren van je gelaatstrekken in elkaar over. Er is geen gelaatstrek die er echt uitspringt. Het licht-donker contrast tussen je huid, haar en ogen is laag tot gemiddeld. Maar in tegenstelling tot het gedempt-koele kleurtype kan jouw kleurcontrast gemiddeld tot hoog zijn.

 • Je huid is neutraal warm, dat betekent een beige tot licht gouden huidtint. Bij heldere kleuren ziet je huid er saai uit, bij zwart wordt lijkt hij ongezond geel. Je huid kleur gemakkelijk, zonder te verbranden.
 • De kleur van je haar gaat van goudblond tot middenblond, rossig blond of ‘peper en zout’. In de zon krijg je goudblonde highlights.
 • Je ogen zijn zacht hazelnoot, topaas, lichtbruin of grijsgroen met soms gele vlekjes in de iris.

Verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

 

Gedempt-koel versus gedempt warm wat hun kleuren betreft heb ik hier zichtbaar gemaakt:

 

Het verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen. Voor € 32,50  krijg je per post de maxi kleurenkaart. Dit is inclusief verzending (woon je in het buitenland dan komt er € 2,50 bij) én je ontvangt per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Hierin zie en lees je wat je kleurcontrast en licht-donker contrast is. Wat je beste neutralen en pasteltinten zijn. En hoe je de Personal Color Card gebruikt. Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef aan welke je wilt bestellen, de GK (gedempt koel) of de GW (gedempt warm) Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

Kom je er niet uit? Dat kan, want het verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type is niet gemakkelijk te zien. Beiden kunnen bijvoorbeeld geringe verschillen in hun oogkleur hebben. Wil je zeker weten hoe je er op je best uit kunt zien investeer dan in een kleurenanalyse.

Op mijn Pinterestborden Soft-warm en Soft-cool vind je meer voorbeelden

Lees ook:

16 gedachten aan “Gedempt-koel versus gedempt-warm kleurtype”

 1. Na zelf een kleur-en stijlanalyse beleefd te hebben bij Lida , blijf ik met veel plezier haar blog lezen.
  Ik kan iedereen aanbevelen om haar eens te bezoeken. Zij heeft mij duidelijkheid gegeven.
  Voor mij was de verwarring, dat ik na een vorige analyse toch onduidelijkheid bleef houden of de kleuren wel allemaal stonden.
  De conclusie van de analyse is dat ik een gedempt-licht kleurtype ben. Ik zit wat mijn kleuren betreft tussen het zomertype en lente type in.
  Ook is duidelijk geworden wat mijn stijl is.
  Advies over stijl, stoffen en assecoires heeft mij erg geholpen.
  Weg uit de kast wat niet meer bij me hoorde.
  Ik heb een kledingruilparty gehouden en het geld geschonken aan een goed doel.
  Ook wat voor jullie?

  1. Tjeetje, Berna, het lijkt wel een reclame praatje. Dank je wel! Mhg, Lida

 2. Ik ben getypeerd als “diep en warm”. Gedempte kleuren staan me niet mooi, heldere daarentegen erg mooi. Warme tinten op zich maken me bleek. Ik ben best wel bruin van tint, kleur na blootstelling aan de zon altijd eerst rood op later op de dag, maar verbrandt niet. De dag erna ben ik bruin(er). Heb veel rood in mijn huid.
  Kan ik een combi zijn van diep, warm en helder? Of ligt het voor de hand dat warm niet klopt en koel moet zijn? Alvast dank en hartelijke groet!

  1. De kleurkarakteristieken diep, warm en helder gaan goed samen. Wat belangrijk is te weten wat je eerste, tweede en derde kleurkarakteristiek is. Jouw kleurconsulent moet je dat hebben laten zien, Cecilia.

   1. Dank voor je snelle reactie Lida! Diep is de eerste karakteristiek. Contrastrijk is belangrijk. Verder is het me niet duidelijk gemaakt helaas.

 3. Lida, wat vind ik het geweldig en verhelderend hoe je alles uitlegt en met voorbeelden verduidelijkt. Dank je wel.

 4. Hoi Lida, ik ben door jou geanalyseerd als gedempt warm. Wat leuk dat je de verschillen tussen de gedempte herfst en zomer een keer uitlegt. Ik heb inderdaad een warme huid die goudkleurig gebronsd bruint in de zomer. Weinig kleurcontrast en ton-sur-ton in mijn kleding pas ik toe en voel ik me inmiddels ook prima bij. Zwart draag ik nauwelijks meer alleen onder de middellijn. De lippenstift blijft (na heel wat gexperimenteer) bij mij toch redelijk opvallend als kleuraccent omdat ik vind dat dat me ophaalt. En nu lees ik ook dat highlights (prima oplossing bij grijze haren) prima kunnen bij het gedempt warme type, zit daar nog een grens aan qua aantal tinten lichter? Groeten Nienke

  1. Twee tinten lichter is het maximale, Nienke. En houd er rekening mee dat te blond boven de veertig vrouwen eerder ouder maakt dan jonger. Overleg altijd met je kapper om teleurstellingen te voorkomen. Mhg, Lida

 5. Beste Lida. Je hebt mij geanalyseerd als gedempt warm. Inmiddels werk ik in mijn praktijk kinderfysiotherapie alleen via beeld bellen. Wanneer ik mezelf in het scherm zie, valt me op dat Ik er vaal en ee beetje kleurloos en later op de dag moe uitzie. Terwijl ik de combinaties en make- up draag, die mij normaal goed staan. Heb jij een advies hoe ik dat kan opfrissen? Groet Lucie

 6. Lieve Lida,
  Je hebt mij destijds geanalyseerd als gedempt warm, maar mijn haarkleur is inmiddels zilvergrijs en beslist geen “peper en zout”: heeft dit nog bepaalde kleurkeuze-consequenties?
  Ik hoor het graag!
  Mhg. Marijke

 7. Beste Linda , hoe meer ik lees hoe moeilijker alles word. Bij een eerste 4 kleuren analyse werd ik als winter getypeerd , deze kleuren bevielen mij echt maar soms had ik last met die hevige kleuren en miste ik andere kleuren ( zacht en vrolijk). Een tweede keer werd het herfst, deze kleuren waren minder volgens mij. Bij uw blog val ik op kleuren geweld koel . Maar ik heb een snel zon kleur bruin donker bruine ogen en haar met enkele grijze haren ik ben 72 jaar.

  1. Beste Paula. Ik begrijp je vraag niet, wil je van mij een Kleuradvies op afstand?

 8. Herkenbaar verhaal; ik ben zelf overduidelijk ook zo’n gedempt kleurentype , waarschijnlijk zomer ( qua kleurenpalet spreekt me het zomer/herfst-type het meest aan ). Toen ik jonger was verfde ik m’n haar ook vaak blond, en niet zelden pakte het dan te ‘warm’ uit voor m’n huid. Nu verf ik al jaren niet meer , maar soms vind ik dan toch mijn eigen haarkleur wat saai, wat muizig, zoals je in je verhaal ook benoemt. Dus dan laat ik door de kapper wat dunne (as)blonde streepjes erin zetten ter verlevendiging, maar na de laatste keer merk ik dat ik daar eigenlijk ook niet meer zo’n zin in heb. Ik hoop in de toekomst op mooi grijs haar , maar dat lijkt nog een poosje te gaan duren ( ben nu 55), aangezien ik er tot op heden nog geen één heb .

Reacties zijn gesloten.