Schoenen die flatteren – jou er beter uit laten zien

Schoenen kunnen je benen langer laten lijken, je voeten optisch groter of kleiner maken. Maar ook ervoor zorgen dat je enkels slanker lijken.

Schoenen die flatteren

Is er iemand van jullie die niet verslaafd is aan schoenen? Ik hoor het graag! Nu ben ik beslist geen Imelda Marcos, maar volgens mijn man kan ik geen schoenenwinkel voorbij lopen zonder even naar binnen te gaan. Tot zijn grote opluchting blijft het tegenwoordig meestal bij kijken, want zoals het met vrouwen van zekere leeftijd gaat wordt comfort steeds belangrijker en laat ik héél verstandig de ‘snoepjes’ aan mij voorbijgaan.

Schoenen zijn ‘de kers op de taart’ van je outfit, maar kunnen ook je benen en voeten langer of korter laten lijken.

Schoenen die flatteren:

 • In eerdere berichten heb ik al geschreven over langer en slanker lijken. Een paar hakken kan daarbij helpen, maar ook ballerina’s hebben dit effect omdat ze een laag ‘decolleté’ hebben; ze laten de wreef vrij.
 • Heb je korte benen kies dan een schoen in de kleur van je huid/panty/maillot of broek. Door je benen in nagenoeg één kleur te houden zorg je voor een optische verlenging, omdat je kleurovergangen vermijd. Schoenen met een bandje zijn geen goede keus, want door de horizontale onderbreking van het bandje lijken je benen korter. Heb je moeite met lopen op hakken en wil je toch je benen langer laten lijken? Dan is een sleehak een stuk comfortabeler.
 • Leef je op grote voet in verhouding tot je lichaamslengte, dan kunnen bandjes over de voet en een ronde neus je voeten kleiner laten lijken.
 • Heb je voor jouw lichaamslengte daarentegen kleine voeten en wil je ze wel wat langer laten lijken? Kies dan schoenen met bandjes die in een V-vorm vallen en je wreef vrijlaten. Ook schoenen met een puntige neus laten je voeten langer lijken.

Schoenen die flatteren - jou er beter uit laten zien

Tip: Naaldhakken zijn sexy, maar zouden alleen voor speciale gelegenheden uit de kast gehaald moeten worden. Wil je je voeten niet al teveel geweld aandoen, dan moet de hak niet lager dan 3 centimeter en niet hoger dan 7 centimeter zijn. Een 3 centimeter hoge hak is volgens mijn fysiotherapeut de ideale hoogte. Platte sandaaltjes en slippers zijn dus ook niet goed voor je knieën en rug.

Schoenen foto Omoda

Meer lezen?

8 gedachten aan “Schoenen die flatteren – jou er beter uit laten zien”

 1. Ha Lida,

  Zijn er nog suggesties voor mensen die geen enkels hebben, of heb ik je advies hierover over het hoofd gezien.

  Groetjes,
  Annemarie

  1. Wat bedoel je, Annemarie, met ‘dat je geen enkels hebt’? Als je daarmee zegt dat je volle enkels hebt, kun je het beste niet te fijntjes gaan met je schoenen. Een blokhak is dan een betere keus dan een naaldhak bijvoorbeeld. Lees mijn berichtje ‘schoenen die matchen met je enkels en kuiten'(zie boven) erop na. Groeten, Lida

 2. Ik zie graag schoenen, maar met breedtemaat K is er weinig te koop. Laat staan iets leuks, vlots.

 3. Je vroeg of elke vrouw een schoenentik heeft?
  Nu ik niet.
  Als je smalle enkels hebt en brede voor voeten is het een ramp om schonen te kopen.
  Overal slof je uit aan de achterkant of de schoen is te smal aan de voorkant.
  Ik mag blij zijn als er schoenen passen en dan ben ik erg jaloers op mensen die even zo’n goedkoop schoentje kopen, leuk bij een kleur jasje of zo.

  Ik geniet elke zondag weer van je site.

  groeten, annet

  1. Beste Annet en Miriam

   Ik hoop dat andere lezers jullie tips en schoenenmerken willen geven. Want ik weet dat, als je erg smalle of juist brede voeten hebt, het heel moeilijk is goed passende schoenen te vinden die er ook nog leuk uitzien. Dus bij de deze een oproep. Heb je tips laat het ons alsjeblieft weten! Groeten, Lida

  2. Ik heb hetzelfde probleem als Annet. Veel schoenen passen niet. Vooral bij open schoenen, waar je makkelijk uitglipt, kies ik de kleinere maat en laat de voorkant (kan alleen bij leren schoenen) oprekken bij de schoenmaker. Ideaal is het niet, want het blijft toch wat te krap zitten aan de voorkant, en nu ik ouder word zie ik dat mijn voeten daar niet mooier van worden. Maar alles beter dan een te grote schoen die je verliest als je de trap oploopt of de tram wilt halen, zoals mij wel is overkomen….

 4. Hallo dames met brede voeten, je moet niet verwachten dat je een paar goede schoenen hebt voor 100 euro, maar de schoenen van Durea zijn niet meer zo truttig als jaren geleden, verder heeft Verhulst heel mooie schoenen voor brede voeten. Dan is er ook nog Vabeene, wat duurder maar heel mooi en een geweldige kwaliteit. Groetjes, Antonia

 5. Zelf heb ik niet echt te maken met dit probleem, maar ik ben behoorlijk afgevallen, waardoor een deel van mijn schoenen nu erg los zit. Wie weet hebben jullie iets aan deze tips: plak een gel-hielgrip achter in je schoenen (te koop bij de schoenmaker, ook online). Ze zitten dan beter, omdat je hiel zo niet uit je schoen kan schuiven. Moet je noodgedwongen de grotere maat kopen? Doe dan een inlegzooltje in je schoenen (of bij pumps een 1/2 inlegzool); ze blijven dan veel beter zitten. Groetjes, Petra

Reacties zijn gesloten.