Ben jij misschien een lentetype? – Het 12seizoenensysteem

Het begrip lentetype is zo ingeburgerd dat we dat nog steeds gebruiken. Maar er zijn verschillende lentetypes en het verschil daartussen is behoorlijk groot.

Ben jij misschien een lentetype?

Vaak wordt mij na een kleurenanalyse gevraagd ‘wat ben ik nu een lentetype of een zomertype’? De kleurtypes van het 4seizoenensysteem zijn zo bekend dat het gemakkelijker voelt om aan een ander te kunnen vertellen dat je een lentetype bent in plaats van  ‘ik ben een helder-warm  kleurtype’.

Jarenlang kregen vrouwen na een kleurenanalyse volgens het 4seizoenensysteem één van de vier kleurenwaaiers mee naar huis. Maar zoals je hieronder zult zien zijn er grote verschillen tussen ‘lentetypes’. Dan dekt zo’n algemene kleurenwaaier niet meer de lading, is de kleurenanalyse niet verfijnd genoeg.

Wat zijn lentekleuren?

Kleuren met de karakteristieken/kleurkenmerken warm, helder en licht passen het best bij de oog-, haar- en huidkleur van het lentetype. De kleuren zijn warm en sprankelend. Een paar neutralen voor dit kleurtype zijn ivoor, crème, camel en licht marineblauw. Helder petrol, ivoor en watermeloenrood zijn basiskleuren die alle lentetype goed staan.

Drie lentetypes

Het 12seizoenensysteem gaat verder. Er wordt in dit systeem een onderverdeling gemaakt naar drie lentetypes. En dat is een  belangrijke stap voorwaarts. Want, zoals je hieronder ziet, er zijn grote verschillen tussen ‘lentetypes’. De volgorde van de kleurkarakteristieken (warm, helder en licht) is de eerste verfijning. Maar ook hoe hoog het kleurcontrast en het licht-donker contrast in hun kleding kan zijn. En dat is bij al deze vrouwen verschillend.

Ben jij misschien een lentetype?

Afhankelijk van de verschillen tussen hun haar-, huid- en oogkleur kom je tot drie lentetypes, te weten:

  • Lichte lente – de naam zegt het al, dit is de lichtste van de drie lentetypes. Haar eerste, dominante kleurkarakteristiek is ‘licht’. Op de tweede plaats komt warm. Dit in tegenstelling tot de lichte zomer, die lichte koele kleuren nodig heeft. Amanda Seyfried (links) is een licht-warm zomertype. Je ziet dat haar natuurlijke kleuren veel gedempter/zachter zijn dan die van de andere lentetypes. Bij Amanda komt ‘helder’ pas op de derde plaats. En dat betekent dat haar kleuren niet uitgesproken helder, maar wel fris moeten zijn. Lees hier het verschil tussen een licht koel en een licht warm kleurtype

  • Warme lente – haar kleuren moeten op de eerste plaats warm zijn. Een warme lente heeft overeenkomsten met de warme herfst, maar voor een warme lente moeten de kleuren helderder en lichter zijn. Amy Adams (midden) is een warme lente. Lees ook Warm helder versus warm gedempt kleurtype

  • Heldere lente – voor dit lentetype moeten de kleuren op de eerste plaats helder zijn. Warm komt op de tweede plaats. Cameron Diaz (rechts) is een voorbeeld van een heldere lente. Haar zusterpalet is die van de heldere winter. Deze heldere kleurtypes kunnen zelfs een paar kleuren van elkaar dragen, zoals helderrood, zuiver groen en fel turquoise.

Ben jij misschien een lentetype? Wie van de drie?

  • Mandy Moore is ook een heldere lente, maar haar neutralen kunnen veel dieper zijn dan de de kleuren van Cameron. Mandy kan prima pittig donkerbruin en zelfs zwart dragen op voorwaarde dat ze deze neutralen combineert met een heldere warme kleur. Lees ook Helder warm versus helder koel kleurtype.
Mandy
Als jij jouw goede kleuren draagt, zie je er gezond en vitaal uit. Je huid en haar zitten vol leven en je ogen stralen. Iedereen ziet jou en niet eerst je kleren. Maar als je een verkeerde kleur draagt, lijkt je haar vaal en je huid grijs of geel en je ogen staan dof. Het lijkt alsof je lichaam en je hoofd niet bij elkaar horen.

Je kunt zelf je kleurtype ontdekken

Door verschillende tinten van een kleur bij je gezicht te houden en naar voorbeelden van de verschillende lentetypes te kijken (zie mijn Pinterestborden) kom je wellicht weer een stap verder in je zelfanalyse. Aan de linker kant zie je drie licht-warme kleuren, in het midden drie warm-heldere en aan de rechterkant de helder-warme kleuren. Vergelijk ze bij je gezicht, doe dit bij goed daglicht en uit de zon. Vraag zonodig hulp aan je vriendin of partner. Een ander ziet het vaak beter, omdat het soms moeilijk is om objectief naar jezelf te kijken.

TIP: Als je twijfelt tussen twee lentetypes kun je ook de truc met de mini lipsticks van Mac doen.

Ben jij een van deze lentetypes

 

 

 


WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT
? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen. Voor € 32,50* 

  • krijg je per post de maxi Personal Color Card
  • per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype
  • weet je wat je contrastniveaus zijn
  • weet je wat je beste neutralen en pasteltinten zijn
  • zie je hoe je de Personal Color Card gebruikt
  • krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke PCC je wilt hebben. Bijvoorbeeld een Licht Warme,  een Warm Lichte of een Helder Warme.
Let op:
De kleurenkaart kan niet geruild worden.

*Voor klanten in het buitenland komt er 2,50 euro bij voor verzendkosten

Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).

Lees ook: