Pas de contrastniveaus aan in je kleding als je grijs wordt

Kennis van je contrastniveaus is belangrijk als je er op je best uit wilt zien. Omdat dat minstens zo belangrijk is als weten of koele of warme kleuren je het beste staan.

Pas je contrastniveaus in je outfit aan als je grijs wordt

Je contrastniveaus zijn aan verandering onderhevig, met name als je grijs wordt. Naar aanleiding van mijn vorige berichten komen er nog regelmatig vragen over dit onderwerp binnen. Ik geef toe, op het eerste gezicht kan het gevoel je bekruipen van ‘moet ik daar ook nog rekening mee houden’. Maar kennis van je contrastniveaus is belangrijk als je er op je best uit wilt zien. En het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Daarom doe ik nog een poging om het uit te leggen.

Je hebt het kleurcontrast en het licht-donker contrast – Het licht-donker contrast kun je ontdekken als je een zwart-wit foto van jezelf bekijkt. Hierboven zie je Jamie Lee Curtis in kleur en hieronder in zwart-wit. Je ziet dat het licht-donker contrast tussen haar haar en huid steeds lager wordt. Had ze in haar jonge jaren een gemiddeld licht-donker contrast, nu is dat een laag licht-donker contrast geworden. Om er goed uit te zien zal ze het licht-donker contrast in haar kleding aan moeten passen, wil ze er op haar best uitzien.

Pas de contrastniveaus in je outfit aan als je grijs wordt

Op de foto’s in kleur is te zien dat Jamie haar asblonde haar inmiddels zilvergrijs is. Asblond en grijs zijn geen kleuren, haar ogen hebben wel een echte kleur.  Als je van nature weinig kleuren in je uiterlijk hebt, dan heb je een laag kleurcontrast. Je kunt het aantal kleuren dat je tegelijk draagt in je outfit het beste beperken. Bijvoorbeeld een outfit in één kleur of monochrome kleuren. Maar ook analoge kleurencombinaties staan je goed.

PAS DE CONTRASTNIVEAUS AAN IN JE OUTFIT ALS JE GRIJS WORDT

Als een ‘koele’ vrouw  grijs wordt verandert er niets aan het kleurcontrast in haar uiterlijk. Het licht-donker contrast daarentegen wel naarmate ze grijzer wordt. En dat betekent dat ze het licht-donker contrast in haar outfit aan moet passen.

Pas de contrastniveaus aan als je grijs wordt
Outfit met een laag kleurcontrast en een gemiddeld licht-donkercontrast.

Heb je een hoog kleurcontrast in je uiterlijk dan kun je meerdere kleuren in één outfit dragen. Bij een vrouw met een hoog kleurcontrast zal zowel het kleurcontrast als het licht-donker contrast veranderen als ze grijs wordt.

Een voorbeeld: stel je een roodharige vrouw voor met blauwe ogen à la Nicole Kidman in haar jonge jaren. Zij heeft twee ‘echte’ kleuren in haar uiterlijk (blauwe ogen en ‘oranje’ haar). Dit zijn ook nog eens complementaire kleuren. Zij kan uitstekend twee complementaire kleuren tegelijk dragen (bijv. een geel rokje met daarop een paars topje met gele stipjes)  zonder dat Nicole ‘verdwijnt’ in deze kleuren.

Pas de contrastniveaus aan in je kleding als je grijs wordt

 

De contrastniveau's in je outfit - hoog kleurcontrast

Nicole Kidman had in haar jonge jaren dus een hoog kleurcontrast. Complementaire kleurencombinaties en drieklank kleurencombinaties stonden haar in die tijd geweldig. Nu ze grijze haren heeft verft ze het in een blonde kleur. Dit omdat roodharige vrouwen zelden mooi grijs worden én grijze actrices in Hollywood niet altijd gezien worden.

Je ziet op onderstaande afbeelding dat Nicole’s contrastniveaus zijn veranderd.  Zowel wat haar kleurcontrast betreft als het licht-donkercontrast. Complementaire kleurencombinaties zijn nu te veel van het goede voor haar.

Pas de contrastniveaus aan in je outfit als je grijs wordt

Ben je een vrouw met een veel kleur in je uiterlijk, pas je contrastniveaus aan als je grijs wordt. Je kan je in eerste instantie beter beperken tot analoge kleurencombinaties of combinaties van twee kleuren van de drieklank. Ben je helemaal platinagrijs ga dan over naar een laag kleurcontrast in je outfit.

Hier zie je voorbeelden met een gemiddeld kleurcontrast. Ze hebben allemaal een laag tot gemiddeld licht-donker contrast.

Pas de contrastniveaus in je outfit aan als je grijs wordt

Dus ….. pas de contrastniveaus in je kleding aan als je er goed uit wilt blijven zien. Kom je er niet uit laat dan opnieuw een kleurenanalyse doen.

Lees ook:

4 gedachten aan “Pas de contrastniveaus aan in je kleding als je grijs wordt”

 1. Hallo Lida,
  Weer een zeer duidelijk uitleg, waarvoor dank.
  Je hebt me geanalyseerd als diep gedempt koel type. Hoe zit het bij mij als ik ouder word?
  Mijn ogen zijn de enige kleur in mijn uiterlijk.

 2. Blijkbaar ben ik toch niet duidelijk genoeg, Annick. Je bent een koele vrouw met een laag kleurcontrast (zie je KLOA). En als je grijs wordt verandert dus alleen je licht-donkercontrast.

  1. Voor de andere kleurtypes is het mij wel duidelijk maar ik worstel zelf met het ‘diep’. Nu heb ik een gemiddeld tot hoog licht-donker contrast. Als dit naarmate ik ouder word (grijzer word) minder word, moet ik dan als ‘diepe vrouw’ vooral donkere kleuren dragen? Of de lichtere kleuren van mijn kleurenkaartje?

   1. Ik begrijp nu waar je mee zit, Annick. Als je als diepe vrouw grijs wordt, ga je over naar het gedempt koele kleurtype. Dat kan gedempt-koel-diep zijn of gedempt-koel. Afhankelijk van hoe licht je grijze haar is/wordt.

Reacties zijn gesloten.