Je contrastniveaus zijn aan verandering onderhevig, met name als je grijs wordt. Naar aanleiding van mijn vorige berichten komen er nog regelmatig vragen over dit onderwerp binnen. Ik geef toe, op het eerste gezicht kan het gevoel je bekruipen van ‘moet ik daar ook nog rekening mee houden’. Maar kennis van je contrastniveaus is belangrijk als je er op je best uit wilt zien. En het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Daarom doe ik nog een poging om het uit te leggen.
Je hebt het kleurcontrast en het licht-donker contrast
Het licht-donker contrast kun je ontdekken als je een zwart-wit foto van jezelf bekijkt. Hierboven zie je Jamie Lee Curtis in kleur en hieronder in zwart-wit. Je ziet dat het licht-donker contrast tussen haar haar en huid steeds lager wordt. Had ze in haar jonge jaren een gemiddeld licht-donker contrast, nu is dat een laag licht-donker contrast geworden. Om er goed uit te zien zal ze het licht-donker contrast in haar kleding aan moeten passen, wil ze er op haar best uitzien.
Op de foto’s in kleur is te zien dat Jamie haar asblonde haar inmiddels zilvergrijs is. Asblond en grijs zijn geen kleuren, haar ogen hebben wel een echte kleur. Als je van nature weinig kleuren in je uiterlijk hebt, dan heb je een laag kleurcontrast. Je kunt het aantal kleuren dat je tegelijk draagt in je outfit het beste beperken. Bijvoorbeeld een outfit in één kleur of monochrome kleuren. Maar ook analoge kleurencombinaties staan je goed.
Als je grijs wordt pas je de contrastniveaus aan
Als je als ‘koele’ vrouw grijs wordt verandert er niets aan het kleurcontrast in je uiterlijk. Het licht-donker contrast daarentegen wel naarmate je grijzer wordt. En dat betekent dat je het licht-donker contrast in je outfit aan moet passen. Heb je een hoog kleurcontrast in je uiterlijk dan kun je meerdere kleuren in één outfit dragen. Bij een vrouw met een hoog kleurcontrast zal zowel het kleurcontrast als het licht-donker contrast veranderen als ze grijs wordt.
Een voorbeeld
Stel je bent een roodharige vrouw met blauwe ogen à la Nicole Kidman in haar jonge jaren. Zij heeft twee ‘echte’ kleuren in haar uiterlijk (blauwe ogen en ‘oranje’ haar). Dit zijn ook nog eens complementaire kleuren. Zij kan uitstekend twee complementaire kleuren tegelijk dragen (bijv. een geel rokje met daarop een paars topje met gele stipjes) zonder dat Nicole ‘verdwijnt’ in deze kleuren.
Nicole Kidman had in haar jonge jaren dus een hoog kleurcontrast. Complementaire kleurencombinaties en drieklank kleurencombinaties stonden haar in die tijd geweldig. Nu ze grijze haren heeft verft ze het in een blonde kleur. Dit omdat roodharige vrouwen zelden mooi grijs worden én grijze actrices in Hollywood niet altijd gezien worden. Je ziet op onderstaande afbeelding dat Nicole’s contrastniveaus zijn veranderd. Zowel wat haar kleurcontrast betreft als het licht-donkercontrast. Complementaire kleurencombinaties zijn nu te veel van het goede voor haar.
Ben je een vrouw met een veel kleur in je uiterlijk, pas je contrastniveaus aan als je grijs wordt. Je kan je in eerste instantie beter beperken tot analoge kleurencombinaties of combinaties van twee kleuren van de drieklank. Ben je helemaal platinagrijs ga dan over naar een laag kleurcontrast in je outfit. Hier zie je voorbeelden met een gemiddeld kleurcontrast. Ze hebben allemaal een laag tot gemiddeld licht-donker contrast.
Dus ….. pas de contrastniveaus in je kleding aan als je er goed uit wilt blijven zien. Kom je er niet uit laat dan opnieuw een kleurenanalyse doen.
Lees ook:
Ik begrijp nu waar je mee zit, Annick. Als je als diepe vrouw grijs wordt, ga je over naar het gedempt koele kleurtype. Dat kan gedempt-koel-diep zijn of gedempt-koel. Afhankelijk van hoe licht je grijze haar is/wordt.