Je kleurtype ontdekken in vier stappen – De dominante kleurkarakteristiek (4)

De dominante kleurkarakteristiek is dat aspect van jouw natuurlijke kleuring dat als eerste opvalt. Jouw eerste en belangrijkste kleurkarakteristiek vind je hier.

Dit is de vierde aflevering in de serie Je kleurtype ontdekken in vier stappen. Als jij jezelf analyseert in termen van kleur kijk je naar de kleuren van je gelaatstrekken, namelijk die van je huid, haar en je ogen. Maar als jij jouw dominante kleurkarakteristiek wilt vinden, kijk dan niet naar elke gelaatstrek afzonderlijk, maar naar jouw totale verschijning. Wat valt je het eerste op als je in de spiegel kijkt? Lees de beschrijvingen en kijk welke van de dominante kleurtypes jou het meest bekend voorkomt.

De dominante kleurkarakteristiek –We hebben het vaak over een lichte kleur, een donkere kleur, een heldere/felle kleur, een zachte/gedempte kleur enz. Zo kun je mensen ook op het eerste gezicht indelen naar de zes kleurkarakteristieken: licht, diep, helder, gedempt, koel en warm.

Je goede kleuren ontdekken in vier stappen - helder of gedempt (1)

LICHT– Je dominante kleurkarakteristiek is ‘licht’  als drie van je gelaatstrekken licht zijn.  Je hebt blond, licht asblond, grijsblond, goudgrijs of zilvergrijs haar. Je ogen zijn licht tot medium blauw, lichtgroen of licht hazelnootbruin en je hebt een porseleinen huidskleur. Behoor je tot deze vrouwen dan heb je een laag licht-donker contrast tussen je haar, huid en ogen. Jouw kleurtype is het mooist in lichte frisse kleuren. En dat zijn geen pasteltinten. Je tweede kleurkarakteristiek geeft aan of het de licht warme of licht koele kleuren zijn die het beste in jou naar voren halen.

Wat is jouw kleurtype? Ontdek het zelf

DIEP – Je eerste indruk is intens en krachtig en je hebt een hoog tot een gemiddeld licht-donker contrast. Diepe vrouwen hebben donkerbruin tot zwart haar, donkerbruine ogen en hun huid kan zowel donker als heel licht zijn. Behoor jij tot dit type dan kun je helemaal gekleed gaan in diepe levendige kleuren die anderen bleek en onbeduidend maken. Je tweede of kleurkarakteristiek bepaalt of de diep-koele of diep-warme kleuren je beter staan.

Wat is jouw kleurtype? Ontdek het zelf

HELDER – Je dominante kleurkarakteristiek is ‘helder’ als je ogen als eerste opvallen.  Je oogkleur is glashelderblauw, turquoise blauw of groen, heldergroen, helder hazelnootbruin. Je hebt midden-tot donkerbruin tot zwart haar of helderblond haar. Je huid kan zeer licht tot doorschijnend zijn, maar ook porselein, ivoor of helderbeige.  Je komt tot je recht in heldere kleuren, zoals in een helderrood jurkje. Afhankelijk van je tweede kleurkarakteristiek staan heldere warme kleuren of juist heldere koele kleuren je mooier.

GEDEMPT – je eerste indruk is zacht en verfijnd. Je bent geen licht, maar ook geen diep type. De kleurhoogte van je gelaatstrekken ligt dicht bij elkaar. Er is niet één gelaatstrek, die wat kleur betreft, er meteen uitspringt. Misschien omschrijf jij jouw kleuring als ‘saai’. Je haarkleur zit in de middenmoot (lees mijn blog Kom tot leven met de kleuren die je hebt). Je oogkleur kan variëren van zachtbruin tot hazelnootbruin, grijsgroen en blauwgrijs tot zacht petrol. Als je alles in aanmerking neemt is je verschijning zacht en verfijnd, met een gemiddeld tot laag licht-donker contrast tussen je huid, haar en ogen. Je bent op je mooist in verfijnde kleurencombinaties van gepoederde tinten. Je tweede kleurkarakteristiek geeft aan of gedempt warme of gedempt koele tinten het beste in jou naar boven halen.

Wat is jouw dominante kleurkarakteristiek?KOEL – Je hele verschijning is koel en fris. Je hebt zilvergrijs, asblond en soms donkerbruin tot zwart haar. Je oogkleur is grijs, grijsblauw, blauwgroen zacht donkerbruin of diepbruin. Je kunt een gemiddeld tot hoog licht-donker contrast tussen je gelaatstrekken hebben. Blauw zal een favoriete kleur in je kledingkast zijn. Je tweede kleurkarakteristiek geeft aan of dat de meer gedempte/vergrijsde of de heldere/intense blauwen kunnen zijn.

Wat is jouw dominante kleurkarakteristiek?

WARM – je maakt een ‘gouden’ indruk met je rossige, rode of kastanjebruine haar en opvallende ogen. Je oogkleur kan blauw, groen of bruin zijn. Je kunt heel veel sproetjes hebben, maar je haarkleur valt als eerste op. Je hebt een hoog kleurcontrast in je uiterlijk (je natuurlijke kleuren liggen op de kleurencirkel ver van elkaar). Jij kunt als geen ander twee tot drie kleuren met dezelfde intensiteit in één combinatie dragen. Afhankelijk van je tweede kleurkarakteristiek staan de warme gedempte of de warme heldere kleuren je mooier.

Wat is jouw kleurtype?

Volgende week aflevering 5 in deze serie

Tip: neem een kijkje op mijn Pinterestborden. Voor de meest voorkomende kleurtypes heb ik daar speciale borden gemaakt.

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen.

Voor € 32,50* krijg je per post de maxi Personal Color Card en per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Daarna weet je wat je contrastniveaus én je beste neutralen en pasteltinten zijn. Je ziet hoe je de Personal Color Card gebruikt. En krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype.

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke PCC je wilt hebben. Bijvoorbeeld de Gedempt Warme, de Warm Gedempte of de Helder Koele.

Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

*Voor klanten in het buitenland komt er 2,50 euro bij voor verzendkosten 

Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).

 

BewarenBewaren

11 gedachten aan “Je kleurtype ontdekken in vier stappen – De dominante kleurkarakteristiek (4)”

 1. Met donkerturquoise bedoel ik eigen petrol (kon niet op het woord komen). Van deze kleur ga ik er echt grauw en ziek uitzien.

  1. Ga wegstrepen, Irma. Aan de hand van bovenstaande foto’s vergelijken op welk type je het meest lijkt. Kom je er niet uit dan is er altijd nog een professionele kleurenconsulent die je kan helpen 😉

 2. Daar is geen trucje voor, Jeannette. Dat is een zaak van opleiding en ervaring. Als je het wilt leren zien raad ik je aan de opleiding tot kleurenconsulente te gaan volgen,

 3. Als Licht helder kleurtype zullen je kleuren eerder koel dan warm zijn. Ik kan helaas niet van alle 78 kleurtypes een apart Pinterestbord maken, Em. Vraag jouw kleurenconsulente of ze je nog wat voorbeelden kan geven.

 4. Je hebt gelijk er zijn altijd uitzonderingen, maar om het meteen niet al te moeilijk te maken moet ik een beetje algemeen blijven. Vrouwen met een andere huidtint blijven wat onderbelicht bij mij, daar ben ik mij van bewust. Jij bent prachtig in helder koele kleuren kan ik mij herinneren. Ben je nog steeds blij met je kleuren?

  1. Bedankt voor je bericht. Ja, ik ben nog steeds blij met mijn kleuren. Het is prettig om te weten welke kleuren goed staan en bij je kleurtype passen. In een winkel weet je heel snel wat je moet laten hangen. Donkerblauw, antraciet en andere (heldere) blauwtinten draag ik veel. Ook helder groen, helder roze en zwart. Tja, zwart is misschien saai. Alleen rood draag ik nooit, ik voel mij er niet prettig in terwijl het mij wel goed staat. Verder zie ik vaak in winkels kleding in pastels (lichtroze, lichtblauw) en nude tinten hangen. Helaas zijn die kleuren niet passend. Dat vind ik wel eens jammer (vooral lichtroze en lichtblauw) 🙂

 5. Turquoise en petrol zijn de zgn universele kleuren, Sienie. Ze zitten tussen koel en warm in. Je vindt ze dus niet op jouw Personal Color Card. Jouw eerste en belangrijkste kleurkarakteristiek is immers ‘koel’! Je tweede kleurkarakteristiek is ‘helder’ en dat geeft aan dat koele heldere groenen, zoals smaragdgroen, jou fantastisch staan. En die zie je in je PCC. Je kunt ook nog even dit bericht lezen.

 6. Blonde modellen zijn geschminkt en dat geeft valse beeld. De rest is zeer interessant ! Bedankt !

  1. Alle modellen hebben make-up op, Natalja. Maar lichte types hebben eerder de neiging zich wat zwaarder op te maken en dat zie je op de foto’s goed.

 7. Wat een leuke, interessante en leerzame serie van artikelen!
  Hopelijke volgen er nog heel veel van deze leerzame artikelen.
  Ik check bijna elke dag je blog om te zien of er een nieuw artikel is.

Reacties zijn gesloten.