Ben jij misschien een herfsttype? – Het 12seizoenensysteem

Het begrip herfsttype is zo ingeburgerd dat we dat nog steeds gebruiken. Maar er zijn verschillende herfsttypes en het verschil daartussen is behoorlijk groot.

De hele wereldbevolking in vier kleurtypes onderbrengen blijkt uiteindelijk onmogelijk. Het 4seizoenensysteem wordt het 12seizoenensysteem. We hebben het dan nog steeds over herfsttypes, maar er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie herfsttypes. En dat is een enorme verbetering. Wat deze drie types gemeen hebben? Hun kleuren moeten warm en gedempt zijn. De diepte van hun kleuren varieert van medium tot diep.

Dit is mijn derde bericht over seizoenstypes dat je kan helpen om zelf je kleurtype te ontdekken.

Ben jij misschien een herfsttype. Wie van de drie?

De volgorde van de drie kleurkarakteristieken (warm, gedempt en medium-diep) is de eerste verfijning. Maar ook hoe hoog het kleurcontrast en het licht-donker contrast in hun kleding kan zijn. En dat is bij deze drie vrouwen anders.

Afhankelijk van de verschillen tussen hun haar-, huid- en oogkleur kom je tot drie herfsttypes, te weten:

 • Neutrale herfst – voor dit herfsttype moeten de kleuren op de eerste plaats gedempt/gepoederd zijn. Op de tweede plaats komt warm. Dat betekent dat zij ook een paar kleuren van de Neutrale zomer kan dragen. Kim Raver is een Neutrale Herfst. De haarkleur van dit gedempt warme kleurtype kan middenbruin, goudblond, goedbruin en rossigblond zijn. Lees hier het verschil Gedempt koel versus een gedempt warm kleurtype

Ben jij misschien een van de drie herfsttypes?

 • Warme herfst – dit type met kastanjebruin, rood of goudblond haar is de warmste van de drie hersttypes. Haar kleuren moeten op de eerste plaats warm zijn. Het verschil met de Warme lente is dat deze warme kleuren gedempt in plaats van helder moeten zijn. Julianne Moore is een voorbeeld van een Warme Herfst. Lees hier het verschil Warm helder versus warm gedempt kleurtype

Ben jij misschien een van de drie herfsttypes?

 • Diepe herfst – levendige diepe warme kleuren staan dit kleurtype het mooist. Haar kleuren zijn iets minder helder dan die van de Diepe Winter, maar nog sprekend genoeg.  Eva Mendes is een Diepe Herfst. De kleur van het haar kan diep goudbruin, kastanjebruin en warm zwartbruin zijn. Vergelijk hier de kleuren van de beide diepe types Diep koel versus diep warm kleurtype 

Ben jij misschien een van de drie herfsttypes?

Als jij jouw goede kleuren draagt, zie je er gezond en vitaal uit. Je huid en haar zitten vol leven en je ogen stralen. Iedereen ziet jou en niet eerst je kleren. Maar als je een verkeerde kleur draagt, lijkt je haar vaal en je huid grijs of geel en je ogen staan dof. Het lijkt alsof je lichaam en je hoofd niet bij elkaar horen.

Met deze indeling van het 12seizoenensysteem wordt het eenvoudiger om zelf je kleurtype te ontdekken. Door verschillende tinten van een kleur bij je gezicht te houden en naar de voorbeelden van de verschillende herfsttypes te kijken (zie mijn Pinterestborden) kom je wellicht weer een stap verder in je zelfanalyse.

Vergelijk deze rode, groene en bruine kleuren eens bij jezelf

Je ziet hieronder dat de gedempte warme kleuren zachter en minder diep zijn dan die van de warme en diepe herfstkleuren. Als je een Warme herfst bent dan kun je uitstekend pompoenoranje dragen. Een Neutrale herfst gaat eerder voor zalmroze en een Diepe Herfst staat tomaatrood fantastisch. Kijk of je kledingstukken (of bijvoorbeeld badhanddoeken of ander textiel) in je kast kunt vinden die hiermee overeen komen. Test de kleuren voor een spiegel die uit het zonlicht (het liefst voor een raam op het noorden) staat.

TIP: Als je twijfelt tussen twee herfsttypes kun je ook de truc met de mini lipsticks van Mac doen. Bijvoorbeeld de Chili Matte voor de Warme herfst en de Velvet Teddy voor de neutrale Herfst.

Ben jij een herfsttype? Maar wie van de drie?

 

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen.

Voor € 32,50* krijg je per post de maxi Personal Color Card en per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Daarna weet je wat je contrastniveaus én je beste neutralen en pasteltinten zijn. Je ziet hoe je de Personal Color Card gebruikt. En krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype.

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke PCC je wilt hebben. Bijvoorbeeld de Gedempt Warme, de Warm Gedempte of de Diep Warme.

Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

*Voor klanten in het buitenland komt er 2,50 euro bij voor verzendkosten 

Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).
 

Lees ook:

 

4 gedachten aan “Ben jij misschien een herfsttype? – Het 12seizoenensysteem”

 1. Hoi Lida,
  Wat een leuke blog heb je toch!
  Ik vraag me af…. Welke color card zou je nodig hebben wanneer de volgende kleurkarakteristieken het beste staan?
  Helderder dan gedempt
  Niet te licht of te donker / Medium qua diepte
  Niet te warm of koud (neutraal)
  Is dat dan alleen “Helder”?

  1. Beste Janneke.
   De eerste kleurkarakteristiek is het belangrijkste. Als je denkt dat dat helder is kun je bij het helder warme lentetype kijken en bij het helder- koel type. Zie daarvoor ook mijn Pinterestborden Daarna kun je ook
   kijken hoe hoog je licht-donkercontrast en kleurcontrast is. Gedempte/neutrale types hebben een gemiddeld licht-donker contrast. Koele types hebben een laag kleurcontrast. Kijk dan naar de beschrijving van deze types en of jij je daar in herkent.

   Op mijn Pinterestborden vind je voorbeelden van de 12/kleurtypes.

Reacties zijn gesloten.