Wat is nu precies die derde kleurkarakteristiek? Dit is de vijfde aflevering in de serie Je kleurtype ontdekken in vier stappen. Ik probeer het uit te leggen aan de hand van een paar voorbeelden.
Voorbeeld 1: In aflevering 3 van deze serie heb je ontdekt dat de middenkleuren je het beste staan. Heel lichte kleuren maken je flets, het lijkt alsof je een verwassen shirtje aan hebt, en bij diepe/donkere kleuren lijk je heel witjes. Als je ergens in het midden uitkomt, dan is dat altijd de derde kleurkarakteristiek.
Voorbeeld 2: De volgorde van de kleurkarakteristieken wordt bepaald door hun dominantie (belangrijkheid). Als je een Helder Wintertype (HK) bent is het op de eerste plaats van belang dat je heldere kleuren draagt. Je hebt duidelijk meer koel dan warm pigment in je gelaatstrekken. Maar minder koel pigment dan bijvoorbeeld de Koele Winter (KH), waarbij ‘Koel’ dominant is en ‘Helder’ pas op de tweede plaats komt. Een Helder-Koel kleurtype kan rustig de primaire kleur rood dragen. Terwijl een Koele Winter alleen roden met een blauwe ondertoon moet dragen, wil ze er op haar best uitzien. Voor beide kleurtypes geldt dat midden tot diepe kleuren hen het mooist staan. Ze hebben immers allebei een midden tot diepe haarkleur. De derde kleurkarakteristiek geeft voor beiden de diepte van de kleuren aan.
Voor alle kleurtypes geldt dat de derde kleurkarakteristiek altijd meer in het midden zit. Dus tussen helder en gedempt, tussen warm en koel, tussen licht en diep in. Dat zie je hier schematisch weergegeven voor het Heldere Lentetype (HW). Bij Sarah Harding komt Helder op de eerste plaats, Warm op de tweede (ze heeft wat minder warm pigment dan de Warme Lente) en de diepte van de kleuren (van licht tot midden) op de derde plaats. Sarah kan ook de primaire kleur rood dragen, terwijl de Warme Lente zich beter kan beperken tot het warmere koraalrood en tomaatrood.
In het 12seizoenensysteem wordt de derde kleurkarakteristiek niet vermeld. Terwijl hij er wel degelijk is.
Ik laat je hieronder de derde kleurkarakteristiek zien. Je ziet dat die echt wat toevoegt.
Voorbeeld 3: Je hebt in de tweede aflevering van deze serie ontdekt dat je niet uitgesproken warm of koel bent, maar een neutraal type. Je zit wat de ondertoon van jouw kleuren betreft tussen koel en warm in. We hebben allemaal zowel warme als koele pigmenten in onze gelaatstrekken en bij jou is de verhouding koel:warm nagenoeg gelijk. Jij kunt zowel koele als warme kleuren dragen op voorwaarde dat je ver blijft van uitgesproken warme kleuren (oranje en mosterdgeel) en uitgesproken koele kleuren (bordeauxrood). Je kunt bijvoorbeeld een Licht Helder kleurtype (LH), een Licht Gedempt kleurtype (LG) zijn of een Diep Gedempt kleurtype. Deze kleurtypes vind je niet terug in het 12seizoenensysteem.
Wat ik met dit laatste voorbeeld wil aantonen? Dat je ook bij het 12seizoenensysteem nog tussen wal en schip kunt vallen. Weliswaar veel minder dan bij het 4seizoenensysteem, maar toch. Dat kan niet met het 78ColorSystem met zijn 78 kleurtypes.
WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen. Voor € 32,50* krijg je per post de maxi Personal Color Card en per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Daarna weet je wat je contrastniveaus én je beste neutralen en pasteltinten zijn. Je ziet hoe je de Personal Color Card gebruikt. En krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype. Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke PCC je wilt hebben. Bijvoorbeeld de Gedempt Warme, de Warm Gedempte of de Helder Koele. Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden. *Voor klanten in het buitenland komt er 2,50 euro bij voor verzendkosten Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).
Dit is verhelderend voor mij. Ik ben eerder een koel dan een warm type, zo staat zilver me beter dan goud, en kan ik de meeste soorten geel niet dragen. Maar het was me al opgevallen dat sommige kleuren of combinaties toch weer iets te koel voor me kunnen zijn. Zo kocht ik in de sale een mooie blauw-groene trui, in donkere gedekte tinten die me op zich staan. Maar toch vond ik het iets te somber ogen, en mezelf er wat flets in uitzien. In combinatie met een gouden ketting (die ik normaal zelden draag) staat het veel levendiger, alsof dit accent het geheel ophaalt. Mijn karakteristiek Koel is blijkbaar minder uitgesproken dan mijn karakteristieken Diep en Gedempt. Mooi om deze verklaring daarvoor te vinden. Ik heb inderdaad ook wat warmere tonen (goud/rood) in mijn donkerblonde haar.