Licht-koel versus licht-warm kleurtype

Heb je blond, rossig of grijs haar en een laag licht-donker contrast tussen je haar- en huidkleur? Dan is je dominante kleurkarakteristiek ‘licht” Je totale indruk is licht en teer. Maar wat is je tweede kleurkarakteristiek? En hoe helder of gedempt kunnen je kleuren zijn? Een licht-koel versus licht-warm type.

Een licht-koel versus licht-warm type

In mijn vorige berichten (Je kleurtype ontdekken in vier stappen) heb ik je wegwijs gemaakt in de kleurkarakteristieken. Cate Blanchet en Amanda Seyfried zijn vrouwen waarvan de eerste kleurkarakteristiek ‘licht’ is. Deze dominante karakteristiek is snel vast te stellen, zeker als er een laag licht-donker contrast is tussen haar-, huid- en oogkleur. Maar de tweede en derde kleurkarakteristiek zie je niet in één oogopslag.

Licht-koel versus licht-warm – Op het eerste gezicht is er geen verschil tussen de twee actrices, maar als je nauwkeuriger kijkt is er een duidelijk verschil in de ondertonen (koel of warm). Amanda Seyfried is een licht-warm kleurtype en Cate Blanchett is een licht-koel kleurtype.

Amanda Seyfried
Een licht-koel versus een licht-warm type
Cate Blanchet

Wil je weten of je een licht-warm of licht-koel kleurtype bent?

Licht-warm kleurtype:

  • Je oogkleur is, hoe kan het ook anders, op de eerste plaats ‘licht’. Je ogen kunnen lichtblauw, groen, blauwgroen, zeegroen en lichtgroen zijn. Ze zijn helder en hebben een warme ondertoon. Het lijkt alsof om de pupil een zonnekransje zit. En er is een zachte overgang tussen de iris en het oogwit.
  • Je huidtint kan gaan van ivoorkleurig tot perzikroze. Veel licht-warme vrouwen hebben sproetjes en de huid van het gezicht kleurt in de zon.
  • Je haarkleur is licht- tot middenblond, rossig blond of licht goudbruin. Je krijgt in de zon natuurlijke highlights. De meeste licht-warme types waren als kind ook lichtblond. Als je grijs wordt gaat je haarkleur naar goudgrijs.
  • Het kleurcontrast tussen je gelaatstrekken is gemiddeld tot hoog. Je kunt meer kleuren tegelijk dragen dan het licht-koele kleurtype.
  • Je kleuren zitten wat helderheid betreft in het midden (de derde kleurkarakteristiek), maar kunnen wat helderder zijn dan die van het licht-koele kleurtype.

Licht-koel kleurtype:

  • Je ogen kunnen lichtgrijs, lichtblauw, licht azuurblauw of lichtgroen zijn. Als je goed kijkt neigt je oogkleur ook wat naar grijs. Wat met name kenmerkend is dat het patroon in je iris wat weg heeft van craquelé (versplinterd glas). En tussen je iris en het wit van je ogen zit een subtiele overgang.
  • Je huid is koel beige met een roze ondertoon. Je gezicht verbrandt gemakkelijk in de zon.
  • Je haarkleur is licht (wit-)blond, licht asblond of zilvergrijs. Je krijgt, in tegenstelling tot het licht-warme kleurtype, in de zomer geen natuurlijke highlights. Veel licht-koele vrouwen waren als kind hoogblond en zijn geleidelijk steeds iets donkerder geworden.
  • Je kleuren zitten tussen gedempt en helder in (je derde kleurkarakteristiek), maar moeten beslist niet te helder zijn. Je zou ze ‘fris’ kunnen noemen.
  • Behalve een laag licht-donker contrast heb je ook een laag kleurcontrast in je uiterlijk. Waarom dat belangrijk is? Als je kleurencombinaties draagt die aansluiten bij het kleurcontrast wat jij van nature hebt, kom jij tot leven in je kleding. In plaatst van dat je kleding het eerst de aandacht trekt.

Licht-koel versus licht-warm – de foto hieronder laat zien dat licht-warme kleurtypes andere kleuren kunnen dragen dan de licht-koele kleurtypes.

Licht-koel versus licht-warm kleurtype

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen.
Voor € 32,50 krijg je per post de maxi kleurenkaart. Dit is inclusief verzending (woon je in het buitenland dan komt er € 2,50 bij) én je ontvangt per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Hierin zie en lees je wat je kleurcontrast en licht-donker contrast is. Wat je beste neutralen en pasteltinten zijn. En hoe je de Personal Color Card gebruikt. En voorbeelden van kleurencombinaties.

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

Kom je er niet uit investeer dan in een online kleurenanalyse.

 


Misschien ook interessant: