Yvonne mailt: Zou je voor mijn gedempt-koele kleurtype nog eens uit willen leggen hoe ik naar mijn contrastniveaus moet kijken? Ik vind het moeilijk om dit toe te passen in mijn kleding. De foto mag je als je dat wilt gebruiken in je blog.
Contrastniveaus is niet het gemakkelijkste onderwerp. Ik heb er al meerdere berichten aan gewijd, maar doe het nu even specifiek voor het gedempt-koele kleurtype. Ook als je een ander kleurtype hebt, kan dit bericht wellicht nog wat meer duidelijkheid scheppen.
Het gedempt-koele kleurtype heeft een gemiddeld licht-donker contrast in haar uiterlijk. Op de zwart-wit foto zie je dat er tussen het haar, de huid en ogen geen groot verschil is in grijstinten. Maar ook niet een klein verschil. Yvonne heeft een gemiddeld licht-donker contrast in haar uiterlijk.
Yvonne heeft haar haarkleur lichter gemaakt, dat zie je aan de wenkbrauwen die een stuk donkerder zijn. Gedempte types vinden hun haarkleur vaak ‘saai’ en gaan om die reden over tot blonderen. Terwijl hun eigen haarkleur juist dat frisse aan hun uiterlijk geeft. Bijkomend effect is dat het licht-donker contrast lager wordt als je het haar lichter maakt.
Wat betekent een gemiddeld licht-donker contrast voor je kleding? Dat tussen je pasteltinten/lichte kleuren en je neutralen een gemiddeld licht-donker contrast moet zitten. Maar ook dat in je outfit een gemiddeld licht-donker contrast maakt. Wil je er tenminste op je best uitzien. Een voorbeeld: de lichtgrijze trui en sjaal geeft met de petrolblauwe blazer een gemiddeld licht-donker contrast.

Nog een voorbeeld:
Kleding littlesoho
Het gedempt-koele kleurtype heeft een laag kleurcontrast. Omdat het haar van het gedempt-koele kleurtype asblond is (een neutrale kleur) zijn de ogen de enige kleur in haar uiterlijk. Als je weinig kleur van nature in je uiterlijk hebt, heb je altijd een een laag kleurcontrast. Als het gedempt-koele zomertype teveel kleuren tegelijk draagt wordt ze ‘weggevaagd’. De ander ziet dan eerst haar kleding en daarna pas de vrouw die er in zit.
Heb jij ook een laag kleurcontrast in je uiterlijk? Beperk je in je outfit dan tot:
- één basiskleur
- monochrome kleuren (ton-sur-ton)
- twee analoge kleuren, zoals paars met blauw of groen met blauw
Je mag je basiskleuren altijd combineren met je neutralen, waarbij jouw kleur wit ook een neutraal is.

N.B. Zomertypes en wintertypes hebben altijd een laag kleurcontrast.
TIP: Neem ook een kijkje op mijn Pinterestbord Soft Cool
Misschien ook interessant:
Dag Lida,
Hartelijk dank voor de verduidelijking en beschrijving van hoe het zit met het maken van outfits voor het gedempt-koele type. Hier kan ik zeker iets mee. Het is een mooie aanvulling op het kleur-en stijladvies dat ik bij jou heb gehad!
Groet, Yvonne