Wat moet mijn roklengte zijn? – Lezersvraag

De roklengte blijft een hot item in de mode en is één van de meest besproken én bekritiseerde onderdelen van ons uiterlijk. Wat moet mijn roklengte zijn, vraagt Ilona.

Wat moet je roklengte zijn?

ÏIlona mailt: Met veel plezier lees ik wekelijks de nieuwste tips. Mijn vraag is wat is een gepaste rok/jurk lengte voor een vrouw boven de 40? Ik zelf ben net 40, heb een A- bodylijn, waardoor ik vaak op ‘klokkende’ jurkjes uitkom. Is dat niet erg meisjesachtig? Past /kan dat nog boven de 40? Groeten, Ilona

Toen ik nog op kamers woonde en leefde van een studietoelage, zorgde mijn moeder wel eens voor een extraatje. Zo had ze eens als verrassing een twinset voor mij gekocht en daarbij een kokerrokje genaaid. Het was leuk en zat als gegoten, maar met de roklengte was ik niet zo blij. Ik wist dat het geen zin had om aan te dringen, want de lengte die ik voor ogen had vond zij ‘ordinair’. Terug op mijn studentenkamer heb ik het rokje alsnog ingekort en mijn wijze moeder heeft nooit laten merken dat ze dat wel doorhad. Om te voorkomen dat ik nu, zoveel jaren later, met een opgeheven vingertje de gepaste roklengte voor veertigers (én vijftigsters en zestigers) adviseer, eerst wat ’theorie’.

De lengte van je rok kan een groot verschil maken voor je uitstraling. En dan heb ik het niet over wat gepast is op de werkvloer. Wat voor jou de ideale/juiste roklengte is, heeft alles te maken met je lichaamslengte, je gewicht, je stijlpersoonlijkheid, de vorm van je benen én je leeftijd. Vaak gaat het maar om enkele centimeters.

Je lichaamslengte – als je een korte vrouw bent staan rokjes die eindigen op of net boven de knie het mooist. Langere rokken maken je voor het oog alleen maar korter. Ben je gemiddeld tot lang dan kun je elke roklengte dragen. Lange vrouwen ( ≥180 cm) staan maxi-rokken fantastisch, maar kunnen rokken die ver boven de knie eindigen beter laten hangen. Bij erg korte rokken zie je namelijk zoveel been (zie foto), dat je lichaam voor het oog uit balans raakt. Het ziet er uit alsof je op de kinderafdeling hebt geshopt.

Wat moet je roklengte zijn?

Je gewicht – als je kort bent en tenger hoor je tot de Petites. Een rok die langer is dan tot op de knie is geen goed idee. Afhankelijk van je leeftijd kun je heel korte rokjes dragen, maar wil je niet al te meisjesachtig overkomen dan is knielengte het advies. Ben je een volslanke vrouw dan zullen rokken die boven de knie eindigen je alleen maar voller laten lijken.

Je stijlpersoonlijkheid – een romantisch type zal zich supervrouwelijk voelen in een maxi-rok. Het klassieke type kiest eerder voor een rok die op de knie eindigt en het gamin type draagt het liefst mini-rokken.

De vorm van je benen – vrouwen met een rechte lichaamsvorm, zoals het H-silhouet en het V-silhouet, hebben slanke tot zeer slanke benen. Ze hebben weinig verschil in omvang tussen het onder- en bovenbeen. Daarentegen hebben het X- silhouet en het A-silhouet  vollere bovenbenen. Voor deze vrouwen komt het nogal precies waar hun rok eindigt. Herinner je mijn blog horizontale lijnen zijn blikvangers? De zoom van je rok is zo’n horizontale lijn; alle aandacht gaat naar dat punt waar jij je rok laat eindigen.

Wat moet mijn roklengte zijn

Wat moet mijn roklengte zijn? Een lezersvrrag

Tip: Wil je weten waar je het beste je rokken kunt laten eindigen? Neem een badhanddoek of een grote sjaal en ga met blote benen voor de spiegel staan. De badhanddoek laat je voor je benen tot op de grond hangen. Trek hem nu langzaam omhoog. Zie je dat, als de onderkant van de badhanddoek bij het dikste deel van je kuiten komt, je benen ineens dikker lijken? En dat dat ook het geval kan zijn als je hem laat eindigen net boven de knie? Zo kun je dus bepalen bij welke roklengte je benen er op hun mooist uitzien. Een paar centimeter langer of korter kan een wereld van verschil maken.

Wat moet je roklengte zijn?

Je leeftijd – Als je bovenstaande hebt gelezen, Ilona, dan heb jij jouw vraag, verwacht ik, zelf al beantwoord. Op bovenstaand plaatje zie je wat een paar centimeter verschil uitmaakt. Voor alle vrouwen geldt, ook al heb je mooie benen, vraag je altijd af hoe je over wilt komen: als een ‘oud meisje’ of als een jonge/jeugdige vrouw. Een rok die eindigt op de knie is voor iedere vrouw, op elke leeftijd en in elke situatie (werk of vrije tijd) perfect.

Wat moet mijn roklengte zijn? Een vraag van een lezer.

 

Voor inspiratie kijk je op mijn Pinterestborden Skirts/rokken en Dresses

Volgend bericht: De beste rokken voor je bodytype

Lees ook:

10 gedachten aan “Wat moet mijn roklengte zijn? – Lezersvraag”

 1. Heel duidelijk uitgelegd Lida. Ik kan me er helemaal in vinden.
  Een vraag nog: als ik kies voor een rechte rok tot op de knie kan ik daar dan toch lange laarzen onder dragen? Dan blijft dus alleen mijn knie zichtbaar (met 60 denier panty) of kan ik beter kiezen voor enkellaarsjes (heb vrij slanke benen).

 2. Fijn om hier weer wat theorie over te lezen. Als slanke peer met een lengte van 1,68 cm staan gerende rokken die zo’n 5 cm boven de knie vallen het beste. Recht kan ook, maar met gerend lijken mijn benen slanker en langer. Een midirok en maxirok staan verrassend goed, als ze maar aangesloten zitten, wel hakken verplicht bij een midirok. Toch heb ik er geen gekocht omdat ik geen zin heb ik shapewear. Een kortere rok dan 5 cm boven knie kan, niet te, maar wel dikkere panty of legging dan en niet voor werk. Wel jammer dat ik altijd op gerend uitkom, steeds hetzelfde geeft het idee dat je altijd hetzelfde aan hebt! Qua leeftijd, de veertig komt voor mij in zicht.

 3. Beste Lida,

  Dank je wel voor al je goede tips. Ik heb wel een vraag over de roklengte. Ikzelf ben 1.64m en draag toch wel rokken die langer zijn dan knielengte zonder dat dit mij kleiner lijkt te maken. Ze eindigen dan op het slankste gedeelte van mijn enkel of ietsjes hoger, maar niet op mijn kuiten. Een lange kokerrok, kleed erg slank af en ik heb vaak complimenten gehad als ik ze draag. Maar ook een iets uitlopende rok in een wat sportieve stof, blijkt voor mij te werken. In de winkels zijn ze momenteel helaas niet te vinden. Ik heb een x silhouet.
  Hoe kan dit?

  1. Als je 164 cm bent hoor je niet tot de korte vrouwen. Ben je daarbij ook nog slank dan kun je je meer roklengtes permitteren. Het hangt er ook vanaf hoe je je rokken combineert. Wil je het precies weten, kom dan voor een stijladvies.

 4. Ik ben 1.82, Korter bovenlijf met flinke boezem en lange slanke benen. Ik kan veel rokken dragen. A-lijn staat goed, recht en lang ook. Recht tot op de kniie ook. Ik vind maxi rokken leuk maar heb toch moeite om leuke maxi rokken te vinden, strak is oke maar ik zou graag iets wijders willen. Ik zoek me rot naar een lange maxirok die strak om de heupen valt en dan uitwaaiert maar ik vind er geen. Wijde rokken met elastiek in de taille staan lelijk. Ik lijk wel 3x zo dik, terwijl ik helemaal niet dik ben. Tips waar ik wat wijdere maxi rokken kan vinden die me niet zo dik laten lijken

 5. Dag Lida,

  Al weer een tijdje geleden heb ik een stijladvies van je gekregen. In het boekje staat dat rokken op kuitlengte goed bij me passen (zandloper – lang en slank), ‘laat ze eindigen op het dikste deel van je kuit’. Terwijl ik in deze blog lees dat rokken die eindigen op het dikste deel van je kuit minder aan te bevelen zijn, omdat de benen dan dikker lijken. Zou je me daar iets over willen vertellen?

  1. Als je lang én slank bent kan een horizontale lijn, zoals de zoom van je rok, juist wat meer ronding geven aan je benen. Je kunt mijn adviezen altijd andersom lezen, Esther. Wil je korter lijken voeg horizontale lijnen toe aan je outfit. Zoals een groot kleurverschil tussen je top en je broek bijvoorbeeld. Wil je daarentegen langer lijken dan vermijd je horizontale lijnen in je outfit.

Reacties zijn gesloten.