De regel van derden – mode is een kwestie van proporties

Misschien ken je het wel, je probeert een nieuwe kledingcombinatie uit, maar je krijgt niet meteen het wauh-gevoel.  De regel van derden is een perfect hulpmiddel om een outfit samen te stellen die je wel het wauh-gevoel geeft.

De regel van derden - mode is een kwestie van proporties

Je bekijkt jezelf in de spiegel en vindt het resultaat niet mooi, maar je kunt niet ontdekken waar het nu aan ligt. Tien tegen één dat het te maken heeft met hoe de kleding jouw lichaam in proporties verdeelt. Ik heb het al vaker over de proporties van het lichaam gehad. Maar ook als je naar kledingcombinaties kijkt heb je te maken met proporties.

De regel van derden

In de kunst en in de architectuur zien we al eeuwenlang deze ‘regel van derden’ toegepast. Onze hersenen ervaren iets als ‘mooi’ als er structuur in zit. Je kunt die ‘regel van derden’ ook toepassen op je kleding. Dan heb ik het over hoe jij losse kledingstukken op zo’n manier draagt dat ze een uitgebalanceerd (harmonieus) geheel vormen en het fijn is om naar jou te kijken.

Als je naar je kleding kijkt

Wat is nu precies de regel van derden als we naar onze kleding kijken? Het is het opdelen van ons lichaam in oneven proporties. Links op de afbeelding zie je dat het shirtje en de rok even lang zijn (1:1). Als de rok korter wordt, krijg je een verhouding van 2:3. Je bent het toch met mij eens dat dit mooier is?De regel van derden - mode is een kwestie van proporties

De korte vrouw

Voor korte vrouwen is het belangrijk de twee-derde-één-derde regel aan te houden. Dat betekent in de praktijk dat je geen outfit kiest die je lichaam op lieshoogte in tweeën splitst, zodat je twee gelijke delen krijgt. Draag broeken die twee-derde van je lichaam bedekken en shirtjes die één-derde bedekken. In de meeste gevallen zal dat betekenen dat je het shirtje in de broek draagt (en met een riem in de kleur van je broek).

De regel van derden - mode is een kwestie van proporties

Lees ook Tien stijltips voor Petites

3 gedachten aan “De regel van derden – mode is een kwestie van proporties”

  1. Het heeft niet zo zeer met deze afbeeldingen te maken. Maar wel met een “mode” van dit en vorige seizoen ……..de lange vesten. Ik heb er geen hekel aan maar er zijn dames die dragen een lange(re) vest en heel vaak daarop een korte jas dan komt de vest er zo’n 20 a30 centimeter onderuit. ….VRESELIJK!

  2. Beste Lida,

    Ik heb hier al eerder over gelezen en dergelijke plaatjes bestudeerd, en ik begrijp het principe. Maar als ik het bij mezelf uitprobeer, lukt het me niet om het met je eens te zijn. Ik vind 1/2-1/2 dan mooier. Zou dat kunnen komen omdat ik een 8-silhouette heb met een hoge taille? Ik vind een kort shirt dan al snel propperig. Of komt het gewoon omdat ik een andere smaak heb 🙂

    1. Ik weet het niet, Netta, stuur mij een foto waarin ik je van top tot teen in je outfit kan zien.

Reacties zijn gesloten.