Kijk eens naar de lengte van de mouw voor je een kledingstuk koopt

Beroepshalve kijk ik niet alleen naar de kleding, maar ook naar het model waarop de kleding geshowd wordt. Ik raad je aan om daar ook een gewoonte van te maken.

Kijk naar de lengte van de mouw voor je dit kledingstuk koopt

Broeken en jasjes die te lang voor je zijn hebben snel iets slordigs. Als de broek en de mouwen daarentegen te kort zijn krijg je het ‘er uitgegroeid’ effect. Met name vrouwen die niet de standaard lichaamslengte hebben waar de confectie vanuit gaat (170-175 cm), kennen dit probleem. Als je kleding goed past zie jij er meteen beter uit.

Als je liever online winkelt is het handig om in te kunnen schatten of het getoonde kledingstuk wel wat voor je is. Zodat je het niet per omgaande hoeft te retourneren als het niet past. Maar ook als je fysiek winkelt is het belangrijk te weten waar je naar moet kijken als je een kledingstuk voor de spiegel past.

De lengte van de mouw vertelt veel- Als je naar de eerste foto kijkt zie je dat de mouw van de blazer ver boven haar pols eindigt. De mouw is te kort voor het model dat de blazer draagt. Als jij bij het passen ziet dat de mouwen te kort zijn, dan is de hele blazer te kort voor je. De taille zit voor jou niet op de goede plaats en ook de ruimte voor je borsten zit te hoog.  De blazer is niet geschikt voor jouw lichaamslengte.

Dit model is 177 cm en draagt maat 36

Blazer Hugo Boss in meerdere kleuren en maten

Winkel je online probeer dan de lichaamslengte van het model te achterhalen. Dat wordt er gelukkig steeds vaker bij vermeld. Zo weet jij op voorhand of de blazer wel lang genoeg voor je zal zijn. Voor het model hieronder is niet alleen de lengte van de mouw te kort, de blazer is helemaal te kort. Daar verandert dat witte shirtje niets aan. Kijk maar naar de plooien op borsthoogte. Haar borsten zitten te laag voor deze blazer.

Kijk naar de lengte van de mouw voor je dit kledingstuk koopt


TIP 1: De mouw van een blazer hoort te eindigen in het kuiltje dat boven je duim en net onder het polsgewricht zit.


Op de foto in het midden zie je dat de mouw halverwege haar hand eindigt. De blazer is te lang voor dit model. Niet alleen zullen de mouwen ingekort moeten worden wil ze er goed in uitzien, maar ook zal de blazer bij de zoom ingekort moeten worden. Ook voor jou geldt (als je dezelfde lichaamslengte hebt) dat de taille niet op de goed plaats zit en dat de ruimte voor je borsten te laag zit. Je zult korter én dikker lijken dan je bent.


TIP 2: Als er meer dan 2,5 cm van de lengte van de mouw moet worden afgehaald is de blazer te lang voor je. 


De foto rechts laat de juiste mouwlengte zien. Zie je het verschil? Deze blazer past perfect voor dit model. Je krijgt meteen het gevoel dat deze blazer duurder is dan de blazer van het model links. Dat is het effect van goed passende kleding.


TIP 3: De lies zit voor de meeste vrouwen op dezelfde hoogte als het breedste deel van de heup. Zo kun je ook zonder spiegel weten waar de blazer op je billen  eindigt.


Kijk naar de lengte van de mouw voor je dit kledingstuk koopt
Dit wil je toch niet

Hier kun je ook nog je voordeel mee doen:

  • Een te korte mouw wordt op een foto vaak verdoezeld door er een shirtje met een lange mouw onder te dragen.
  • Knopen en knoopsgaten aan de mouw maken het moeilijk om de mouw in te (laten) korten.
  • Kijk ook of de ruglengte van de blazer erbij wordt vermeld. Dan weet je waar de blazer bij jou eindigt.
  • De modieuze lange blazers laten je benen korter lijken. Draag er altijd schoenen of laarsjes met een hak bij als je benen aan de korte kant zijn.

Pak Betty Barclay

  • Ben je een korte vrouw kijk dan eens bij de merken die ik daar noem.