Waarom een kledingstuk een muurbloempje wordt

Veel kledingstukken draag je regelmatig en pak je gedachteloos uit de kast. Andere kledingstukken blijven maar in de kast hangen. Je vraagt je af waarom. Tien oorzaken waarom een kledingstuk een muurbloempje wordt.

Waarom een kledingstuk een muurbloempje wordt - tien redenen

Het is nu een goed moment om door je garderobe te gaan en die kledingstukken uit je kast te halen die je nooit draagt. 80% van de tijd dragen we maar 20% van onze kleding. De rest blijft in de kast hangen of dragen we maar één keer per jaar. Waarom dragen we die andere kleding niet, terwijl we helemaal verliefd op het kledingstuk waren toen we het kochten? Het kan heel verhelderend werken – om in de toekomst miskopen te voorkomen – je bij elk ’muurbloempje’ de volgende vragen te stellen.

Tien oorzaken waarom een kledingstuk een muurbloempje wordt:

 • De kleur van het kledingstuk past niet bij de rest van je garderobe. Of staat die kleur je sowieso niet? Overtuig jezelf ervan of je wel de goede neutralen en basiskleuren in je kast hebt hangen. En of het kleurcontrast en het licht-donker contrast in het kledingstuk jou er wel goed uit laat zien. Dit laatste is met name bij een dessin het geval.
 • De stijl van de kleding past niet bij jou. Het is te romantisch, te streng, te nonchalant, te opzichtig… Lees mijn bericht Kleding die jouw taal spreekt

Waarom een kledingstuk een muurbloempje wordt

 • Het model van het kledingstuk past niet bij je horizontale proporties. Het kledingstuk laat je bijvoorbeeld dikker lijken dan je bent. Zit het misschien te strak of juist te ruim? Welk lichaamsdeel wordt geaccentueerd en is dat nu juist dat deel waar je minder blij mee bent? Camoufleren en accentueren.
 • Het model of de stijl van het kledingstuk past niet bij je andere kleding en laat zich daardoor moeilijk combineren.
 • Het dessin past niet bij jou als persoon. Ook hier kun je je afvragen wat dat precies is. Te bloemig, te streng, te opvallend enz. Is het contrast te hoog of juist te laag voor jou? Of is het dessin te groot of te klein voor jouw postuur? Dit dessin past bij je stijlpersoonlijkheid.

Waarom een kledingstuk een muurbloempje wordt

 • De stof voelt niet prettig op je huid, ook dat kan een oorzaak zijn dat een kledingstuk een muurbloempje wordt. De stof plakt aan je huid, is statisch. Het kriebelt of het schuurt. Kijk eens op het etiket om welke stof het gaat en vermijd die stoffen in de toekomst.
 • De kwaliteit van de stof past niet bij je bodytype en levensstijl. Het kreukt te snel voor jouw gevoel, het maakt een slordige indruk op je werk. Of het pilt, blijft hangen achter je sieraden of het blijft kleven aan je panty. Het tekent snel en laat alle oneffenheden zien. Of moet je het elke keer laten stomen? Ook hier is het verstandig naar de stofsamenstelling op het etiket te kijken.
 • Je hebt te veel alternatieven voor dezelfde gelegenheid (feestje, sport enz) of je hebt tien dezelfde T-shirts in je kast liggen. Koop dan niets nieuws meer voor je die kleding hebt versleten.
 • Het kledingstuk is alleen voor een bepaalde gelegenheid te dragen en dat heeft zich de laatste jaren niet voorgedaan. Zal zo’n gelegenheid zich ooit nog eens voordoen in je verdere leven?
 • Je hebt geen jas of blazer die je over het kledingstuk kunt dragen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mouwen met veel volume (zoals je die nu veel ziet) of met veel volume op andere plaatsen. En ook bij een jurk of rok die te lang is voor je jas. Of heb je misschien geen schoenen die bij het kledingstuk passen?

12 gedachten aan “Waarom een kledingstuk een muurbloempje wordt”

 1. Hoi Lida,
  Bedankt voor je interessante blog!
  Ik heb momenteel een rok die ik mooi vind, maar waarvan de onderrok steeds omhoog kruipt. Is daar iets aan te doen?
  Hartelijke groet,
  Annet

  1. Kan zijn dat de voering te nauw is of van een materiaal dat niet bij de stof van de rok past ( bijv. niet elastisch genoeg). Knip hem er uit en draag een losse onderrok/jurk is mijn advies, Annet.

 2. Ik heb ook een aantal van die muurbloempjes in mijn kast Lida 🙁
  Ik kan in de winkel vallen voor een heel romantische top (ben ik in mijn hart ook een beetje) maar durf die dan toch niet te dragen als ik ergens heen moet. Voortaan maar in de winkel laten.
  Fijne zondag 🙂

  1. Leuk dat je reageert, Irma! Een beetje lef maakt Nederland wel mooier ?

 3. Ik ben al wat ouder en kom uit een generatie die spaarzaamheid erg benadrukte. Kleding weggooien….. mijn ouders en grootouders zouden zich omdraaien als ze dat zouden hoeven te zien. Met mondjesmaat tracht ik toch wat kledij naar de kringloopwinkel te brengen, hopend dat iemand er vooralsnog plezier zal aan beleven en het minder als verspilling lijkt.

  1. Ook ik ben voorstander van zuinig met je kleding omgaan. Als je weet dat van alle geproduceerde kleding slechts 20% in de winkels komt te hangen en dat van die 20% ook nog veel nooit gedragen wordt dan begrijp je dat de kledingindustrie de grootste vervuiler van ons milieu is. Daarom ben ik voorstander van op een andere manier met kleding bezig te zijn. Door kledingstukken aan te schaffen die lang meegaan en kleding die toch achteraf een muurbloempje blijkt te zijn tweedehands te verkopen.

 4. Ik ben het met je eens, Lida. We zouden met zijn allen de dominante kledingindustrie moeten verwerpen. Maar je berichten over garderobecapsules, kledingcombinaties en muurbloempjes , hebben mij alvast in de andere richting gestuurd. Mijn kleerkast wordt alsmaar dunner, en toch slaag ik erin met weinig tevreden en mooi te zijn. En dat alles dankzij je adviezen. Zo draag jij ook een stukje bij aan een duurzame wereld.
  Bedankt voor al jouw adviezen.

 5. Hallo Lida,

  Ik zou graag willen weten waar je goed zittende jurken kan kopen voor de ” kleintjes ” onder ons. Ik ben 1,59 en als ik een jurk wil kopen zitten vaak mijn middel en heupen op de verkeerde plaats. De heupen vd jurk zitten vaak halverwege mijn boven been. Toch zou ik wel eens een leuke jurk willen hebben die ik vaker dan 1x aan heb omdat ik hem dan toch niet zo mooi vind zitten.

  1. Voor de korte vrouwen is er inderdaad bitter weinig op de Nederlandse kledingmarkt. Je hebt meer succes als je bij Nordstrom.com kijkt. Zij leveren ook in Nederland. Afhankelijk van je leeftijd én smaak heeft Goldner Fashion ook kleding in korte maten.

 6. Het is altijd leuk en leerzaam jouw ideeen en theorieën te lezen en er over na te denken. Ik lees ook bij de ouderen dat kleding “ wegdoen” moeilijk is , ook bij mij. Het lijken net kinderen . Het verbaast mij dat ik sommige kleding na jaren weer aan doe. Het hangt ook samen met het weer, de gelegenheid en mijn stemming. Ik draag daardoor iedere dag iets anders . Krijg leuke reacties.

Reacties zijn gesloten.