De houdbaarheid van je make-up

We zijn geneigd make-up te lang te bewaren. Misschien zou er een uiterste houdbaarheidsdatum op moeten staan om ons er op te wijzen dat we niet eindeloos met dat doosje oogschaduw kunnen doen.

De houdbaarheid van je make-up

Weet je dat je handtas een broeihaard van bacteriën kan zijn? Dat schrijft The Mirror. Het blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van een kauwgommerk. Er zitten soms heel gevaarlijke tussen zoals de faecale streptokokken, die onder meer hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Vieze zakdoeken en gebruikte onderbroeken zijn daar de oorzaak van. Regelmatig alle spullen uit je tas verwijderen en hem van binnen schoonmaken is dus het devies.
Dit berichtje inspireerde mij om iets te schrijven over de houdbaarheid van je make-up, want ook daarin kan het krioelen van de bacteriën als je het te lang bewaard of er niet hygiënisch mee omgaat.

Dit is de houdbaarheid van je make-up:

  1. Bewaar je foundation altijd koel en donker. Gebruik je hem niet elke dag, dan is de koelkast de juiste plek. Foundation op waterbasis is niet langer dan 12 maanden houdbaar, foundation op oliebasis 15 maanden en dat alles slechts onder optimale hygiënische omstandigheden. Je begrijpt dat een compacte make-up (in een doosje met een sponsje) veel eerder aan vervanging toe is.
  2. Gezichtspoeder 2 jaar op voorwaarde dat je het droog bewaart.
  3. De houdbaarheid van een mascararoller is 6 maanden. Door het ‘pompen’ van het borsteltje komt er steeds zuurstof in de houder en daar gedijen bacteriën bijzonder goed op. Leen je roller ook nooit uit, want met name je ogen zijn erg gevoelig voor infecties.
  4. Lipsticks en oogschaduw zijn na 2 jaar aan vervanging toe.
  5. Oog- en lippotloden hebben een iets langer leven omdat je ze regelmatig slijpt.
  6. Maak je kwasten en sponsjes elke drie weken schoon in een shampoo-badje.