Zes tips om een ronde rug te camoufleren

Een ronde rug ontstaat meestal door een verkeerde houding. En als we ouder worden en het bovenlichaam wat inzakt kan de rug ook snel ronder worden. Zo valt hij minder op.

Zes tips om een ronde rug te camoufleren

Tonny mailt:  Hallo Lida, Sinds een paar maanden volg ik je blogs en ik heb er al veel van geleerd. Ik koop mijn kleren nu met meer kennis en aandacht. Inmiddels heb ik begrepen dat ik een H-silhouet heb en dat zou betekenen dat ik een lang vest zou kunnen dragen zonder taille-accent. Ik heb echter een ronde rug, waardoor ik er in een lang vest of trui meestal niet op mijn best uitzie. Ik heb daarom bijna alleen korte vesten en truien in mijn kast. Ik zou echter heel graag iets langers willen kopen. Heb jij nog een tip? Bij voorbaat dank.

Door een verkeerde houding komen het hoofd én de schouders naar voren. Het resultaat is een ronde rug en ronde afhangende schouders. Nu kun je niet een-twee-drie die verkeerde houding veranderen, maar je kunt de ronde rug wel minder op laten vallen.

Jacky Kennedy, zo gaat het verhaal, had ook een ronde rug en om die te camoufleren droeg ze graag een pillbox hat.

Zes tips om een ronde rug minder op te laten vallen.

 • Draag een hoedje achter op je hoofd, die zogenaamde pillbox hat.
 • Zorg voor een volle haarstijl op je achterhoofd
 • Draag schouderlang haar en laat dat naar buiten krullen
 • Draag een jas/vest met een opstaande kraag die aan de voorkant open valt
 • Of gebruik een sjaal, als er geen kraag aan je vest of jasje zit.
 • Draag schoudervullingen en plaats die wat meer naar de rug toe om de bolling op te vullen.

Zes tips om een ronde rug te camoufleren

Wat je met deze stijlmiddelen bereikt? Door volume toe te voegen in je nek en op het achterhoofd lijkt de ronding daaronder vlakker. Het oog volgt nu een rechte in plaats van een ronde lijn.

10 gedachten aan “Zes tips om een ronde rug te camoufleren”

 1. Dag Lida, wat een interessant artikel. Nooit geweten dat je met stijlkneepjes een ronde rug kon camoufleren. Met het ouder worden kiezen we de gemakkelijkste houding voor ons lichaam, vaak onbewust. Maar eens je bewust bent van dat rugje dat ronder wordt, kan je best op je houding letten en goed rechtop gaan staan. Dan zie je jezelf groeien met enkele centimeters. Het vraagt wat moeite, maar de inspanning loont voor een beter resultaat.

   1. Wat ben ik blij met je advies.
    Ik heb vanaf mijn lagere schooltijd een ronde rug en kleding uitzoeken vind ik nog steeds moeilijk.
    Korte vestjes en truien met een boord gaat nog wel maar iets langs is geen gezicht ook omdat ik 1.60 lang ben.

 2. Hallo Lida,
  Ik herken het probleem. Ondanks allerlei oefeningen voor de rug en verwoede pogingen om rechtop te lopen, is het als je wat ouder bent meestal niet mogelijk om nog echt een rechte rug te krijgen. Leuk om toch wat bruikbare stylingtips te lezen.
  Groetjes
  Tineke

 3. Hallo Linda,
  dank voor alle leerzame tips die je iedere week weer deelt.
  Ik vind het heel bijzonder dat je dit doet en ben blij dat je ook aandacht geeft aan problemen als onderkinnen, ronde ruggen, afwijkende lichaamsproporties etc.
  Geweldig!
  Vriendelijke groet, Marlo

 4. Hallo Lida,
  De ronde rug, hoe bekend voor mij. Niet door het ouder worden maar omdat ik in mijn jeugd met kop en schouders boven mijn klasgenootjes uit stak. Daardoor ging ik “krom”lopen. Tot ergernis van mijn ouders natuurlijk. In deze tijd echter zie ik de jeugd alleen maar langer worden en ben ik met mijn 175 cm niet meer extreem lang. Maar mijn gebogen rug is gebleven helaas.
  En tot mijn verbazing geef jij nu tips om dit te camoufleren en ontdek ik dat ik deze trucs al heel lang toepas. Vandaar dat mensen het idee hebben dat ik rechter ben dan in werkelijkheid en zij het glashard ontkennen als ik zeg dat ik een ronde rug heb. Dus voor iedereen met dit probleem pas deze tips van Lida toe. Het werkt!!!!!

  1. Wat leuk, Era, om dit van een ervaringsdeskundige te horen/lezen. Dank voor je reactie.

 5. Ik sluit me helemaal aan bij de reacties hierboven. Wat bijzonder en wat fijn dat je hier aandacht aan besteedt, nog nooit eerder heb ik ergens kledingtips gezien voor de ronde rug. Net als Era blijk ik ook een aantal trucjes onbewust zelf al toe te passen. Behalve opstaande kragen en sjaals werkt een capuchon ook goed, is mijn ervaring. Vooral zo’n brede, over de schouders gedrapeerde. En vooral nooit strakke tops (tenzij onder een vest), want daarin lijken mijn rug én mijn buik extra rond.

 6. Als je zoals ik zelf jurkjes en tops naait is het handig om meteen het rugpand aan te passen door het te verhogen, zodat je de bolling bedekt. Een afstaande, wat stijvere kraag van achteren op een jasje of cape staat ook heel mooi bij dit aandachtspuntje. Fijne zondag nog, allemaal!

Reacties zijn gesloten.