De lengte van je benen bepaalt veel – je verticale proporties

De lengte van je benen zegt iets over je verticale proporties. En die verticale proporties bepalen hoe jij jouw kleding het beste over je lichaam kunt verdelen.

De lengte van je benen bepaalt veel

In mijn vorige berichten heb ik het gehad over een hoge en een lage balans. Dit is hoe je schouders zich verhouden tot je heupen (je horizontale proporties). Vandaag ga ik het hebben over de lengte van je benen en wat het voor je kleding betekent of je lange of korte benen hebt. Jouw verticale proporties

Meten is weten

Het is niet gek om je lichaamslengte opnieuw op te meten, want misschien ben je al iets gekrompen. Na de menopauze krimpen we allemaal in meer of mindere mate. Vraag hulp aan je partner, vriendin of kind. Ga op blote voeten rechtop tegen een muur staan en leg een boek horizontaal (!) op je hoofd. Waar het boek de muur raakt zet je met potlood een klein streepje. Nu kun je gemakkelijk je lichaamslengte opmeten.

TIP: Geen meetlint of rolmaat in huis? Met een touwtje gaat het ook.

De lengte van je benen meet je zo

 • Deel je lichaamslengte door twee (dit is #A) of leg halverwege het touwtje een knoop. Onderzoek waar je been een knik maakt als je je been optilt. Dit punt is je lies.
 • Meet nu de afstand vanaf de vloer naar je lies (#B). Voorbeeld: Je bent 168 cm lang, de helft daarvan is 84 cm (#A). De afstand vloer tot je lies (#B) kan langer of korter zijn dan 84 cm.
 • Is:
  • #B = #A dan ben je mooi in balans, maar heb je een kort middendeel.
  •  #B < #A dan heb je in verhouding korte benen, maar een lang bovenlichaam.
  •  #B > #A dan heb je in verhouding lange benen, maar een kort bovenlichaam.

Met langere benen draag je

 • langere jasjes en tops
 • langere rokken
 • langere mouwen
 • langere halskettingen
 • hoger gesloten schoenen

Je lijkt langer – Als je in verhouding lange benen hebt zullen mensen je langer inschatten dan je in werkelijkheid bent. Kijk maar naar het figuurtje in het midden. Lange benen betekent ook een kort bovenlichaam. Door je top over je broek/rok te dragen of een riem in de kleur van je top op je broek/rok te kiezen, komen je verticale proporties meer in balans. Ook zal een heuplang jasje je mooier staan dan een jasje dat op je taille eindigt.

Met kortere benen draag je:

Zo lijken je benen langer – Zijn je benen korter dan kan een schoen met een hak je benen langer laten lijken. Kijk maar eens om je heen in een kledingwinkel. Veel vrouwen gaan, als ze kleding voor de spiegel passen, op hun tenen staan. Onbewust breng je op deze manier je verticale proporties meer in balans. Er is ook een formule voor: lees mijn blog Hoe lager de zoom hoe hoger de hak.

Ook je verticale proporties moeten in balans zijn

Meer lezen ?

 

 

 

2 gedachten aan “De lengte van je benen bepaalt veel – je verticale proporties”

 1. Leuk om te lezen. Ik ben het type met korte benen en langer bovenlichaam en het klopt helemaal: een outfit zoals rechts op het plaatje staat mij tien keer beter en vlotter dan de outfit links. Michelle Obama is volgens mij een goed voorbeeld van een vrouw met lange benen en kort bovenlichaam en het is mij opgevallen dat een wat verlaagde taille haar meer flatteert dan het accentueren van haar hoge taille. Dus zelfs zo’n stijlicoon zou nog iets aan deze tips kunnen hebben..

  1. Leuk dat je reageert, Claudia! Michelle O. heeft het 8-silhouet en is meer dan 180 cm lang. Ze heeft inderdaad een kort bovenlichaam (dat hebben alle Achten), maar haar lengte zit niet zozeer in haar benen, maar in haar lange kruislengte. Mvg, Lida

Reacties zijn gesloten.