Wat is een peplum en voor welk bodytype is ie geschikt?

Franse modetermen zijn niet meer weg te denken uit onze taal. Nu zie je steeds vaker Engelse benamingen voor bepaalde kledingdetails. Als je graag goed voorbereid gaat winkelen kan het handig zijn om te weten wat die termen betekenen. En of dat kledingdetail wel wat voor jou is.

Wat is een peplum en voor welk bodytype is ie geschikt?

Miriam mailt: Kun jij mij uitleggen wat een peplum is? Ik zie regelmatig deze term voorbijkomen, maar heb geen idee wat ze ermee bedoelen.

In de periode dat Parijs de mode bepaalde deden Franse modetermen hun intrede in onze taal. Denk aan woorden als epauletten, revers (kraagomslag van een jasje), getailleerd, velours (fluweel) en ton-sur-ton (monochrome kleurencombinatie). Nu Engels steeds meer de voertaal in de mode is geworden hebben we het eerder over een push-up beha. Dat bekt toch net wat gemakkelijker dan ‘ik zoek een beha die de borsten omhoog duwt’. En een twinset geeft in één woord aan wat we bedoelen met ‘een truitje met bijpassend vestje’. Daarentegen hebben wij in onze taal een uitstekend woord voor een low rise broek, namelijk heupbroek. En een peplum is gewoon een ‘schootje’.

 • Wat kenmerkt een peplum? Een blouse of jasje met een schootje benadrukt de taille en loopt vanaf de taille wijder uit over de heupen. Het schootje/peplum is een apart patroondeel dat meestal glad aan de taillenaad van het jasje wordt genaaid. Voor een blouse daarentegen wordt de peplum vaak aangerimpeld of met plooitjes vastgenaaid.
Een jasje met een schootje – Lida Thiry
 • Voor wie – Het is een perfect kledingstuk voor de vrouw met rondingen, een in verhouding smalle taille en bredere heupen. Dan kun je denken aan het X-silhouet en het 8-silhouet. Het schootje zorgt ervoor dat het jasje of de blouse de smalle taille accentueert en gemakkelijk over de heupen gaat.

Blouse met peplum

Shirt met schootje in grote maten

Jasje met een schootje

 • Een jasje met een peplum kan een sterke schouderlijn hebben en als daarbij de stof ook nog wat uitstaat (wat steviger is) kan ook het I-silhouet hiermee haar voordeel doen. Het creëert rondingen die dit slanke bodytype ontbeert.
 • Ook als H-silhouet kun je in veel gevallen het zandloperfiguur (de X) benaderen door een verbrede schouderlijn te combineren met revers en een schootje.

 • Het 8-silhouet met haar ronde en/of smalle schouders kan haar schouders voor het oog wat rechter en breder maken door een blouse te kiezen met een pofmouwtje of een aangerimpelde mouw. Kijk voor voorbeelden eens op het Instagramaccount van Girlwithcurves.  Ook schoudervullingen in blouses en jasjes hebben dat effect.

 • Je draagt een top met een peplum het liefst op een rok of broek die mooi aansluit op de heupen.  Maar daar is ook weer een uitzondering op. Dat zie je bij Kate met haar smalle heupen en brede schouders (V-silhouet). Zij combineert een top met een schootje met een wijde rok. De V-hals maakt haar schouders optisch smaller en de wijd uitlopende rok haar heupen breder. Zo wordt het accent naar haar taille gebracht en krijgt ze meer het X-silhouet.

 

De groene top bovenaan dit bericht vind je hier en het zwarte jasje is hier te koop.

*Dit bericht bevat affiliatelinks

7 gedachten aan “Wat is een peplum en voor welk bodytype is ie geschikt?”

 1. O wat een fijn artikel! Nu weet ik ook dat het een peplum top is die op die ene plooirok past, die al die tijd in mijn kast hangt. Perfecte kleur maar ik wist niet waar die mee te combineren, het werd allemaal zo lomp. Ik ga gelijk op zoek!

 2. Wat een interessante nieuwsbrief toch weer! Hoe krijg je het steeds weer voor elkaar?
  Nog steeds leer ik nieuwe dingen, en dat terwijl ik dacht nu langzamerhand toch best veel te weten…
  Dank je wel, ik ga me nu dan dus maar eens verdiepen in een peplum voor mijn 80+ en 8-figuur.
  Leuk!

 3. Hallo Lida,

  Niet bij mijn ozndagochtendontbijt maar pas bij de maandag
  Iunch kom ik er toe je blog te lezen. Steeds weer verrassend, dank je wel!
  ik ben zelf een Atje en heb precies één zo’n peplum bloes…ik draag hem weinig en weet niet goed hoe het komt…
  Misschien niet geschikt voor een A?

  Hartelijke groet,
  Maud

  1. Het A-silhouet moet haar taille niet op deze manier accentueren, Maud! Een gladde overgang tussen top en rok/broek is beter voor dit bodytype.

 4. En toch draag ik mijn zwart leren jasje met schootje niet zo graag. Ben een ‘8’ en heb een hele smalle taille met brede (viool)heupen. Krijg juist het gevoel dat mijn heupen nog breder lijken 🙂 en mijn onder lichaam niet in balans is. Begrijp je dat ik dit gevoel heb?

  1. Jouw jasje moet een verbredende schouderlijn hebben. Dan zullen je heupen meer in balans komen met je in verhouding smalle schouders, Esther!

Reacties zijn gesloten.