Drie blikvangers die je kunt gebruiken om anders naar je kleding te kijken

We worden allemaal wel eens verleid tot het kopen van een trendy kledingstuk dat achteraf gezien niet het beste in ons naar voren haalt. Dan er meteen maar weer afscheid van nemen? Nee, kijk eerst eens of je kledingstuk op een andere manier kunt combineren.

Drie blikvangers die je kunt gebruiken om er beter uit te zien

We kennen allemaal de impulsaankoop, die uiteindelijk een miskoop blijkt te zijn. Het bewuste kledingstuk blijft maar in de kast hangen, omdat jij je er niet fijn in voelt. Dat kan natuurlijk aan de stijl van het kledingstuk liggen, maar vaak is de oorzaak dat het niet het gewenste plaatje oplevert. Wat er niet aan klopt kun je niet meteen benoemen, maar jij wordt er niet blij van wat je in de spiegel ziet. Probeer eerst eens door je wimpers naar je spiegelbeeld te kijken. Wat valt jou het eerste op aan je outfit? Dat is een blikvanger. Het oog van de ander zal daar ook het eerst naar toe getrokken worden. Blikvangers kunnen negatief, maar ook positief voor je werken. Er zijn drie blikvangers die je kunnen helpen om anders met je kleding om te gaan.

Werkt door je oogharen kijken niet voor jou, maak dan een foto van jezelf in de bewuste outfit. Op een foto kun je met meer afstand naar jezelf kijken. Je ziet vaak sneller waar het plaatje niet klopt. Dit is met name belangrijk als je een detailkijker bent.

Er zijn drie blikvangers die ons lichaam voor het oog in of uit balans kunnen brengen:

 • Kleur
 • Horizontale lijnen
 • Dessins

Een voorbeeld: Op de foto’s zie je het slanke A-silhouet. De belangrijkste kenmerken van dit bodytype zijn:

 • smalle schouders ten opzichte van de heupen
 • een lang bovenlichaam en korte benen
 • een smalle taille
 • een lage balans

Belangrijk voor het A-silhouet is dat de aandacht naar het smalle bovenlichaam gaat en weg te leiden van de in verhouding brede heupen. Ook moet de smalle taille altijd worden geaccentueerd. Op deze afbeelding zie je dat de kleurovergang tussen de top en de broek een horizontale lijn geeft die de aandacht trekt. Drie blikvangers die je kunt gebruiken om er beter uit te zien

Hier zie je duidelijk dat donkere kleuren verkleinen en lichte kleuren vergroten. Als het zwaartepunt van je lichaam onder je taille zit heb je een lage balans.

Drie blikvangers die je kunt gebruiken om er beter uit te zienEen broek met een dessin ligt niet voor de hand als je een lage balans hebt. Met behulp van de andere twee blikvangers (kleur en horizontale lijn) kun je de broek nog zo dragen dat er wel een harmonieus beeld ontstaat. Bij de laatste combinatie springt de kleur van de top meer in het oog en de schouders lijken rechter en breder door de aangerimpelde pofmouw.

Zo komen onder- en bovenlichaam in balans en krijgt dit A-silhouet meer het zandloperfiguur (X-silhouet).

Drie blikvangers die je kunt gebruiken om er beter uit te zien

Je ziet hoe belangrijk het is gebruik te maken van de drie blikvangers. Je kunt er je minpunten én pluspunten mee accentueren en camoufleren.

Meer lezen?

2 gedachten aan “Drie blikvangers die je kunt gebruiken om anders naar je kleding te kijken”

 1. Hi Lida,
  Deze tips vind ik heel waardevol, zo kun je harmonie creëren, door creatief te zijn met kleur en verhoudingen. Het maakt écht het verschil.
  Super om te weten én meteen toe te passen.

Reacties zijn gesloten.