De stralingskracht van een kleur – waarom geel dikker maakt

De kleur geel heeft een grote aantrekkingskracht en maakt je ook dikker dan je bent

De stralingskracht van een kleur - waarom geel dikker maakt

Je ziet deze zomer in elke kledingcollectie wel de kleur geel. Deze optimistische kleur werkt als een magneet. Let maar eens op als je een winkel binnenkomt, wordt je oog niet meteen getrokken naar de gele kledingstukken? Dat heeft te maken met de stralingskracht van een kleur. Maar geel maakt ook dikker.

De kleur geel heeft maar liefst drie keer zoveel stralingskracht als violet. Door je bewust te zijn van de stralingskracht van een kleur kun je daar, met het maken van kledingcombinaties, rekening mee houden.

De stralingskracht van een kleur – Wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe heeft de primaire en secundaire kleuren ingedeeld op stralingskracht. Hoe hoger het cijfer hoe groter de stralingskracht: Geel 9 – Oranje 8 – Rood 6 – Groen 6 – Blauw 4 – Violet 3.

Stralingskracht heeft te maken met de weerkaatsing van het licht. Geel weerkaatst het meeste licht en heeft de hoogste stralingskracht van alle kleuren. Violet heeft de laagste stralingskracht en is het minst opvallend.

Onze ogen kunnen niet tegelijk op alle kleuren focussen en trekken het eerst naar een kleur met een hoge stralingskracht. Je ziet dat warme kleuren, zoals geel en oranje, een hogere stralingskracht hebben dan de koele kleuren. Onze ogen worden dus eerder naar warme kleuren getrokken. Warme kleuren vallen meer op dan koele kleuren en dat met name als die warme kleuren ook nog eens licht en helder zijn. Lichte kleuren vallen meer op dan diepe/donkere kleuren, omdat ze het licht weerkaatsen. Diepe, met zwart gemengde, kleuren absorberen voor een groot deel het licht.

De stralingskracht van een kleur - waarom geel dikker maakt

Nu je weet dat de kleur geel nogal opvallend is, draag je hem natuurlijk nooit op dát lichaamsdeel dat je liever aan het oog wilt onttrekken. In een gele jurk, waarvan het geel warm, licht en helder is, zul je voller lijken dan in een identieke jurk in een paarse (violet) kleur waarvan de eigenschappen koel, medium en gedempt zijn.

Samenvatting : ben je lang en tenger draag een kleur met een hoge stralingskracht om voller te lijken. Wil je slanker lijken beperk het ‘geel’ tot dat deel van je lichaam dat groter mag lijken om je lichaam in balans te brengen of tot een accessoire 

Lees ook:

12 gedachten aan “De stralingskracht van een kleur – waarom geel dikker maakt”

 1. Wat een ijzersterk overtuigend plaatje! Ik zie direct het effect van de kleurverdeling.

 2. Tja.. ik ben een H en gevallen voor een geweldig leuk, geel en iets getailleerd neplederen bikerjasje. Combineren dus met donkerblauwe shirts e.d. om er minder ‘vol’ in uit te zien?

  1. Je bent geanalyseerd als een H? Dan heeft je consulent je toch ook verteld hoe jij je kleuren over je lichaam moet verdelen, Caroline?

   1. Voor een stylingfeestje konden mijn vriendinnen en ik van te voren 2 foto’s van ons lichaam aanleveren (voor- en zijaanzicht), op basis waarvan wij zijn geanalyseerd. Er werd op de party kort iets over kleuren en hun effect verteld en met wat voor kledingstukken je het beste uit je figuur haalde. Bij een meegebrachte miskoop, werd verteld waarom het niet werkte en hoe het eventueel aangepast wel zou kunnen werken. Per persoon was er dus weinig tijd. Het was wel een interessante introductie van de materie. Daarom ben ik verder gaan zoeken en zodoende bij jou uitgekomen! Van jouw heldere nieuwsbrieven leer ik elke keer weer zoveel bij en begrijp ik steeds meer waarom een kledingstuk goed of minder goed staat

  2. Goeie tip. Bedankt Lida. Voor een peermodel (boven maat 36 onder 40/42) is een geel shirt of jasje dus perfect met een donkere broek?

 3. Ik lees iedere week graag je tips. Ik wil je daar hartelijk voor bedanken, het geeft inzicht !!

 4. Gisteren had ik mijn citroengele top voor het eerst aan. Het viel me op dat ik er wel heel erg rond in uitzag (maat 46/48, 1.65 m). Nu lees ik net je verhelderende artikel over geel. Ik berg de top voorlopig maar even op en haal het weer uit de kast als ik afgevallen ben, pfff!
  Ik ben overigens heel blij met je nieuwsbrief iedere zondag en kijk er steeds naar uit. Dankjewel Lida.

  1. Johan Cruyff had wel gelijk met zijn ‘Als je het weet dan zie je het’ Dank voor je leuke reactie, Sylvia!

Reacties zijn gesloten.