Een garderobe die lang meegaat is goed voor het milieu

Goed voor je kleding zorgen en investeren in kwaliteit is de eerste en belangrijkste stap van fast fashion naar slow fashion.

Een garderobe die lang meegaat is goed voor het milieu

Afgelopen maandag op weg naar yogales zag ik een enorme stapel met vuilniszakken bij de kledingcontainer liggen. Blijkbaar was in dit eerste weekend van maart bij veel vrouwen een ware opruimwoede ontstaan. Ik bleef mij tijdens mijn fietstochtje afvragen waarom er toch zoveel kleding wordt weggooid. Versleten kunnen de kleren niet zijn, zien ze er misschien niet goed meer uit door het vele wassen of is het kleding die ooit gekocht maar nooit gedragen is ?

En wat gebeurt er met die kleding? Geeft het een minder slecht gevoel als je textiel, net als kunststof, gescheiden inlevert? Van kunststof weet ik dat het grootste gedeelte verbrand wordt en van de rest inferieur kunststof wordt gemaakt. Ook van het textiel dat we inleveren is maar een klein gedeelte her te gebruiken. En deze week las ik dat fleecetruien (gemaakt van ingeleverde PET-flessen) steeds een klein beetje ‘plastic’ korreltjes verliezen. Die dan vervolgens in het milieu komen en we via ons voedsel weer in ons lichaam krijgen. Het zou dus al met al veel beter zijn om zuiniger en bewuster met onze kleren om te gaan. Je snapt, ik begon aardig in mineur aan mijn yogales. Maar, en dat is dan weer zo heerlijk van yoga, na afloop nam ik mij opgewekt voor een blog te schrijven over hoe je langer met je kleding kunt doen.

 • Je hoeft je kleding na het dragen niet elke keer te wassen. Even uithangen en luchten is vaak al voldoende. Als je kleding niet heel vies is, kun je prima op 30 graden wassen. Dat is beter voor het behoud van je kleding én het milieu. En vermijd het meest overbodige product aller tijden: de wasverzachter. Droog je was op een mooie dag eens buiten. Die frisse geur, daar kan geen wasverzachter tegenop. En weet je dat een klein scheutje natuurazijn in het wasverzachterbakje van je wasmachine hetzelfde effect heeft? Stukken goedkoper en ook beter voor het milieu.

Dit zijn algemene richtlijnen hoe vaak je je kleding kunt dragen voordat die gewassen moet worden:

 1. ondergoed na één keer dragen
 2. beha’s na twee keer
 3. sokken en maillots/panty’s na één keer
 4. tops na twee keer
 5. wollen truien laten luchten en alleen wassen als het strikt noodzakelijk is
 6. jurken is afhankelijk van het seizoen. In de winter kan regelmatig luchten teveel wassen voorkomen. Na een warme zomerdag wil je hem misschien na één keer dragen al wassen.
 7. colberts/blazers alleen als er vlekken op zitten en bedenk dat zelf wassen altijd riskant is. Kies liever voor chemisch reinigen.
 8. jassen/mantels nooit zelf wassen en alleen chemisch laten reinigen als er vlekken op zitten.
 • Voor het behoud van je jeans was je hem zo weinig mogelijk. Deze directeur van Levi Strauss & Co wast hem slechts één keer in de zes maanden! Dat is volgens hem het behoud van je jeans. Als regel kun je aanhouden: na vijf of zes keer dragen. Geen vlekken, maar wel een naar geurtje? Leg hem in een plastic zak een nachtje in de vriezer. Je zult merken dat de geur verdwenen is. Geurtjes worden namelijk door bacteriën veroorzaakt en die leggen het af tegen zulke lage temperaturen.
 • Zweetluchtje in kleding die je niet kunt wassen? Leg een doek met wat azijn op de okselplek en laat een nachtje liggen. De volgende dag is de zweetlucht in de meeste gevallen verdwenen.
 • Een volle kledingkast is een ramp voor je kleding. Alles hangt in elkaar gedrukt en dat komt de vorm van je kleding niet ten goede. Gebruik houten kleerhangers voor de zwaardere kleding. Blouses kunnen op plastic hangers, dan nemen ze minder ruimte in. Vouw truien en shirtjes op en maak er kleine stapeltjes van. Breng zonodig een extra plank aan in je kledingkast. Lees mijn blog Een overzichtelijke garderobe voor de tips hoe je het beste je kleding kunt ordenen.
 • Dan mijn pleidooi voor een garderobe die lang meegaat en waar je veel mogelijkheden mee hebt. De oplossing is te werken met garderobecapsules. Dat zorgt ervoor dat je geen geld meer verspilt aan kleding die je toch niet draagt. Beter voor je portemonnee en het milieu, het bespaart je ’s ochtends tijd én het zorgt ook nog eens voor minder frustraties. Kies uit je Personal Color Card drie kleuren. In dit voorbeeld heb ik kleuren gebruikt die het koel-heldere type goed staan. Je kunt deze 12 kledingstukken naderhand aanvullen met accessoires, zoals schoenen, sjaals, een tas en een riem.

Een budgetvriendelijke garderobe die lang meegaat

Deze garderobecapsule bestaat uit:

 • 2 jasjes/vestjes
 • 4 broeken/rokken
 • 6 tops
 • elk jasje/vest moet goed combineren met alle tops en broeken/rokken
 • elke top moet combineren met alle broeken/rokken

Hoeveel combinaties denk jij met een garderobe van 12 kledingstukken te kunnen maken? Om het gemakkelijker te maken kun je vergelijkbare kledingstukken in je garderobe zoeken. Leg de kledingstukken op je bed en maak combi’s. Wat het voordeel kan zijn van deze oefening? Dat je nu meteen ziet wat er eventueel ontbreekt in jouw garderobe.

Zoals je misschien al is opgevallen is dit bericht eerder verschenen. Het vervolg vind je hier:  Garderobe voor een klein budget -12 kledingstukken

Meer informatie vind je hier:

20 gedachten aan “Een garderobe die lang meegaat is goed voor het milieu”

 1. Goedemorgen Lida, wat een TOP blogje is dit! Ik ben het zo ontzettend met je eens over de verspilling en het milieu. Ik schrok wel van wat je schrijft over de fleecetrui. Ik wist wel dat ze van Pet flessen worden gemaakt, maar niet dat ze plastic “lekken” in het milieu :-(.
  De capsulegarderobe ben ik al een poos aan het proberen en ik word er steeds bedrevener in. Ik hanteer ook nog de capsules van gelegenheden. Dus in mijn kast een stukje “sport”, een stukje “gelegenheid als begrafenis” enz. Wat je hierboven hebt beschreven geeft me ook rust in mij hoofd. Het gevoel “het op orde te hebben”.
  Dankjewel!

 2. Dag Lida,
  Wat een fijne blog is dit! Ik krijg meteen zin om mijn kledingkast op te ruimen. Bedankt voor de erg handige tips. Groeten, Marieke

 3. Dag Lida , wat een fijne blog is dit weer , hoop dat velen hem lezen en inderdaad een beetje aan het milieu denken.Heerlijk buiten de was drogen , is Veel meer werk natuurlijk maar zodra als het kan gaat ie van mij naar buiten , heb er al een paar buiten gedroogd de laatste week.En fijn dat over wasverzachter, zou niemand meer moeten gebruiken.En ben de laatste paar keer geschrokken wat er na een etentje bij vrienden allemaal aan goed eten wordt weggegooid , kan er met mijn pet niet bij !!
  Wat ik fijn vind is dat je laat zien dat je met een kleine garderobe je heel goed kunt kleden zodat we daar ook weer op kunnen bezuinigen en heel erg dat over de fleece , tot mijn spijt wist ik dan niet !!
  Bedankt weer voor al jouw fijne blogs.
  Groet , Hetty

  1. Hoi Hetty, kijk eens goed rond in je kring met kennissen en vrienden. Zijn er niet veel meer mensen die wél aan het milieu denken, die wél zuinig omgaan met energiebronnen en die wél langer met hun kleding doen? Ja, eigenlijk wel toch?

 4. Dag Lida,
  Sedert ik een 3-tal jaar geleden je blog ontdekte heb ik je artikels gelezen en herlezen en ben ik een stuk handiger geworden in het omgaan met kleur en stijl. Dat dacht ik tenminste toen ik recent werd geconfronteerd met het vernietigend oordeel van mijn dochter. Op een dag had ik mij aangekleed voor een uitstap. Met al je adviezen in mijn achterhoofd was ik ervan overtuigd dat mijn outfit was gelukt en dat ik best nog goed oogde voor een vrouw van 63 jaar. Ik stuurde een selfie naar mijn dochter : haarfijn fileerde zij mij van onder tot boven, kleur per kleur, kledingstuk per kledingstuk… Ik was er ontstemd over. Als jongere vrouw hoefde ik vroeger niet na te denken over wat ik zou dragen, welke kleuren , ik ging gewoon af op mijn gevoel voor kleur en dat is mij altijd prima gelukt. Nu ik ouder ben en ik mij focus op kleur en stijl, lijkt het mij moeilijker om de juiste combinaties te vinden. Een stijladvies heb ik vorig jaar via jou online bekomen. Mijn kleuren ken ik ook. Kan je mij vanuit je professionele ervaring helpen om mij terug op het juiste spoor te zetten ?

  1. Kom bij mij voor een advies, Diane. Je hebt nu wel de kennis/handvatten van de aparte delen, zoals je goede kleuren en je bodytype, maar jouw persoonlijke stijl nog niet gevonden, begrijp ik.

   1. Als de afstand niet zo groot was, al gauw 3 u reistijd van Brussel tot Drenthe, zou dat geen probleem zijn. Misschien doe ik het wel eens. Toch bedankt voor je reactie .

 5. Hallo Lida, allereerst mijn complimenten met je leuke en leerzame blog. Ik heb je site ongeveer een jaar geleden ontdekt. Mijn vraag: dat van de fleece truien wist ik al. Maar als ik op etiketten kijk in mijn kleding, staat daar ook vaak polyamide in. Is dit ook net zo schadelijk met wassen voor het milieu? Met vriendelijke groet Froukje Kooistra.

  1. Dank voor je compliment, Froukje! Polyamide maakt kleding sterker (zit ook in sokken), dus doe je ook langer met je kleding. Katoen is het meest vervuilend door alle bestrijdingsmiddelen en het vele water wat nodig is. Biologische katoen is beter en Tencel is een goede vervanger van katoen. Polyester wordt tegenwoordig ook gerecycled. Maar wil je meer weten kijk dan eens op milieucentraal

   1. Lida, bedankt voor de tip. Ik heb er al even op gekeken. Een site om te onthouden. Groeten, Froukje Kooistra.

 6. Hoi Lida, dank voor je blog! Ik heb nog een vraag n.a.v. je blog. Je schrijft dat wasverzachter het meest overbodige product aller tijden is. Wil je dat verder toelichten? Ik heb geleerd dat als ik geen wasverzachter toevoeg aan mijn was met handdoeken dat deze dan snel stug/ruw gaan aanvoelen.

  1. Dag Annet, al na één keer gebruiken is de handdoek weer zacht en neemt hij beter vocht op. Je kunt ook azijn toevoegen, heeft hetzelfde effect en is een stuk goedkoper en vriendelijker voor het milieu. Veel vrouwen gebruiken wasverzachter omdat ‘het zo lekker ruikt’ en ook dat is een negatieve kant aan de wasverzachter. We worden overspoeld met geurtjes in allerlei producten en deze stapeling zorgt ervoor dat steeds meer mensen allergieën ontwikkelen.

 7. Dag Lida, hier ben ik weer 😉
  Ik heb net nog even je blog over de garderobecapsules van maart 2015 nagelezen. Ik vind het een hele goede methode en probeer hem zoveel mogelijk toe te passen maar worstel nog een beetje met de samenstelling. In 2015 gaf je aan de neutralen te gebruiken voor basics als topjes en vestjes. Voor mij is een vestje juist een middel om kleur toe te voegen, dus als “derde stuk” (waar je ook een keer over schreef). En schoenen zou ik juist in neutralen houden omdat ik graag wil dat die (bijna) overal bij passen.
  Begrijp ik het verkeerd? Of maakt de samenstelling niet veel uit?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Je kunt ook een echte kleur (basiskleur) als een neutrale kleur beschouwen. Hier heb ik dat met kobaltblauw gedaan. Voor een kleine zomer garderobecapsule, zoals deze, kan dat heel verfrissend zijn.

 8. Hoi Lida,
  In bovenstaande haal je nog eens je tips voor een overzichtelijke gaderobe aan. Die heb ik bekeken. Je vertelt daarin dat het goed is onderscheid te maken tussen werkkleding en vrijetijdkleding. Wat betekent dit voor in je kast? Wat is het handigst om dat onderscheid in je kast ook zichtbaar te maken? Richt je een aparte plank voor elk in bv? Dat staat weer haaks op truien bij truien, broeken bij broeken, etc. Dus wat is handig?

  1. Lees morgen mijn blog, Karin. Daar lees je misschien dé oplossing voor jou!

   1. Nee, helaas, het gaat echt over iets anders. Maar misschien een leuk idee als onderwerp voor in de toekomst.

 9. Hallo Lida,
  Een superblog, ik ben al jaren voorstander voor duurzame kleding en schoenen. Ik kreeg ooit nog een tip van een verkoopster. Centrifugeer niet op de hoogste stand vooral met stugge stoffen zoals jeans. Doe dit al een paar jaar en moet zeggen dat de vooral bij spijkerstof duidelijk te zien is dat deze minder snel slijt.

 10. Hartelijk bedankt voor deze blog, Lida. Een tip: als je van je kleding af wilt, breng het dan naar een lokale kringloop, vintagewinkel of het Leger des Heils of zo.
  Gaat de kleding bijv naar een derdewereld land, dan verstoren we daar het economisch evenwicht. Kleine ateliers waar kleding wordt gemaakt of vermaakt en winkeltjes worden dan immers overbodig.

Reacties zijn gesloten.