Er nog beter uitzien met de goede contrastniveaus

Kennis van hoe jij contrastniveaus je in je kleding toe kunt passen is op het eerste gezicht misschien moeilijk. Maar als je het doorhebt wordt het juist gemakkelijker om er nog beter uit te zien.

Er nog beter uitzien met de goede contrastniveaus

Contrastniveaus worden niet altijd meegenomen bij een kleurenanalyse en dat is jammer. Want deze kennis geeft je immers de handvatten om een garderobe samen te stellen waarvan je elk kledingstuk met plezier draagt.

Dit bericht wordt een samenvatting van mijn vorige berichten over de goede contrastniveaus. Nu ik alles onder elkaar zet wordt het gemakkelijker (verwacht ik) om de verschillen te zien. Als jij voor jou de goede contrastniveaus hebt ontdekt, kun je hieronder dát plaatje bestuderen wat op jou van toepassing is. Er goed uitzien wordt zo een stuk gemakkelijker. Voor het gemak heb ik ook de kleurencirkel erbij geplaatst.

Zo hoog kan het contrastniveau in je outfit zijn (1)

Als Anne Hathaway, Christine Lagarde en ik, met ons laag kleurcontrast in huid, haar en ogen er goed uit willen zien, dan kiezen we een jurkje in een basiskleur die ons goed staat. Of gaan we voor kleurencombinaties, zoals ik die hieronder laat zien.

Er goed uitzien met de juiste contrastniveau's

Het licht-donker contrast heb ik ook meegenomen in de afbeelding. Anne heeft een hoog licht-donker contrast en is prachtig in de outfit aan de rechterkant. Ook de kleuren zijn perfect, want zij is een diep-koel kleurtype. Ik – met mijn grijze haar en lichte ogen – heb een laag licht-donker contrast. De outfit aan de linker kant zou, wat contrastniveaus betreft, perfect voor mij zijn. De kleuren zijn te warm voor mij.

Er nog beter uitzien met de goede contrastniveausBen je een vrouw met een gemiddeld kleurcontrast, zoals Cate Blanchet, met haar ‘gele’ haar en blauwe ogen, dan liggen jouw natuurlijke kleuren van haar en ogen op de kleurencirkel drie kleurvlakken van elkaar verwijderd. In kledingcombinaties met twee analoge kleuren of twee kleuren van de drieklank ben je op je mooist (zie afbeelding).

Er nog beter uitzien met de goede contrastniveaus

Er nog beter uitzien met de goede contrastniveaus

Als vrouwen met een hoog kleurcontrast, zoals Nicole Kidman in haar jonge jaren, Christina Hendricks en Julianne Moore, er goed uit willen zien dan maken ze kleurencombinaties zoals hieronder. Je ziet hier drie complementaire en drieklank kleurencombinaties, maar met een verschillend licht-donker contrastniveau.

Er nog beter uitzien met de goede contrastniveaus

11 gedachten aan “Er nog beter uitzien met de goede contrastniveaus”

 1. Dag Lida , wat een fijne en duidelijke is dit weer zeg , ik ben er weer heel blij mee ?

 2. Bedankt Lida, Op deze manier kijken naar kleding maakt het shoppen steeds eenvoudiger. Er valt heel veel af…. En wat heb ik al veel in de kast liggen!

 3. Met een hoog licht donkercontrast en een laag kleurcontrast is de rechter outfit op het bovenste plaatje ook op mij van toepassing.  Alle kleuren (zwart/zwart-wit/rose) hangen in mijn kast. Ik moest wel even goed kijken want zelf zou ik de combinatie zoals die op het plaatje staat  nooit dragen. Ik zou onder de top en het jasje een zwarte of witte broek dragen en op de rose broek een lichte top waar de kleur rose in terugkomt. De drie kleuren draag ik wel samen  maar dan met een zwarte broek, witte top en rose jasje. Ik maak het af met een zwart-witte ketting of sjaaltje. De kleur van het jasje is mooi diep roze. Ik krijg er vaak complimenten over.

 4. Heel mooi hoe je alles uitlegt Lida. ik blijf het trouw volgen al vind ik het heel moeilijk. Het is nog niet zo lang geleden dat ik jouw adres heb ontdekt, dus het kost me nog wat moeite om me in te leven, maar ga m’n best doen.
  ik heb ook wit haar en een roze ondertoon in mijn huid dus dat is al duidelijk. Nu de rest nog, ha, ha.

  1. Een kleurenanalyse is de basis, dit is de verfijning daar op, Hermien. Dan wordt het ook gemakkelijker om te begrijpen.

 5. Bedankt voor deze samenvatting. Zelf heb ik een gemiddeld kleurencontrast en lichtdonker contract en weet nu beter hoe en welke kleuren ik kan combineren. Ben een trouwe lezeres en heb veel aan je blogs!

 6. Beste Lida,
  Kun je in dit kader ook nog wat zeggen over de rol van ‘neutralen’ bij mensen met een gemiddeld of hoog kleurcontrast?
  Groet!

  1. Het aantal kleuren dat je maximaal kunt dragen in een outfit kun je rustig combineren met jouw beste neutralen. Kijk maar bij een laag kleurcontrast, daar speelt zwart als neutraal een belangrijke rol. Volg mij ook op FB, Anne, daar zet ik regelmatig voorbeelden op.

Reacties zijn gesloten.