Past deze kleding nog wel bij mijn leeftijd?

Deze vraag krijg ik regelmatig, met name van vrouwen die net de vijftig zijn gepasseerd. Gelukkig ben je op deze leeftijd niet meteen ‘afgeschreven’ zoals in de jaren ’60. Had je in die tijd deze respectabele leeftijd bereikt, dan werd van je verwacht dat jij je op een bepaalde manier ging kleden.

In zes stappen naar een eigen kledingstijl

Lange haren moesten opgestoken of afgeknipt worden en de lengte van je rokken werd bepaald door wat de mode voor jouw leeftijd voorschreef. Dat laatste kon je te weten komen door de Libelle of de Margriet te lezen. Tegenwoordig is het verschil tussen een jonge kledingstijl en die voor vrouwen van middelbare leeftijd niet meer zo duidelijk.
Dat geeft een gevoel van vrijheid, maar kan ook voor onzekerheid zorgen. Mijn antwoord? Je kunt alles dragen als je maar kritisch en eerlijk naar jezelf blijft. Zit jij met de vraag Past deze kleding nog wel bij mijn leeftijd, vraag je dan eens af:

Past deze kleding bij mijn bodytype en proporties? Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, veel belangrijker dan ‘past deze kleding nog wel bij mijn leeftijd’ is de vraag die je jezelf moet stellen ‘past het kledingstuk nog bij mijn bodytype en proporties’. Natuurlijk heb je op je vijftigste niet meer het lichaam van een twintigjarige en zijn er kledingstukken die om die reden afvallen, maar de kledingprincipes blijven op elke leeftijd van kracht. Dat betekent dat hoe meer kennis je hebt van je lichaam en proporties, hoe gemakkelijker het is om er op elke leeftijd stijlvol en jeugdig uit te zien. Je proporties kunnen veranderd zijn, maar er zijn altijd oplossingen voor een uitdijende taille of minder mooie knieën.

Laat deze stijl zien wie ik ben? Vraag je eerst af welke kledingstijl het meeste zegt over jou, want als je kleding draagt die ‘dit ben ik niet’ communiceert, zal die ook niet voor je werken. Die kleding zal in de kast blijven hangen, omdat jij je er ouder in voelt dan je bent. Wees eerlijk naar jezelf over je veranderde proporties, maar doe het op een manier die uitstraalt ‘ik heb stijl en klasse en ik weet wie ik ben’. Als je van een vrouwelijke kledingstijl houdt, van een creatieve of juist van een meer klassieke of dramatische kledingstijl, pas deze stijl toe in alles wat je draagt. Dat wil niet zeggen dat je over de top moet gaan, een detail kan genoeg zijn om te communiceren ‘dit ben ik’.

Doet de kleur iets voor mij? Een misverstand – dat ik al uit de wereld heb geholpen in een eerder bericht – is, dat je levenslang dezelfde kleuren kunt blijven dragen. Naarmate we ouder worden raakt onze huid minder doorbloed en gaan onze ogen minder helder staan. In zijn algemeenheid kun je dus zeggen dat de kleuren wat zachter moeten zijn dan die we op ons twintigste droegen. Dit is de reden waarom een kleurenanalyse om de vijf tot tien jaar belangrijk is om er altijd gezond en op je best uit te zien.

Hoe kan ik sexy blijven? Iedere moeder van een dochter kent het: als je naast je dochter loopt en voor het eerst de blikken niet naar jou, maar naar haar gaan. Veel 50-plus vrouwen zijn bang ‘niet meer gezien te worden’. Dat vertaalt zich soms in dwangmatig jong willen blijven en extreem kleedgedrag. Franse vrouwen weten beter om te gaan met ouder worden, ze zijn er minder bang voor, omdat het in de Franse cultuur volkomen geaccepteerd is dat je als oudere vrouw sexy kunt zijn. Daarom grijpen ze minder snel naar extreme middelen, zoals een facelift of korte en strakke kleding, om de concurrentie met de jeugd aan te gaan. Een goede vuistregel voor 50-plus vrouwen om er sexy maar toch elegant uit te zien, is niet teveel ‘vlees’ te showen. Kleding met transparante stoffen die je decolleté en armen bedekken en toch je welgevormde benen laten zien, is sexy maar elegant.

Kwantiteit of kwaliteit? Zoek je altijd al naar kwaliteit of ben je een vrouw die een houding heeft van ‘dragen en weggooien’? Behoor je tot de laatste groep dan is het nu tijd om voor kwaliteit boven kwantiteit te gaan. Ook al passen de jurkjes van twintig jaar geleden jou nog steeds, je zult er ouder in uitzien. Het verschil tussen jong en jeugdig zit hem vooral in de stof en pasvorm. Met name voor je basisstukken, zoals een trenchcoat, een blazer, een mooie bloes en een trui in een fijn breisel gaat kwaliteit boven alles. Dat geldt ook voor je accessoires, je zult zien dat je op de lange termijn veel meer hebt aan een mooie leren tas die een paar jaar meegaat dan aan een trendy ‘neppert’.

Voor inspiratie hoe je tijdloos mooi kunt blijven, kijk je op mijn Pinterestbord Ageless beauty

Ook het boek Oog voor stijl van MisjaB geeft inspiratie. Daarin zul je ontdekken dat deze vrouwen een geheel eigen stijl hebben. En niet meer over de vraag ‘Past deze kleding nog wel bij mijn leeftijd?’ na hoeven te denken.

4 gedachten aan “Past deze kleding nog wel bij mijn leeftijd?”

 1. Wat een heerlijk stukje om de zondagochtend mee te beginnen.
  Je beschrijft precies het gevoel waar ik (56) al een paar jaar mee rondloop.
  Ik hou van een natuurlijke stijl. Draag graag jeans en mooie breisels, sjaals, mooie leren laarsjes met een klein hakje e.d.
  Je opmerking over kwaliteit kan ik helemaal onderschrijven. Nepleer en goedkope flodderstofjes doen niets voor mijn uiterlijk. Helaas moet er (vanwege de portemonnee) wel een compromis gezocht worden tussen goedkoop en heel duur.
  Een probleem waar ik de laatste tijd erg tegenaan ben gelopen is: roklengte. Ik wilde een mooie jurk kopen voor een gelegenheid en heb moeten zoeken en zoeken om de jurk te laten eindigen vlak boven of net op de knie. Alles was te kort, heel irritant. Ik heb maat 38 en ben 1.67. Zo moeilijk zou dat toch niet moeten zijn!

 2. P.s. heel erg bedankt Lida dat je aandacht besteedt aan onze leeftijdsgroep. Dat is in de bladen soms moeilijk te vinden, of er heerst een “alles moet kunnen” opvatting, Bij de metamorfoses in de Libelle bijvoorbeeld worden vijftigplusdames nogal eens in de broeken van Dianne gekleed met afhangend kruis, de zg, baggy-broek. Dat vind ik toch echt niet mooi op mijn leeftijd.

 3. Hoi Lida,
  een gouden tip die ik ooit kreeg (misschien wel via jouw blog?): als je een trend ziet langskomen die in je jeugd ook trend was (fluorkleuren, beenwarmers etc) laat die dan als trend voorbijgaan, want nu ziet het er niet meer uit. In mijn hoofd vind ik het nog steeds leuk (want toen ook al), maar ik moet het toch niet meer dragen! Dank;de site van Aris Cohen is ook heerlijk, je hoeft niet als een grijze duif door het leven.

 4. Ik merk ook dat het al snel te jeugdig is, ook al vind ik mezelf echt niet oud -53-
  en als ik aantrek wat ik leuk vind roept mijn dochter van 18 al snel: ‘mam je bent toch geen 13’
  Dus nee ik denk dat je echt niet meer mee kan doen met de mode op mijn leeftijd en toch de veilige modus kiest.

Reacties zijn gesloten.