Als de ondertoon van je huid verandert pas je je kleuren aan

Met het ouder worden verandert de kleur van je huid, haar en ogen. De koele pigmenten krijgen vaak de overhand en geleidelijk verandert ook de intensiteit van jouw natuurlijke kleuring

Als de ondertoon van je huid verandert pas je je kleuren aan

In mijn vorige bericht Moet ik andere kleuren gaan dragen als ik ouder word? heb ik het gehad over de verandering van je natuurlijke kleuring als je ouder wordt. Dat heeft te maken met het verdwijnen van pigment, weet je nog? De verhouding tussen de koele en warme pigmenten in je huid (en ogen en haar) noem je de ondertoon. Deze ondertoon van je huid – die dus aan verandering onderhevig is – bepaalt welke kleuren jou er gezond uit laten zien.

We hebben allemaal zowel warme als koele pigmenten in onze huid, haar en ogen. Bij de één overheersen de koele (blauwe) pigmenten en bij de ander de warme (gele) pigmenten. De verhouding kan nagenoeg gelijk zijn, maar ik heb nog nooit meegemaakt – terwijl ik toch al honderden kleurenanalyses heb gedaan – dat de verhouding fifty-fifty was. Altijd overheerst het koele of het warme pigment. Wat wel kan en – daar ben ik zelf een voorbeeld van – dat je haar koel grijs wordt en de ondertoon van je huid nog warm is.

Bij de ondertoon van je huid moet je denken in nuances. Je hebt

  • veel meer warme pigmenten dan koele: je eerste kleurkarakteristiek is ‘warm’
  • minder warme pigmenten, maar nog steeds meer dan koele: ‘warm’ komt op de tweede of zelfs op de derde plaats.
  • iets meer koele pigmenten dan warme: ‘koel’ komt op de tweede of derde plaats.
  • veel meer koele pigmenten dan warme: je eerste kleurkarakteristiek is ‘koel’.

Met het ouder worden verandert de ondertoon van je huid, haar en ogen. De koele pigmenten krijgen vaak de overhand en geleidelijk verandert ook de intensiteit van jouw natuurlijke kleuring (Queen Mum). Dat betekent dat intens (heldere) warme kleuren of intens koele kleuren minder goed zullen staan. De iets meer vergrijsde (gedempte) kleuren of de lichtere kleuren komen ervoor in de plaats. Het kan ook voorkomen dat je eerste kleurkarakteristiek opschuift naar de tweede plaats. Zo kun je van helder-warm naar licht-warm gaan en van koel-gedempt naar licht-koel  Maar bijvoorbeeld ook van warm-gedempt naar gedempt-warm en van helder-koel naar koel-helder.

Hieronder kun je zien hoe je de kleuren van je kleding aan kunt passen, maar vergeet vooral niet ook de kleuren van je make-up bij te stellen!

Als de ondertoon van je huid verandert pas je je kleuren aan

 

Eén gedachte over “Als de ondertoon van je huid verandert pas je je kleuren aan”

  1. Ik heb foto’s van mijzelf bekeken en zie nu na jouw blog gelezen te hebben de verandering in kleur door de jaren heen. Dank je wel, Lida!

Reacties zijn gesloten.