Zo herken je kwaliteit in wol

Kleding van wol kun je het hele jaar door dragen. Maar er zijn zoveel verschillende soorten wol, welke kun je dan het beste kiezen?

Zo herken je kwaliteit -soorten wol

Zo herken je kwaliteit in wol – Als koukleum kun je het hele jaar door naar wollen kleding verlangen. Ook als je wat warmbloediger bent, draag je wellicht in de overgangsseizoenen een vest als jas. Maar dat pas gekochte ‘wollen’ vest kan na een paar keer dragen al beginnen te pillen of te lubberen. Het kledingstuk blijkt dan niet van wol te zijn, maar van acryl. En acryl is een synthetisch garen dat snel pilt en ook niet erg vormvast is.

Het is belangrijk dat je, voor je een kledingstuk aanschaft
, naar het wasetiket kijkt. Een ‘wollen’ trui wordt vaak van het veel goedkopere acrylgaren gemaakt, met soms een paar procent wol of mohair om het een ‘wollig’ uiterlijk te geven. Een veel betere investering is een kledingstuk van 100% wol, maar daar hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan. Dan kun je ook kiezen voor 50% wol/50% acryl. Mijn advies: zorg ervoor dat er altijd minimaal 50% natuurlijke materialen (zoals wol, katoen, zijde of linnen) in een stof zit, dan kun je er verzekerd van zijn dat je een redelijke tot goede kwaliteit krijgt.

De voordelen van wol:

  1. Wol is een natuurlijke vezel, dat betekent dat het ademt en als het zijn dienst heeft gedaan gemakkelijk composteert (niet belastend voor het milieu).
  2. Wol is duurzaam en zeer sterk, ook na langdurig gebruik blijft een wollen kledingstuk mooi. De natuurlijke elasticiteit van wol zorgt ervoor dat het mee rekt met de drager, maar na het dragen weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Er is dus weinig kans dat het kledingstuk gaat lubberen of zijn vorm verliest.
  3. Een wollen kledingstuk is gemakkelijk in onderhoud. Wol heeft van nature een beschermend laagje en is antistatisch. Daardoor trekt het, in tegenstelling tot synthetische garens zoals acryl en polyester, geen vuil aan. Nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat veel wollen garens (superwash wool) in de wasmachine gewassen kunnen worden én zelfs in de droogtrommel gedroogd! Wollen kleding was je zo weinig mogelijk, door zijn zelfreinigend vermogen is luchten vaak al genoeg.
  4. Wol is een goede warmte-isolator door de ingesloten lucht en in staat om veel waterdamp op te nemen zonder dat het vochtig aanvoelt. Wol reageert op je lichaamstemperatuur en houdt je warm als je het koud hebt en vermindert de hitte en je lichaamsvocht als je het warm hebt.

Pak van cool wool van FilippaK

Bekende wolsoorten:

  1. Merinowol komt van het meest voorkomende schapenras in de wereld. De wol heeft een zeer fijne structuur en kriebelt niet!
  2. Kamgaren is een wolsoort met lange vezels die harder aanvoelt en waarvan o.a. gabardine wordt geweven, een stof die heel geschikt is voor colberts, broeken en rokken. Burberry maakt hiervan zijn bekende regenjassen.
  3. Scheerwol ( Reine Schurwolle in het Duits) is onbeschadigde wol geschoren van een gezond levend schaap.
  4. Scheurwol (niet te verwarren met scheerwol) of herwonnen wol ontstaat door het opnieuw verwerken van gedragen kleding en afvalresten van de textielindustrie.
  5. Lamswool wordt verkregen door het lam voor de eerste maal te scheren. Het is een zachte wolsoort die vaak versterkt wordt met een percentage polyamide of nylon (handelsnaam voor polyamide ).
  6. Cool wool is een dunne wollen stof die gebruikt wordt voor pakken/colberts, die je ook zomers kunt blijven dragen.
  7. Kasjmier of cashmere is wol van de kashmiergeit. Het is een luxe wolsoort die heerlijk draagt en waarvan het merk Repeat de betere en duurzame kwaliteit levert.
  8. Mohair is de wol van de angorageit. Deze wol is door veel modemerken al in de ban gedaan, nadat aan het licht kwam hoe wreed de angorageiten behandeld worden.
  9. Angora komt van het angorakonijn. Ook deze wol wordt onder erbarmelijke omstandigheden ‘gewonnen’ ten koste van de konijnen.
  10. Alpaca is de wol van een soort lama en behoort met kasjmier tot de luxe wolsoorten 

Trui 100% kasjmier

Trui van 100% wol

Trui in alpacawol blend

Trui in alpacawol blend

De meest voorkomende synthetische stoffen:

  1. Acryl (polyacryl is de officiële naam) is slijtvast, neemt nauwelijks vocht op (is ‘benauwd’ aan), kun je goed wassen maar pilt snel en is niet vormvast.
  2. Polyester is zeer slijtvast, neemt weinig vocht op en kun je heel goed wassen. Polyester voelt soms benauwd aan, afhankelijk van de kwaliteit, maar is al lang niet meer het ‘benauwde’ polyester van pakweg 30 jaar geleden. Polyester is steeds meer een vervanging van katoen, omdat katoen op de wereldmarkt almaar duurder wordt. Een katoen-polyester blend verkleurt minder snel dan een zuiver katoenen stof.
  3. Polyamide (nylon, perlon) wordt vooral gebruikt om stoffen sterker te maken. Polyamide vind je bijvoorbeeld in sokken en in lamswollen truien.

Ook al heb je een dure trui van wol of kasjmier, pillen doet wol altijd een beetje. Met dit  ‘scheerapparaatje’ verwijder je veilig én eenvoudig de bolletjes.

Ontpluizer