Je bodytype bepalen kan ook zo – waar word jij dikker?

Weet je dat je bodytype bepalen ook kan door te kijken waar de extra kilo’s zich het eerste nestelen? Ze gaan namelijk niet bij iedere vrouw op dezelfde plaatsen zitten.

Je bodytype bepalen kan ook zo - waar word jij dikker?

Bij de ene vrouw gaat het overgewicht het eerst op de maagstreek zitten, terwijl de ander klaagt dat haar broeken op de heupen gaan knellen als ze iets teveel heeft gesnackt. Het interessante is dat, als jij weet waar je als eerste dikker wordt, je bodytype bepalen een stuk gemakkelijker wordt.

Onlangs kreeg ik van een oud collega, waarmee ik in het verleden veel heb samengewerkt, een boek. Zij heeft het vak aan de wilgen gehangen en is haar boekenkast aan het opruimen. Dit bewuste boek draagt de titel Life is not a dress size (Het leven is geen kledingmaat), geschreven door Rita Farro en uitgegeven in 1996.

De tekeningen en foto’s zijn behoorlijk gedateerd, maar toen wij jaren geleden samen de cursus ‘Mateloos mooi’ ontwikkelden is het één van onze inspiratiebronnen geweest. In die tijd – dan heb ik het over meer dan vijftien jaar geleden – was er bedroevend weinig aandacht voor de vrouw met de grote kledingmaat. Voor wie het nog weet, je had ‘Mode Tineke’ en ‘Ulla Popken’, en je moest je lijf verbergen in grote tentjurken. Waarbij ik wel moet opmerken dat de kleding op de foto hieronder als een ‘bevrijding’ werd gezien.

Je bodytype bepalen kan ook zo - waar word jij dikker?

Bron foto: De geklede mens – Ethel Portnoy

Dankzij de wijde, gemakkelijk zittende mode van de jaren ’70 en ’80 ‘mochten’ de grote maten ook kleurrijke en opvallende kleding dragen, wat in de jaren ’60 ondenkbaar was vanwege het slanke schoonheidsideaal met de transparante blouses en de korte minirokjes met grafische dessins en knalkleuren (Twiggy als stijlicoon). Deze kledingstukken stonden voor het vrouwelijk zelfbewustzijn. Helaas waren ze niet voor iedere vrouw zo ‘bevrijdend’. Je hoorde je in die jaren als plus size vrouw in stemmige, weinig opvallende kleding te vertonen.

Wij wilden een bijdrage leveren aan de emancipatie van de plus size vrouw en voelden ons tegelijkertijd pioniers in de stijladvieswereld. In de bestaande stijlopleidingen werd namelijk weinig tot geen aandacht geschonken aan die vrouwen die door overgewicht niet in de bestaande plaatjes pasten. In Amerika waren ze al veel verder en we hebben dan ook veel boeken uit Amerika laten komen. Die boekenkennis hebben we in de praktijk uitgeprobeerd en met de ervaring die we hadden opgedaan de cursus ‘Mateloos mooi’ ontwikkeld. Deze cursus hebben we meer dan tien jaar gegeven aan collega’s in het land.

Toen er echt aandacht kwam voor de ‘mateloos mooie’ vrouw (er kwam zelfs een glossy met de titel  Big is Beautiful in Nederland uit) en er modemerken, zoals Marina Rinaldi, op de Nederlandse markt kwamen en alle modeketens ook een speciale plus-size-collectie in huis hadden, zijn we gestopt met de cursus. De plus size vrouw had haar welverdiende plek in de modewereld gekregen. En in plaats van haar als een apart fenomeen te blijven beschouwen vonden wij dat ze geïntegreerd moest worden in de bestaande stijladviezen.

Zo kun je ook je bodytype bepalen – Overgewicht gaat niet bij alle vrouwen op dezelfde plaatsen zitten. Je kunt zelfs zeggen dat de plaats waar jij als eerste dikker wordt een indicatie is welk bodytype je hebt. Krijg je als eerste een buikje? Grote kans dat je het X-silhouet hebt. Gaat die buik gepaard met lovehandles en denk je dat je nu het appelfiguur hebt? Dan zou je wel eens het 8-silhouet kunnen hebben. Gaan de kilo’s als eerste op je heupen en bovenbenen zitten, maar blijft je buik nog lang plat? Denk dan aan het A-silhouet  Blijven je benen altijd slank, maar lijkt het alsof je rug steeds breder wordt? Kijk bij het V-silhouetGaan de kilo’s als eerste op je maagstreek zitten, het zogenaamde trommelbuikje? Grote kans dat je het H-silhouet hebt en dat je, als je blijft groeien, uiteindelijk het O-silhouet wordt.

Onderstaande illustratie uit Life is not a dresssize laat zien hoe je lichaam kan veranderen. Je ziet links het X-silhouet, in het midden het O-silhouet en helemaal rechts het A-silhouet.

Je bodytype bepalen kan ook zo - waar word jij dikker?

En ook op deze foto (van een Nieuwjaarsduik) uit mijn archief is goed het verschil te zien. De vrouw links heeft het 8-silhouet en rechts zie je de vrouw met het O-silhouet. Zo kun je dus ook je bodytype bepalen.

Je bodytype bepalen kan ook zo - waar word jij dikker?

Lees ook:

4 gedachten aan “Je bodytype bepalen kan ook zo – waar word jij dikker?”

  1. Altijd leuk je artikelen te lezen. Ik leer dankzij jou altijd bij. Zoals over dit onderwerp. Dank.

  2. Heel interessant. Ik zit dus tussen X en 8 in. Buikje beetje dikker doch ook zwembandjes. Precies wat ik zal ook al geconcludeerd had. Dank Lida! Lees je artikelen elke zondag een pik er fijne handige tips uit. Dank!

  3. Interessant! Ik merk dat in korte tijd mijn figuur veranderd is en ik helaas bijna 10 kg aangekomen ben :(.
    Alles zit op mijn buik regio en ik vind het niet tof. Ik ben van boven al breed (mega brede schouders) en lijk nu helemaal fors. Mijn benen blijven slank en ook weinig heup. Eerder had ik een platte buik. Nu is het loshangend vel. Ik zal eens kijken naar kledingtips, want ik voel me log en zwaar.

Reacties zijn gesloten.