Je beste neutrale kleuren – de basis van je garderobe

Neutralen vormen de basis van je garderobe. Maar wat zijn neutralen en wat zijn je beste neutrale kleuren voor jouw kleurtype?

Je beste neutrale kleuren

Half mei heb (2012) ik een weekje in Nice doorgebracht. En wie deze stad kent weet dat er beslist slechtere plekken zijn om te vertoeven. Nu mag ik graag mensen bekijken (het liefst vanaf een zonnig terrasje) en daar was voldoende gelegenheid voor. De toeristen vielen tussen de elegante, in neutrale kleuren geklede Françaises nogal op in hun witte broeken en felgekleurde kleding. En ik realiseerde mij daar op dat terrasje, dat ik nog nooit een stukje over neutralen heb geschreven. Bij deze dan.

Een goede garderobe baseer je op neutralen

Neutrale vormen de ruggengraat van jouw garderobe. Dure kledingstukken die lang mee moeten gaan koop je het liefst in een neutrale kleur. Een neutrale kleur blijft namelijk niet lang in ons geheugen hangen en kunnen we oneindig combineren met onze basiskleuren. Maar wat zijn dan die neutralen en wat zijn je beste neutrale kleuren ?

Je beste neutrale kleuren

De bekendste is zwart, maar dat is echt niet de enige neutrale ‘kleur’ zoals veel vrouwen denken. Er zijn maar weinig Nederlanders die zwart echt goed staat en daarbij maakt zwart ook vaak ouder dan je bent. Als je geen zwart meer wilt dragen, wat zijn dan de andere mogelijkheden? Neutralen zijn net als andere kleuren, ze moeten bij je passen, iets voor je doen. Dus probeer ze uit voor de spiegel. Heb je make-up nodig om er goed uit te zien, dan is de kleur niet passend voor jou. Je past je dan aan aan de kleur, terwijl de kleur zich aan jou zou moeten aanpassen.

Er zijn neutralen die we universeel noemen.

Ze zijn niet warm of koel, niet helder of gedempt. Voorbeelden hiervan zijn:

Iedereen kan deze kleuren dragen. Ze zullen je goed staan, maar niet fantastisch. Hoewel ze bij sommige kleurtypes beter staan dan bij anderen. Gedempte types zien er geweldig uit in deze universele neutralen, vooral als hun kleuring een mix is van warme en koele ondertonen.

TIP: Je kunt altijd zilveren of gouden (afhankelijk van je kleurtype) sieraden dragen bij deze neutralen. Zo bereik je dat deze universele kleuren beter bij je kleurtype passen.

Andere neutralen die je kunt proberen zijn:

 • Camel, warm (ree-)bruin, kaki, mahonie, diep olijfgroen en ivoor. Dit zijn ‘warme’ neutralen.
 • Pure chocoladebruin, roze beige (melkchocoladebruin), grijsblauw, marineblauw, antraciet en wit. Dit zijn ‘koele’ neutralen.

Houd ze bij je gezicht en kijk welke je het beste staan. Je zult ontdekken dat de neutralen die je het beste staan ook het mooist combineren met de andere kleuren die je zo goed staan.

Je beste neutrale kleuren

4 gedachten aan “Je beste neutrale kleuren – de basis van je garderobe”

 1. Hallo Lida,

  Dank voorde informatie die ook ik steeds weer van jou ontvang.
  De info m.b.t. de neutralen vind ik heel illustratief. Ik werk eigenlijk niet met make-up en ben dan ook blij met de opmerking dat als je de goede kleuren kiest je de make-up niet nodig hebt.
  Wel heb ik een vraag i.v.m. mijn lengte.
  i.v.m. mijn heupproblemen loop ik al lang niet meer op pumps (wat ik ontzettend jammer vind). Die platte schoenen maken me kleiner. Hoe kan ik toch extra lengte bewerkstelligen?

  Met vr.groet
  Frouk

  1. Hallo Frouk, kies als het kan voor je heupen, een platte schoen met een laag ‘decolleté’ (zoals een ballerina, die pas begint bij je tenen) en/of een iets puntige neus. Zij laten je benen al langer lijken. Een ballerina kun je ook goed dragen bij een rokje. Gabor heeft ballerina’s met een rubberen zool die wat veert. Lijkt mij comfortabeler voor je. Broeken met een slanke pijp ( liefst zo lang mogelijk) en weinig kleurverschil tussen je tops en rokken/broeken maken jou voor het oog langer. Groeten, Lida

 2. Hallo Lida, goed stukje over die neutrale kleuren.

  Ik heb zelf de ervaring dat ik in de winter meer gedempt koele neutrale kleuren moet dragen en in de zomer gedempt warmere neutrale kleuren. Waarschijnlijk omdat mijn geverfde haar zo oplicht door het zonlicht en altijd snel lichter wordt en een gouden gloed krijgt in de zomer. Ik heb me er uiteindelijk mee verzoend maar een dure hobby is het wel, zowel het verven van mijn haar en die twee kleurgarderobes. Oplossing: meer sprekende kleuren dragen bij mijn gezicht. In beide seizoenen.

  Groet Hannie
  En dan zwart….alleen nog maar met een sjaal in een goede kleur anders schrik ik van mezelf als ik toevallig in de spiegel kijk.

  1. Hallo Hannie, neutrale kleuren blijven neutraal en doen zeker dicht bij het gezicht weinig voor je. Je zult ze altijd met een ‘echte’ kleur moeten opfleuren, zeker als je de vijftig gepasseerd bent. Ik ben het dus helemaal met je eens. En dan dat zwart……kun je daar niet zonder? 🙂 groeten Lida

Reacties zijn gesloten.