Zo maak je een kleurenschema voor je garderobe

Begin altijd met het maken van een kleurenschema voor je garderobe, als je van uitgangspunt ‘nul’ een garderobe op wilt bouwen. Je kunt dit schema ook gebruiken om je bestaande garderobe te ordenen.

Zo maak je een kleurenschema voor je garderobecapsule

Ook kun je een kleurenschema gebruiken om je bestaande garderobe te ordenen en te kijken wat je nog mist voor een garderobe waar je veel combinaties mee kunt maken.

Een kleurenschema voor je garderobe maak je zo:

 • NEUTRALEN – Kies twee kleuren uit je kleurenpalet die je als neutrale kleuren kunt bestempelen. Dit kunnen de meest voor de hand liggende neutrale kleuren zijn, zoals grijs, blauw, zwart en kaki, maar denk ook eens aan Fair Green, Dusty Blue, olijfgroen of roomwit voor je zomergarderobe. Lees mijn blog Ook een basiskleur kan een neutraal worden  Deze neutralen gebruik je voor je basics, zoals eenvoudige topjes, vestjes en broeken.
 • BASISKLEUREN – Kies drie basiskleuren uit je kleurenpalet die je deze zomer veel zult dragen. Kijk welke basiskleuren uit je kleurenpalet fantastisch staan bij de gekozen neutrale kleuren. Wees niet te bang om kleuren te combineren, want de kleuren van je Personal Color Card passen immers allemaal bij elkaar. Deze kleuren gebruik je voor topjes, een jurkje, jasjes, schoenen, broeken enz.
 • ACCENTKLEUREN en PASTELKLEUREN – Kies drie of vier accentkleuren en pastelkleuren die weer goed combineren met je basiskleuren én je neutrale kleuren. Dit zijn kleuren voor accessoires en een enkel kledingstuk, zoals een topje, bloesje of rokje. Als jij je garderobe wilt opfrissen, kun je voor deze accentkleuren ook naar de nieuwe lentekleuren kijken. Je accentkleuren mogen wat afwijken van de kleuren uit je kleurenkaart, omdat je ze in een kleine ‘hoeveelheid’ gebruikt. Maar ze moeten wel goed combineren met je neutralen en basiskleuren.

Zo maak je een kleurenschema voor je garderobe

 

Kleurenschema voor je garderobe

 • Voor dit kleurenschema heb ik 12 kledingstukken uitgekozen. Om je op weg te helpen heb ik vijf combinaties gemaakt. Maar er zijn nog veel meer combi’s mogelijk. Probeer het maar eens uit.
 • Vul je garderobecapsule aan met kledingstukken die jij nog mist, bijvoorbeeld een jurkje. Ook accessoires, zoals een paar sandaaltjes, sneakers en een sjaal vergroten de combinatiemogelijkheden.
 • Beperk het aantal kledingstukken in een capsule tot 15. Als je tenminste een kleine uitgekiende garderobe en een overzichtelijke kledingkast wilt hebben.
 • Wat zo fijn is als je zo met je garderobe omgaat? Je krijgt niet alleen een opgeruimde kledingkast, maar ook een opgeruimd hoofd. En je bent niet langer veel tijd kwijt aan het uitzoeken van de juiste kledingcombinaties.

Meer weten over een kleine werkbare garderobe? Lees mijn blog Zo maak je een garderobecapsule

 

8 gedachten aan “Zo maak je een kleurenschema voor je garderobe”

 1. Dag Lida, hier zat ik op te wachten. Je hebt hebt het al vaker geschreven, maar nu viel ineens het kwartje. Volgende week gaan we weer samen, dochter en ik, naar het stoffenspektakel en met dit in mijn achterhoofd
  ( en de kleurenkaart in de hand) gaat het vast goedkomen. Heb een fijne lentedag.
  Groet, Rinske

  1. Maak thuis alvast een kleurenschema, dan kun je wat gerichter zoeken, Rinske! Groeten, Lida

  1. Ieder mens heeft zowel koele als warme pigmenten in zijn haar, ogen en huid. Overheerst het koele pigment dan staan koele kleuren je mooier en omgekeerd als de warme pigmenten overheersen warme kleuren. Ik heb nog nooit meegemaakt dat je evenveel koele als warme pigmenten in je uiterlijk hebt. Lees ook dit bericht even, Roos!

 2. In het artikel waarnaar je verwijst zeg je dat mensen ook een neutrale huidskleur kunnen hebben. En heeft couperose invloed op je huidskleur of ondertoon?

Reacties zijn gesloten.