Tjeetje, ik kan een kledingmaat kleiner aan – vanity sizing

Jarenlang maat 40 en nu met regelmaat een kledingmaat kleiner aan. En echt geen kilo’s afgevallen. Wat is hier aan de hand? De kledingindustrie speelt in op onze ijdelheid.

Tjeetje, ik kan een kledingmaat kleiner aan

Al een paar jaar heb ik het sterke vermoeden dat de maten veranderd zijn. Nu zijn kledingmaten over de hele wereld anders, een Italiaanse kledingmaat kun je niet vergelijken met een Duitse, maar elke keer de verkeerde maat uit het rek halen doet een lampje bij mij branden.

We zijn met zijn allen steeds wat zwaarder geworden, is dat misschien de reden dat de kledingmaten veranderd zijn? Is de kledingindustrie daarop ingesprongen? Navraag bij het winkelpersoneel levert een schouderophalen op, dus ben ik maar eens gaan zoeken op internet. En ja, mijn vermoeden wordt bevestigd. We worden beduveld en dat heet met een mooi woord vanity sizing. Het is het fenomeen van kledingmaat-inflatie dat is overgewaaid vanuit de VS, via Engeland naar de Nederlandse kledingmarkt. Iedere vrouw kan nu een kledingmaat kleiner aan.

Al weet ik dat kledingmaten puur een richtlijn zijn en houd ik dat mijn klanten altijd voor, een kledingmaat kleiner aan geeft ook mij een fijn gevoel. Vanity sizing speelt daarop in, we zijn met z’n allen zwaarder geworden, maar willen ook ‘slank’ zijn. Onze ijdelheid (vanity) wordt door een kleinere kledingmaat gestreeld en dat kregen de marketing mensen in de kledingindustrie door. En wat is dan gemakkelijker dan dat je op een kledingstuk maat 40 een etiket 38 naait?

Nog even een lesje kledingmaten: een maat 38 is in België een maat 40, een Duitse 38 is in Nederland een 40. En wil je als Nederlandse vrouw een Italiaans kledingstuk passen? Schrik dan niet, want jouw maat 40 kan zomaar een Italiaanse maat 44 zijn. Ook zie je dat duurdere merken vaak een smallere pasvorm hebben dan de merken die bij kledingketens hangen.

Laat je niet leiden door maten, het gaat om de pasvorm. Die moet passen bij jouw figuur, je bodytype. Heb je het H-silhouet en zit het jasje alleen te strak bij je taille? De pasvorm is niet geschikt voor jou, ook al pas je een grotere maat. Mijn maandenlange zoektocht naar een simpele blouse in mijn kleur wit, deed mij in wanhoop een Italiaanse blouse passen. Die moeite had ik mij kunnen besparen. Ik heb geen Italiaans figuur, ben beter af met Duitse merken!

Meer lezen?

Dit bericht is eerder verschenen in januari 2021

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

15 gedachten aan “Tjeetje, ik kan een kledingmaat kleiner aan – vanity sizing”

 1. Wat een zielige vertoning weer zeg en wat fijn dat jij dat hebt òntdekt , die VS weet wat !! Heel jammer allemaal , je wordt al op zoveel manieren bedonderd tegenwoordig !
  Bedankt weer Lida en een fijne dag ❤

 2. Geweldig Lida, dat jij dit hebt ontdekt. Nu begrijp ik waarom ik nog steeds op mijn leeftijd (65) een maatje 38 kan dragen niettegenstaande de proporties van mijn lichaam zijn gewijzigd maar niet mijn gewicht. Ik koop ook nooit kledij online, het is een gans gedoe met die maten. Het is zeker niet fijn dat we toch maar weer in het ootje genomen worden. Dank voor je geweldige artikel. Fijne zondag, Diane

 3. Tjonge Lida, dit was me eigenlijk ook al opgevallen. Ik ondervind vooral veel hinder met de zogenaamde dubbele maten. Had ik vroeger altijd een m van vest, pas ik nu vaak een s of eigenlijk iets tussen de s en m in. Bijzonder hinderlijk. Altijd passen in de winkel dus in plaats van bestellen en dan nog vaak twijfel over welke maat nou beter zit! Fijn te weten dat het niet tussen mijn oren zit!

 4. Dit was mij ook opgevallen. Ik heb voor de meeste broeken de laatste 2 jaar de maat die ik had vóór mijn zwangerschappen, maar er zitten toch echt heel wat meer kilo’s aan mijn lijf. Een paar maanden geleden schreef de Volkskrant een artikel over vanity sizing en toen snapte ik het ineens. Het is wel lastig bij het online bestellen van kleding inderdaad.

  1. Het artikel is mij ontgaan, maar ik heb het kunnen achterhalen. Dank voor je tip. De oplossing moet komen van de grote webshops, zoals Zalando, heb ik uit het artikel begrepen. Alle merken hanteren een ander maatsysteem en dat is de reden dat 30% van de kleding teruggestuurd wordt, omdat de maat niet klopt. Slecht voor de webshop, maar ook voor het milieu. Lees hier het bewuste artikel

   https://s.vk.nl/s-a4516567/?_sp=1c785719-df2f-4c26-9d1e-b10ea061d7d5.1520178618769

 5. Even los van “vanity sizing” is er nog iets anders aan de hand: Ik heb ook meestal maat 40 maar ook in Nederland is maat 40 bij de ene winkel weer de andere niet. Het is daarom goed dat je weet in welke winkels de beste pasvorm voor jouw figuur hangt. Zo heb ik bij de He ma vaak een S voor shirts, en bij de H&M een M, maar bij de Cool cat bij wijze van een XL. Als ik via internet bestel dan alleen bij winkels waar het gratis verzenden en gratis retour is. En ik zorg er altijd voor dat ik 2 of soms 3 verschillende maten van hetzelfde kledingstuk bestel. Bij sites waar een minimumbestelbedrag geldt, ook nog eens een handige manier om aan gratis verzenden te komen. Pasvorm gaat bij mij (na vele miskopen..)inmiddels altijd boven het labeltje met de maat.

  1. Het artikel wat ik hierboven noem is ook interessant voor jou, Ellen! Het onderschrijft jouw tip om altijd meerdere maten te bestellen.

 6. Aha! Dus dát is de grap!
  Ik heb al veel moeite iets in mijn maat 34 te vinden en ben vaste klant bij de coupeuse, mouwen moeten altijd ingekort en soms ook smaller. Broeken altijd ingekort. Jasjes van Pauw, Scapa …. maat 1 is veeeeel te groot! Broeken van Gardeur( Duits) 26 ….😟 alleen Vero Moda valt “op maat” maar dat is weer niet echt mijn merk.

  En nu kan ik werkelijk niets meer vinden! Ook met schoenmaten is dit aan de hand…. paste ik vroeger heel soms een 36, nú pas ik het niet eens meer aan! En maat 34/35 blijft zeer lastig!

  1. Kijk eens bij Petites op de webshops of misschien lukt het je bij Aziatische kledingmerken. Wie heeft een tip voor Yvonne?

   1. Aziatische kledingmerkenmaten……. daar is ook geen pijl op te trekken…. volgens mij rekenen die zo petite dat ik daar minstens een L moet aanschaffen!
    Geen vanitysizing, geen upsizing maar downsizing? 😳

 7. Ik heb hetzelfde probleem als Yvonne, maat 34 bij 1.60 mtr. De petite merken zijn veelal voor jonge meiden en echt niet geschikt voor mij als 60 jarige met een wat luxe modestijl. Ik bestel soms kleding bij Benneton in Italië, heel fijn voor mooie wollen basis truitjes in heel veel kleuren en goede kwaliteit.

 8. Wat ben ik blij dat ik mijn vermoeden eindelijk bevestigd krijg! Als alles een maat opgeschoven wordt dan klopt het dus dat ik in diverse winkels niets meer kan kopen! Dacht al dat het aan mij lag en ik “gedegradeerd” was naar de kinderafdeling 🙁
  Ik moet steeds vaker downsizen naar 36, terwijl jouw meettabel me in 38 plaatst en dan nog de winkels waar ik ook niet in 36 pas, maar ze niets kleiners hebben….

 9. En alle stretch die in kleding zit werkt er ook aan mee:-). Kleding gaat niet gelijk te strak zitten als je aantal kg aankomt.

 10. Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan. Ik wist wel dat, voor de confectie, de lengte van de gemiddelde nederlandse vrouw naar boven is bijgesteld. Van 168,5 naar 171,5, uit mijn hoofd. Eigenlijk kijk ik nooit naar de maten, in mijn kast is het dan ook een ratjetoe van maat 42 tot maat 46. Het is maar net bij welke winkel ik de kleding gekocht heb. Nu maak ik een groot deel van mijn kleding zelf, daar hangen helemaal geen maatlabels in. Maar ook bij patroonbladen zie je een grote diversiteit aan maten.

Reacties zijn gesloten.