In mijn vorige blog heb ik je laten kennismaken met het Color Wheel Ik gebruik hem nu standaard bij mijn kleurenanalyses om te laten zien hoe je kleurencombinaties kunt maken die passen bij je persoonlijke kleuren. Maar ook bij de uitleg over hoe hoog het licht-donker contrast en het kleurcontrast in je kleding kan zijn.
Ook kun je dit kleurenwiel gebruiken om de goede kleur oogschaduw voor je ogen te vinden. Je ogen zullen eruit spatten als je een kleur oogschaduw kiest die complementair is aan de kleur van je ogen. Kleuren versterken elkaar als je ze naast hun complementair zet. In de reclamewereld weten ze dat ook, kijk maar naar de volgende logo’s. Ook mijn logo bestaat uit twee complementaire kleuren.
Als ik dat doortrek naar de kleur oogschaduw dan zullen groene ogen meer opvallen met rode oogschaduw en blauwe ogen met oranje. Betekent dat nu dat je een complementaire kleur in zijn zuiverste vorm moet gebruiken? Hemeltje nee, alleen als je van veel drama houdt. Denk bij oogschaduw:
- rood aan aubergine en rood violet
- groen aan olijf, limoengroen en chartreuse
- oranje aan koper, brons, terra en roestbruin
- paars aan violet, mauve en pruim
En wat doe je als je bruine ogen hebt? In het kleurenwiel kun je zien dat alle kleuren naar het midden toe verdiept zijn met zwart (een schaduw van een kleur). Meng je oranje met zwart dan krijg je bruin en tegenover dat bruin staat in de kleurencirkel ‘blauw’ Je kunt een bruine oogkleur dus versterken met blauw. Maar ook roodviolet en blauwviolet hebben dat effect.
Als je dit allemaal een beetje teveel van het goede vindt dan kun je beginnen met de analoge kleur van je ogen. Analoge kleuren liggen naast de kleur van je ogen op het kleurenwiel. Heb je groene ogen dan kun je blauwgroen of geelgroen kiezen en bij blauwe ogen een violetblauw of groenblauw.
Wil je het nog eenvoudiger maken? Ga voor monochrome kleuren. Dat wil zeggen dezelfde kleur als je ogen, maar dan in een meer vergrijsde toon of lichtere tint. Met blauwe ogen kun je bijvoorbeeld een lichter blauw kiezen. Met bruine ogen kun je je ogen opmaken met een kleur oogschaduw die je terug vindt in je ogen: taupe, geelbruin, roodbruin en olijfgroen. Afhankelijk of jouw bruine ogen meer geelbruin, roodbruin of groenbruin zijn.
TIP: Jojabaolie (zonder conserveringsmiddel) is mijn favoriete oogmake-up remover. Hij verwijdert op een uiterst zachte manier de make-up. Zelfs mijn waterproef oogpotlood en mascara verdwijnen als sneeuw voor de zon. En de olie voelt niet plakkerig aan. Ik gebruik hem ook vaak na het douchen in plaats van een bodymilk.
jojobaolie zonder conserveringsmiddel
Leuk!
Zo leerzaam deze berichten.
Klopt het Lida dat, als je een monochrome kleur gebruikt, je dan automatisch een warm/koel combinatie hebt?
Zoals in het voorbeeld van de bruine ogen, het blauw een koel blauw is. En bij de blauwe ogen een warm mauve en koperkleur.
Dan zou in theorie, de kleuren lila en .. zeg maar “plum” of pruim mooi zijn bij groene ogen?
Je kiest koele monochrome kleuren oogschaduw bij koele kleur ogen, Ruth!