Kleuren die je ogen laten spreken – oogkleurversterkers

De aandacht op je ogen vestigen is een slimme manier om de aandacht af te leiden van die lichaamsdelen waar je minder blij mee bent. Maar het kan ook handig zijn als je wilt dat er naar je geluisterd wordt.

Kleuren die je ogen laten spreken - oogkleurversterkers

Ogen worden niet voor niets de spiegels van de ziel genoemd. Ze communiceren zonder woorden dat we ons verdrietig of juist gelukkig voelen, moe zijn of juist vol energie. En het zijn je ogen waarmee je de aandacht van de ander vast kunt houden.

Hoe trek je de aandacht naar je ogen? Draag een kleur die je oogkleur versterkt, meer intens maakt. Zo’n ‘oogkleurversterker’ is één van je belangrijkste kleuren. De blik van de ander wordt als eerste naar je gezicht getrokken en kan helpen om de aandacht af te leiden van die delen van je lichaam waar je minder blij mee bent, je volle dijbenen bijvoorbeeld.

Kleuren die je ogen laten spreken moet je in je kast te hebben. Voor een optimaal effect draag je deze oogkleurversterkers altijd dicht bij je gezicht, zoals in:

 • Jasjes en vestjes
 • Shirtjes en bloesjes
 • Sjaals
 • Sieraden

Kijk bij daglicht en uit de zon in de spiegel en je zult ontdekken dat er verschillende kleuren in je ogen zitten. Dat zullen er bij de een meer zijn dan bij de ander, maar na deze ontdekkingstocht weet jij de kleuren die je ogen laten spreken. Ook kun je de volgende tip gebruiken.


TIP: Maak een foto van je oog. Doe dit buiten en het liefst ’s ochtends vroeg of laat in de middag. In ieder geval nooit in de zon. Laad je foto op in dit programma en klik op ‘create palette’.  Nu zie je de kleuren die je van nature in je ogen hebt. 


Kleuren die je ogen laten spreken - oogkleurversterkers

Dit zijn de kleuren die je ogen laten spreken:

 • Eén van de kleuren uit je ogen.
 • De complementaire kleur van je oogkleur.

Rood is de complementaire kleur van groen, de kleur die tegenover groen in de kleurencirkel zit. Afhankelijk van de kleur groen in je ogen (warm of koel) kies je een warm rood (tomaatrood, steenrood) of een koel rood (wijnrood, aubergine, frambozenrood).

Groene ogen worden dus versterkt door de kleur rood, maar ook door het er naast rood gelegen paars. Bij deze warme olijfgroene ogen is dat, zoals je in de kleurencirkel ziet, de complementaire kleur roodviolet (purper). Gaat jouw oogkleur meer naar het koele groen dan kun je ook naar de meer koele paarsen kijken, zoals mauve en violet. In jouw Personal Color Card vind je jouw goede roden en paarsen.Kleuren die je ogen laten spreken - oogkleurversterkers

 

Kleuren die je ogen laten spreken - oogkleurversterkers

Heb je blauwe ogen dan is ‘oranje’ de complementaire kleur. Oranje is bij uitstek een warme kleur. Heb je grijsblauwe ogen (koel) kies dan een kleur uit de kleurgroep van je ogen. Neigen je ogen meer naar petrol of turkoois en is ‘warm’ één van je kleurkarakteristieken? Dan kun je oranje kiezen als oogkleurversterker. Je kiest een meer vergrijsd oranje, zoals bijvoorbeeld terra of zacht koraal, als ‘gedempt’ één van je kleurkarakteristieken is. Staan heldere kleuren je mooier dan kun je het oranje van de jurk hieronder dragen. In je Personal Color Card vind je de kleur oranje die jou het mooiste staat.

Kleuren die je ogen laten spreken - oogkleurversterkers

Kleuren die je ogen laten spreken - oogkleurversterkers 

Met bruine ogen kun je meerdere kanten op. Bruin zit op de buitenrand van deze kleurencirkel. De kleur bruin krijg je door de drie primaire kleuren met elkaar te mengen. Laat je het geel overheersen dan krijg je een warm bruin. En zo kun je ook chocoladebruin (koel) krijgen. Als complementaire kleur kun je ‘blauw’ kiezen, maar ook de naastgelegen kleuren groen en paars. Ook hiervoor geldt dat, afhankelijk van je kleurtype, je kiest voor de koele of warme varianten van deze kleuren. Kijk altijd op je Personal Color Card voor de goede kleuren.

10 gedachten aan “Kleuren die je ogen laten spreken – oogkleurversterkers”

 1. Oei, de foto van mijn oog geeft een serie kleuren die ik eigenlijk nooit draag. Bij de tweede poging nog iets dichterbij gefotografeerd en toen kwamen er iets sprekender kleuren uit. Maar de kleuren die ik draag zaten daar niet bij. Ik heb een kleine iPhone en als ik een foto maak van erg dichtbij dan wordt het niet erg scherp. Ik zal het nog eens proberen met een toestel van een van de kinderen, misschien dat ik dan een andere uitkomst krijg.
  Wel leuk om te proberen!

 2. Wat een leuk artikel, dit helpt me zeker om een fijne wintersjaal uit te zoeken! Misschien verklaart dit waarom ik sinds de kleurenanalyse steeds het gevoel heb dat mijn ogen donkerder en sprekender zijn geworden. En ook waarom ik altijd dol op mijn paarse vest ben geweest, ook al was het veel te lang voor me (deze zomer de schaar er in gezet, en van het restant kan ik een beanie maken).

 3. Wat een fijn artikel, ga zeker een foto maken van mijn ogen. Ik weet dat ze groen zijn maar er zullen ongetwijfeld meerdere kleuren in voorkomen.
  Ik ben altijd fan geweest van (donker)groen. Dank je wel Lida.

 4. Hallo Lida,

  Mijn ogen zijn uitgesproken blauw, en dan zou de complementaire kleur dus oranje zijn, maar die zit bij mij niet in mijn PCC. Dat vind ik wel jammer, want ik vind het een prachtige kleur. Op de afbeeldingen zie ik wel een helder- licht oranje, is dat dan toch geschikt voor mij?

  Hartelijke groet, Jeannette

  1. Als hij niet in je PCC zit dan beperk je je tot een kleur uit je ogen. Zie wat ik hierboven schrijf, Jeannette.

 5. Dag Lida,
  Zoals altijd is dit artikel weer boeiend . Ik herinnerde mij een artikel dat je eerder schreef en waarin je vermeldde dat de kleur van onze ogen verandert bij het ouder worden, dat het pigment vermindert. En dat stel ik zelf vast : waar ik in mijn jonge jaren fier was op mijn donkerbruine ogen, moet ik vaststellen dat als zestiger het donkerbruin vervaagt en er andere kleuren tevoorschijn komen. Eigenlijk een mengelmoesje van allerlei kleuren. Best moeilijk om dan een geschikte kleur te vinden die de ogen accentueren.

  1. Ga dan toch maar uit van bruine ogen, Diane. En kies meer gedempte kleuren.

 6. Bedankt voor dit interessante artikel, zoals altijd. Erg fijn dat door het programma nu de kleuren benoemd worden die in je oog zitten

 7. Goedemorgen Lisa,

  Het is mij niet duidelijk hoe ik dit moet doen. Moet er eerst een app worden geïnstalleerd.
  Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet Anne

Reacties zijn gesloten.