Coupenaden en de pasvorm van een kledingstuk

Als er geen coupenaden waren, dan zouden kledingmakers geen rondingen in de stof kunnen maken en het patroon aanpassen aan de grootte en vorm van de drager. Het zijn de coupenaden die de contouren en de pasvorm van het kledingstuk laten ontstaan.

Wat is een coupenaad vraagt een lezer

Coupenaden, ook wel figuurnaden genoemd, geven vorm aan een kledingstuk. Bij rekbare stoffen, zoals tricot, is een coupenaad niet altijd nodig en sinds de uitvinding van Lycra (elasthan) hullen we ons steeds vaker in kleding zonder figuurnaden. Denk maar aan een legging en een blouse van travelstof. Maar zodra een stof geen of maar heel weinig elasthan bevat heb je als vrouw figuurnaden nodig. Dit om een pasvorm te creëren die voordelig je rondingen uit laat komen. 

De coupenaad en de pasvorm van een kledingstuk
De koning en koningin bezoeken Schiermonnikoog

Je ziet dat de burgemeester een pak draagt dat niet de juiste pasvorm voor haar heeft. Hoe ronder de lichaamsvorm hoe belangrijker het is dat het kledingstuk coupenaden heeft. 


Voorbeeld: Het X-figuur met een groot verschil tussen taille- en heupomvang wil een rok die perfect past. Probeer je eens voor te stellen hoe die rok eruit zou moeten zien. Je naait een lap stof aan elkaar tot een koker die precies op haar heupen past. Boven de heupen is de koker veel te wijd. Door op die plaats plooien naar de taille te maken en vervolgens vast te naaien sluit de ‘rok’ aan op de taille. Het teveel aan stof heb je zo weggewerkt. Maar mooi is anders. Het teveel aan stof kun je beter verwerken in coupenaden. In de meeste gevallen heb je vier coupenaden nodig om het teveel aan stof weg te werken, twee op de rug en twee op de buik. Als je die erin naait heeft de rok de goede vorm gekregen.


Hoe kleiner het verschil tussen je heup- en tailleomvang, hoe minder stof je hoeft weg te werken en hoe kleiner (minder diep) de figuurnaden kunnen zijn. Je kunt bij een gering verschil zelfs een elastische band aan de rok naaien, op voorwaarde dat de rok van een soepele stof wordt gemaakt.

Coupenaden en de pasvorm van een kledingstuk

Een coupenaad zorgt er dus voor dat een kledingstuk van een niet rekbare stof zich naar je lichaam vormt. Het kledingstuk is ruim genoeg op de plaatsen waar je het nodig hebt en is niet onnodig wijd op plaatsen waar het niet nodig is. Coupenaden maken dat het kledingstuk voor jou de juiste pasvorm heeft.

Coupenaden en de pasvorm van een kledingstuk

Er zijn twee soorten coupenaden:

  • Verticale coupenaden lopen van boven naar beneden om een jurk of blouse nauwer in de taille te maken. Die we in de rok naaien zijn ook verticaal. Je hebt zelfs figuurnaden die op de schouder of bij het armgat beginnen en bij de zoom  pas eindigen, de zogenaamde prinsessennaden.
  • Horizontale coupenaden zitten dwars op het kledingstuk. Meestal beginnen ze op de zijnaad van een kledingstuk om ruimte voor de borsten te maken. Wie kent niet het probleem van een blouse waarbij de knoopjes op springen staan. Dat zijn blouses zonder coupenaad, er is geen extra ruimte voor de borsten in gemaakt. Ben je goed bedeeld wat je borsten betreft, dan zul je dus altijd coupenaden in je kleding moeten hebben.

Coupenaden en de pasvorm van een kledingstuk

Tip: Pak eens een kledingstuk uit je kast en zoek de figuurnaden/coupenaden. Zitten ze wel op de goede plek voor jou? Is de taille te ruim voor je dan kan een coupeuse ze wellicht nog wat dieper maken. Heel soms kan een verticale figuurnaad ook wat minder diep worden (bijv. bij een blouse) als de stof dat toelaat.

   Prinsessennaden

Ik hoop dat ik je wat inzicht heb kunnen geven in hoe een kledingstuk zijn pasvorm krijgt. Voor mijn lezers die zelf hun kleding naaien is dit al bekende kost. Wellicht hebben ze nog wat aanvullingen. Ik hoor het graag.

 

6 gedachten aan “Coupenaden en de pasvorm van een kledingstuk”

  1. Goedemorgen Lida,
    Dank je wel voor deze heldere uitleg!

    Ik vraag mij dit af:
    Is het mogelijk om in een bestaande jurk, zoals de mintgroene bovenaan deze blog, álsnog coupnaden te laten maken?
    Want….

    Is het gevolg daarvan, dat het voorpand een paar centimeter korter wordt? En dus de hele jurk?

    En is dat ook haalbaar als er zakken in de zijnaad zitten?

    Dit zou een perfecte oplossing zijn voor een aantal jurkjes in mijn kast, die toch een beetje neigen naar flodderig😊

    Groetjes
    Paula

    1. Paula, je zou ik dergelijke jurken beter twee vertikale coupenaden kunnen maken, het mooist is dit zowel voor als achter te doen. Soms is een coupe van een cm al voldoende om een mooie valling te creëren.

  2. Voor degene die zelf kleding maken, ook een mooi effect krijg je als je bv een jurkje maakt en het patroon op stof schuin van draad legt (de stof is dan veel rekbaarder, er hoeft geen rits in, ik kan er zo in)
    Ik heb zo een zomerjurkje gemaakt met ronde hals, en daarbij de bustecoupnaden schuin vanuit de hals richting tepel laten lopen.

    Een klein coupenaadje bij de halslijn achter kan ook wonderen doen voor de rug, net als een bandje naaien op de schouder (tegen de schoudernaad aan) en in het armsgat, geeft vaak veel meer vorm

    Voor de breiers onder ons
    Voor degenen die breien onder ons, als je zware buste hebt altijd short rows breien voor de vorming van de buste

    Voor een mooie valling van een gebreid vest haak ik altijd met glaskraaltjes een “chanelketting” en bevestig dat aan de zoom, dit geeft wat zwaarte aan de zoom en mooie valling. Afgekeken van Chanel , zij bevestigen altijd een gouden kettingkje in de zoom zodat het jasje bij bewegen op zijn plaats blijft
    Gouden kettingkje vind ik niet mooi, daarom kettingkje van glaskraaltjes die qua kleur altijd matchen met de stof en die je met DMC borduurgaren in de juiste kleur van de stof kunt haken

    It is all about details

      1. Ik kan hier de foto niet uploaden, kijk op instagram op jgh_kuijper, voor foto’s. Op termijn wil ik een online workshop maken om Haute Couture tips en tricks voor het breien te delen

  3. Een reactie op Paula: zelf moet ik vanwege mijn korte lengte en ronde vormen altijd wel iets aan elk gekocht kledingstuk verbouwen, en ja, je kunt zo’n wijd jurkje innemen door o.a. coupenaden te plaatsen en in te nemen bij de zijnaden, mét zakken van de oksel tot de zakingang. Ook onder de borsten maak ik coupenaden, anders houd je bij de maag teveel stof over, waardoor het daar dik maakt, vanaf de zijkant gezien. Ik merk eigenlijk nooit dat er iets met de lengte gebeurt. Gewoon uitproberen op een oud jurkje. Uit nood geboren maak ik ook altijd een dwarsnaad over de rug boven de bh om het teveel aan stof dat op de hoge heup gaat “zitten” weg te werken. Die horizontale lijn leidt de aandacht meteen naar boven en niet naar mijn onderlijf en zo lijk ik iets langer..
    Reactie op Paula: wat een ideeën, bedankt! Al werkt schuin van draad alleen als je slank bent en je rechte en geen ronde vormen hebt.

Reacties zijn gesloten.