De anatomie van een kledingstuk

De anatomie van een kledingstuk - lijnen en vormen

Denk je aan anatomie, dan denk je aan het menselijk lichaam. Bij het vak biologie leren we hoe ons lichaam in elkaar zit, hoe de delen van ons lichaam zich tot elkaar verhouden. Op een min of meer zelfde manier kun je naar je kleding kijken. De anatomie van een kledingstuk. 

Mijn inspiratie voor dit bericht ontstond toen ik twee foto’s van mijzelf tegenkwam. Vijftien jaar jonger, maar te leuk (?) om jullie te onthouden. Ik kijk moeilijk, maar dat komt door de zon.

De anatomie van een kledingstuk - lijnen en vormen

De anatomie van een kledingstuk – Dan kun je denken aan de vorm van de kraag, de belijning van het jasje (is het kledingstuk sterk of licht getailleerd), zie je meer ronde of rechte lijnen in de kleding. Wat doet de stof voor het model enz. Dit kun je vergelijken met de anatomie van je lichaam. Hebben je lichaam en gezicht eerder rechte of ronde vormen en lijnen of is het een mix?

De anatomie van het lichaam: Ik neem mijzelf als voorbeeld. Ik heb het H-silhouet, ook wel de Rechthoek genoemd. Mijn schouder-, borst- en heupomvang zijn nagenoeg gelijk. Ik heb een vierkant gezicht met een wat rondere kaaklijn, ronde ogen, volle wangen, ronde schouders, geen duidelijke taille en een hoge heup. Mijn benen zijn lang en slank (vijftien jaar later kan ik dat helaas niet meer zeggen). Ik ben 164 cm lang, dus gemiddeld tot kort. Samenvattend kun je zeggen dat mijn rechte lichaamsvorm ook veel ronde lijnen heeft.

Op de linker foto heb ik een ongevoerd linnen jasje aan. De schouderlijn is rond, ik voeg met de voulant volume toe op mijn borsten en maagstreek, waar ik dat niet nodig heb. Mijn borsten lijken groter. En zoals bij de meeste Rechthoeken neigt mijn figuur naar een trommelbuikje, dus daar heb ik echt geen volume nodig. Het jasje is even lang als breed  en ik creëer op deze manier een vierkant op mijn bovenlichaam. Ik lijk onnodig dikker. De stof geeft niet de ‘rechtheid’ die mijn H-silhouet nodig heeft. Het is al met al een veel te ‘rond’ kledingstuk voor mij.

Op de rechter foto heb ik een jasje aan met een duidelijke schouderlijn. De blazer is ook langer dan hij breed is en dat geeft een staande rechthoek, die mijn bovenlichaam langer en slanker maakt. Ik draag de blazer open en dat geeft ‘diepte’, die mijn trommelbuikje aan het zicht onttrekt. De zoomlijn is afgerond, evenals de klepjes van de zakken. Ook is de reverskraag niet scherp hoekig, maar wat ronder. De ronde lijnen van mijn gezicht conflicteren niet met de lijnen in het jasje. Dit jasje past dus veel beter bij mijn rechte figuur en ronde lijnen in mijn gezicht.

Wat ik op beide foto’s goed doe zijn de monochrome kleurencombinaties die mij langer maken. De effen kleuren op het bovenlichaam en interessante details/dessins op het onderlichaam brengen de aandacht naar mijn slanke heupen en zo mijn onder- en bovenlichaam met elkaar in balans.

Samenvattend kun je zeggen dat het H-silhouet kleding nodig heeft die het rechte silhouet versterkt. Een hoog ingezette mouw, een duidelijke schouderlijn, stoffen die wat stijver zijn, maar toch valling hebben. Gladde stoffen en rustige kleuren op het bovenlichaam, ‘vuurwerk’ op het onderlichaam. Afhankelijk van de schouderlijn en de gezichtsvorm zullen de lijnen in het kledingstuk meer recht of rond zijn. Dat is de anatomie van een kledingstuk voor het H-silhouet.

Lees ook:

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

12 gedachten aan “De anatomie van een kledingstuk”

 1. Beste Lida, mooie herhalingsles voor mij vandaag, en prachtige foto’s van jou. Inmiddels al diverse kledingstukken van dunne schoudervullingen voorzien, zoals je mij aanraadde. Enorme verbetering!
  Ben blij met je goede adviezen.

 2. Misschien een tip voor een nieuwe rubriek? Voor je lezers? Ik houd me aanbevolen want ik kan alleen in het weekend naar jou toe komen en dan werk jij natuurlijk niet! In ieder geval weer een nuttig advies.

  1. Is een stijladvies op afstand dan niet dé oplossing voor jou, Flox?

 3. Beste Lida,
  Geweldige blog met mooie foto’s, die mij verder inspireren! Met mijn H silhouet bof ik extra, omdat je die als voorbeeld hebt genomen. Jouw mooie foto’s zorgen ervoor dat de theorie lekker visueel en herkenbaar wordt. Dank je wel voor het delen.
  Groetjes Paula

 4. Beste Lida,
  Wederom een erg leerzaam artikel. De groene kleding op de rechter foto staat je echt goed.
  Zelf ben heb ik ook een H-silhouet dus dat is erg handig in dit geval..

  Heb je ook ooit een artikel geschreven over dit stukje dat je in het bovenstaande artikel noemt:
  Gladde stoffen en rustige kleuren op het bovenlichaam, ‘vuurwerk’ op het onderlichaam.

  Groetjes, Laura

  1. Beste Laura.
   Onder Menu vind je (bijna) alle artikelen die ik heb geschreven. Je kunt ook H-silhouet intikken op het zoekvenster van mijn website.

 5. Ik snap de H maar ik vind de linkerfoto met rose kleding warmer en rustiger muv de ruches ah vestje mooier. De andere kleding is wat saaier m.i. Ik hou ook niet van schuinaflopende rokken (zeker niet met zo’n recht jasje. Maar zo zie je maar smaken verschillen

Reacties zijn gesloten.