Waarom een metamorfose of make-over niet blijvend is

Inspiratie voor dit bericht kreeg ik van Anita. Zij mailde mij foto’s van ‘ervoor en erna’.

Waarom een metamorfose of make-over niet blijvend is

Als je nu verwacht twee totaal verschillende Anita’s te zien moet ik je teleurstellen. Het is niet een metamorfose of make-over, maar een verandering op de lange termijn. Programma’s op televisie of YouTube waarin vrouwen in een paar uur een complete gedaanteverandering (metamorfose) ondergaan blijven voor mij leuk om naar te kijken. En ik denk dat dat ook voor jou geldt als lezer van mijn blog. Maar hoe leuk deze programma’s ook zijn, een echte verandering op de lange termijn brengt zo’n make-over bij deze vrouwen niet tot stand. De kappersbond heeft in het verleden onderzocht hoeveel vrouwen, die zo’n metamorfose of make-over hadden ondergaan, er na een half jaar uitzagen. Alle vrouwen waren weer teruggevallen in hun oude kleedgedrag.

Een plotselinge gedaanteverandering is niet blijvend – Bij een metamorfose wordt er geen tijd genomen om je te leren kennen. Je wordt gestyled naar een beeld wat de stylist in zijn/haar hoofd heeft. Natuurlijk wordt er wel globaal gekeken naar je lichaamsvorm en welke kleding daar het beste bij staat, maar je persoonlijke voorkeuren worden slechts mondjesmaat meegenomen. Dat kan bij een metamorfose ook niet anders, omdat alles in een paar uur moet gebeuren. De kapper geeft je haar een kleurtje naar de laatste mode en je wordt zo opgemaakt dat het totale beeld er op tv en foto perfect uitziet. Of de kleur van het haar en de kleuren van de kleding je goed staan is niet belangrijk. De make-up maakt er wel een mooi geheel van. En als je dan eindelijk in de spiegel mag kijken herken je jezelf niet meer. En daar zit nu de crux, er is een ‘plaatje’ over je heen geplakt.

Ik wil met mijn adviezen een proces van verandering in gang zetten. Dan gaat de verandering in een tempo (beetje voor beetje, zoals Anita schrijft) waar jij je als vrouw comfortabel bij voelt. Je zult niet al mijn adviezen meteen in de praktijk brengen. Je gaat experimenteren en wat bevalt houd je er in. Je maakt mijn adviezen ‘je eigen’, passend bij de persoon die je bent en bij de omstandigheden waarin je op dat moment verkeert. Op deze manier val je niet snel terug in je oude gewoontes, wat bij een metamorfose wel het geval is. Dit alles heeft te maken met wie je bent (je identiteit) en dat je uiterlijk daar een weerspiegeling van moet zijn (je imago). Een metamorfose of makeover is een plaatje dat over je heen wordt geplakt. En met een plaatje dat niet laat zien wie jij bent, zul jij je uiteindelijk niet prettig voelen.

Hallo Lida,
In het voorjaar ben ik met mijn dochter bij jou geweest voor een kleur- en stijladvies, alsmede make-upadvies. Dat ik een wintertype was, wist ik al, maar van jou leerde ik dat heldere kleuren mij beter staan. Ook past een andere vorm bril beter bij mij. En de make-up die ik gebruikte ‘deed niets voor mij’. En zo zijn er nog meer dingen die ik van jou leerde, waar ik nu op let. Beetje bij beetje pas ik meer toe. Na 4 maanden is dit alvast het resultaat. Wat kleur kan doen! Ik wilde dit even met jou delen, lijkt me leuk voor jou om te horen wat een advies van jou doet. Ik ben heel blij dat ik bij jou ben geweest! Hartelijke groet, Anita

Dank je wel, Anita, dat ik je foto’s mag plaatsen.

Lees ook :

8 gedachten aan “Waarom een metamorfose of make-over niet blijvend is”

 1. Wat een ontzettend mooi verschil, Anita, je straalt helemaal. En Lida, ik vind je site ontzettend leerzaam, ik werk in een stoffenwinkel en merk dat ik jouw tips daar ook kan toepassen. Dank je wel
  Groetjes Diana

  1. Leuk om te lezen dat je mijn blog zo leerzaam vindt, Diana! En dat je je klanten daar ook mee kunt helpen.

 2. Een proces van verandering teweeg brengen. Dat is wat ik van jou heb geleerd en toepas doorheen al die jaren dat ik je blog lees. Je kleur -en stijladvies , je tips, zetten me aan het nadenken en ik pik er diegene uit die ik voor mezelf leuk vind. De bodyanalyse die ik online bij jou bestelde hangt langs de binnenzijde van mijn kledingkast, het is mijn “kapstok” om op terug te vallen als ik in oude gewoontes dreig te hervallen. Oog hebben voor kleur en stijl zijn een dagelijkse beleving voor mezelf, het geeft een goed gevoel om er steeds verzorgd uit te zien. Maar toch denk ik dat het gevoel voor kleur en stijl voor een groot deel reeds van nature in jezelf moet aanwezig zijn om adviesen (blijven) toe te passen. En dat is net wat, naar mijn mening, ontbreekt bij de personen die in de make-over programma’s worden opgevoerd. De meeste van die transformaties vind ik helemaal niet mooi, precies omdat ze niet in harmonie zijn met wat die persoon uitstraalt en is.
  Ik wil graag nog Anita feliciteren met haar pittige look. Heel naturel en niets geforceerd.
  Bedankt Lida, om wekelijks van je blog te kunnen genieten. Ik hoop dat je er nog lang mee doorgaat en dat we op het einde van je loopbaan een boek mogen verwachten van jou.
  Groeten, Diane

  1. Dat is mij al vaker gevraagd, Diane, maar waar vind ik de tijd voor een boek? Pas na mijn loopbaan zoals je suggereert, wie weet! Dank voor je leuke reactie!

 3. Wauw! wat leuk om te zien, en wat een verschil! Ook mooi dat het niet een compleet ander persoon is geworden wat je wel eens ziet bij make-overs.

 4. haar gezicht is slanker door de bril en ze is minder de grijze muis door de kleuren, een blouse staat haar goed zou er een leuke trui over heen dragen in een kleur die je staat..
  heerlijk als je beter er uit ziet door kleine veranderingen.

  1. Het is op deze manier ook leuk met je eigen uiterlijk bezig te zijn, hoor ik van mijn klanten. Het hoeft niet meteen totaal anders. Dank voor je reactie, Janette!

Reacties zijn gesloten.