Ontevreden over de pasvorm van kleding

Ken jij dat probleem ook? Kleding die bijvoorbeeld mooi zit over je borsten en heupen, maar te strak in de taille? Dan hoor je bij de zestig procent vrouwen die ontevreden is over de pasvorm van de kleding.

Ontevreden over de pasvorm van kleding

In de confectie-industrie gaat men er nog steeds van uit dat alle vrouwen het X-silhouet (zandloper-figuur) hebben, terwijl er veel meer vrouwen zijn met een rechthoekige lichaamsvorm (het H-silhouet). Maar daar kan verandering in komen…

Onderzoek heeft aangetoond dat de rechthoekige lichaamsvorm bij vrouwen veel vaker voorkomt dan de zandloper-vorm. Er zijn zelfs vijf keer zoveel ‘rechthoeken’ als zandlopers. Ondanks deze wetenschap wordt er voor het X-silhouet nog altijd de meeste kledingmodellen gemaakt en verkocht. Met als resultaat dat bijna 60% van de vrouwen ontevreden is over de pasvorm van kleding in hun eigen kledingmaat.

Eén op de twee vrouwen valt in de categorie ‘rechthoek’ waarbij er een klein verschil is tussen de borst-, heup- en tailleomvang. Voorbeelden van deze rechthoekige lichaamsvorm zijn de actrices Cameron Diaz, Nicole Kidman en Keira Knightley.

Ontevreden over de pasvorm van kleding

Cameron Diaz en Christina Hendricks

Met een kledingmaat 40 bijvoorbeeld heeft het H-silhouet een borstomvang van 88 cm, een tailleomvang van 72 cm en een omvang op de hoge heup van 90 cm en een lage heupomvang van 98 cm.

Met 3D-techniek zijn 50.000 Europese vrouwen opgemeten en dit heeft geresulteerd in een realistischer beeld over de lichaamsvormen van Europese vrouwen. Als de confectie hier rekening mee gaat houden verwacht men dat de klanttevredenheid, wat de pasvorm van kleding betreft, zal stijgen van 40 naar 63 procent.

Er zijn nog drie andere lichaamsvormen die veel voorkomen. Eén op de drie vrouwen heeft het A-silhouet, waarbij de heupomvang minstens 10 cm groter is dan de borstomvang. En iets meer dan één op de tien heeft het V-silhouet, waarbij de borstomvang minstens 10 cm groter is dan de heupen. Bijna één op de tien vrouwen valt in de categorie X-silhouet, waarbij de borstomvang minstens 18 cm groter is dan de taille en de heupomvang niet meer dan 10 cm verschilt van de borstomvang. Christina Hendricks (Mad men) heeft het X-silhouet (foto rechts). Deze lichaamsvorm is lang gezien als de ideale lichaamsvorm en werd soms met veel shapewear tot stand gebracht.

Nog een paar weetjes die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen: Nederlandse vrouwen zijn het langst en hebben de dikste taille van alle Europese vrouwen. En we hebben samen met de Duitse vrouwen de breedste heupen.

Bron foto’s : Pinterest

 

2 gedachten aan “Ontevreden over de pasvorm van kleding”

  1. O, nu leer ik van deze blog dat ik een X-silhouet heb .Terwijl ik altijd dacht dat ik een V- silhouet had, vanwege het feit dat ik brede schouders heb. Maar met 92-69-93 ‘ben’ik dus een X ? Ik zal eens verder kijken. Dank !

    1. Je bent als vrouw vaak gefocust op één punt van je lichaam (brede schouders, grote borsten, korte benen enz.) en vergeet dan te kijken naar de horizontale en verticale proporties. Die proporties vertellen welk figuur/bodytype je hebt. Dat een ‘foute’ interpretatie van je lichaam voor veel miskopen en ontevredenheid over het eigen figuur kan zorgen, merk ik in mijn praktijk bijna dagelijks. Succes met je ontdekkingsreis, Annemarie!

Reacties zijn gesloten.