Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun je je voordeel mee doen

Is je altijd verteld dat, als je je heupen niet breder wilt laten lijken, je geen lichte kleuren op je onderlichaam moet dragen?

Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun je je voordeel mee doen

Of, als het zwaartepunt van je lichaam boven je taille ligt, je beter medium tot donkere kleuren voor je tops kunt kiezen? Dan ga ik je nu wat nieuws vertellen: kleuren beïnvloeden elkaar.

Kleuren beinvloeden elkaar – We nemen een kleur anders waar als we hem naast een andere kleur zetten. Op dit plaatje zie je dat hetzelfde ‘geel’ gedempter/zachter wordt in het groene vlak en helderder in het rode vierkant. Dit noemen we het simultaan contrast.

Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun je je voordeel mee doen

Met dit simultaan contrast kun jij je voordeel doen:

 • Als een kleur te gedempt voor jou is kun je hem helderder maken met een lichte kleur. Heb je een ‘gedempt’ vestje, maar staan heldere kleuren je mooier? Draag er een spierwitte blouse onder.Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun jij je voordeel mee doen.
 • Een heldere kleur maak je opvallend door hem met een donkere kleur te combineren. En nog opvallender met wit, dat zie je bovenaan dit bericht.

Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun jij je voordeel mee doen.

 • Is een kleur voor jou te helder? Zwak hem af met lichtere ton sur ton kleuren.

Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun jij je voordeel mee doen.

Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun jij je voordeel mee doen.

 • Een heldere kleur maakt een gedempte kleur ‘saaier’ en daardoor minder opvallend. Voor het V-silhouet en de vrouw met grote borsten is dit een prima kleurencombinatie (links). Zijn je heupen het breedste punt? Ga dan voor de combinatie aan de rechter kant.Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun je je voordeel mee doen
 • Wil je je heupen niet breder laten lijken, dan is het algemene advies dat je broeken en rokken in een donkere kleur moet dragen. Maar dat is betrekkelijk, want als je ervoor zorgt dat je broek/rok altijd donkerder van kleur is dan je top, gaat de aandacht naar de lichte kleur en niet naar je heupen. Natuurlijk is het zo dat een donkere kleur meer afslankt dan een lichte, maar heb je niet een erg groot verschil in kledingmaat tussen je tops en broeken/rokken, dan kun je rustig het advies ‘altijd lichter boven’ toepassen.Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun jij je voordeel mee doen.
 • Heb je het A-silhouet, het 8-silhouet of het X-silhouet, dan kan ook jij een rokje met een dessin dragen. Zorg er wel voor dat de top altijd de meeste aandacht trekt.

Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun je je voordeel mee doenTip: Maak een leuke kleurencombinatie en ga voor een spiegel staan waarin jij je van top tot teen kunt zien. Bekijk jezelf nu eens door je oogharen. Welk kledingstuk/kleur valt je het eerst op? Daar zal het oog van de ander ook naar toe getrokken worden.

 

BewarenBewaren

4 gedachten aan “Kleuren beïnvloeden elkaar, daar kun je je voordeel mee doen”

 1. Interessante informatie! Zelf heb ik ook iets ontdekt dat misschien met de onderlinge wisselwerking van kleuren te maken heeft. Ik heb een lichte huidskleur, maar mijn haar en ogen zijn relatief donker; dus veel contrast. Een ivoorwit vest of een pistachegroen shirtje kan ik goed hebben (hoewel dat laatste vooral in de zomer), maar als ik die beide kledingstukken combineer zie ik veel bleker uit.

  1. Je maakt het pistache shirtje nog lichter als je het met ivoorwit combineert en afgaande op hoe jij jezelf omschrijft zullen middenkleuren en donkere kleuren je veel mooier staan.

   1. Ja, het klopt dat donkerder kleuren over het algemeen beter staan. Als ik een lichte kleur draag combineer ik die altijd met iets donkers. De enige licht-op-licht/pastel combinaties waar ik me in uitleef zijn pyjamabroeken met t-shirts 😉

 2. Interessant, en dat verklaart ook waarom kleuren die afzonderlijk prima zijn, in combinatie niet blijken te werken. Nog een reden om online aankopen uitvoerig te passen met datgene waarmee je het wilt gaan combineren, en niet alleen op de plaatjes af te gaan.

  Ik kom nog even terug op zakelijke kleding naar aanleiding van het onderwerp witte overhemdblouses, en een recente reactie over formele kleding op het werk. Mijn beste wit is niet spierwit, maar eerder offwhite of met een hint creme. Ik merk dat blouses in die kleur vaak een minder zakelijke (yang) uitstraling hebben, bijvoorbeeld met zachtere lijnen en kraagloze modellen. Sterker nog, cremekleurige blouses met een kraagje komen soms wat belegen over! Ik zou het leuk vinden nog wat meer te lezen over zakelijke outfits voor de gedempt warme vrouw. Zeker nu we die zo bruikbare kleur navy blazer aan onze neus voorbij moeten laten gaan.

Reacties zijn gesloten.