Vijf nieuwe kledingstukken per jaar

We worden steeds geprikkeld om meer kleding te kopen, terwijl onze kledingkast al vol hangt. Willen we de klimaatdoelen halen dan mogen we nog maar vijf nieuwe kledingstukken per jaar kopen.

Nederlanders kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. Er zijn uiteraard vrouwen die meer kledingstukken kopen en ook vrouwen die minder kopen. Ook worden er in Nederland gemiddeld 40 kledingstukken per jaar in de textielcontainers gedumpt. Soms met de prijskaartjes er nog aan. Je hebt onlangs in het nieuws kunnen lezen dat de textielcontainers het niet meer aan kunnen en dat de hallen met weggegooide kleding tot de nok zijn gevuld.

De textielindustrie is de op één na grootste milieuvervuiler

Ging voorheen onze afgedankte kleding nog naar Rusland en Oekraïne, sinds de oorlog daar is dat niet meer het geval. Ook Afrika ‘lust’ onze afgedankte kleding niet meer. Het verdwijnt daar in de zee. Omdat het merendeel van zeer slechte kwaliteit is (met name fast fashion kleding van shein, temu, primark) kunnen de stoffen waarvan de kleding is gemaakt niet gerecycled worden. Willen we dat de aarde niet meer opwarmt dan maximaal 1,5 graad* dan zullen we ons per persoon moeten beperken tot de aankoop van vijf nieuwe kledingstukken per jaar.

Vijf nieuwe kledingstukken per jaar

Denk je dat het onmogelijk is? Maar zou jij de uitdaging aan willen gaan? Hoe pak je dit aan? Begin met het inventariseren van je kledingkast. Maak een lijst met hoeveel jassen, broeken, jurken, rokken, shirtjes, blouses, truien, vesten enz. je hebt. Ik heb al een lijst voor je gemaakt, die kun je printen en invullen.

Klik op deze link en je vindt een pdf-bestand dat je kunt printen. Als je geen printer hebt schrijf het dan even over.

Mijn garderobe

Wat heb je zoal nodig aan kleding

Op dit overzicht kun je zien wat je minimaal nodig hebt. Als je de aantallen vergelijkt met jouw lijst, zit je dan in rij 1, 2 of 3? Ik vermoed dat de meesten van ons in rij 3 uitkomen. Is dat het geval dan moet het niet moeilijk zijn je te beperken tot 5 nieuwe kledingstukken per jaar. Probeer nieuwe combinaties te maken en maak er foto’s van die je bewaart op je telefoon.

Vijf nieuwe kledingstukken per jaar

De spelregels

Tweedehands kleding kopen is toegestaan, evenals kleding ruilen met een vriendin. Maar koop of ruil niet om meer kleding te krijgen, maar om dat ene kledingstuk te vinden wat je nog mist. Het gaat niet om de kwantiteit (de hoeveelheid kledingstukken in je kast) maar om de kwaliteit (welke mogelijkheden jouw garderobe biedt).

Een voorwaarde om bewuster met je kleding om te gaan en je koopgedrag aan te passen tot vijf kledingstukken per jaar, is weten wat je goed staat. Zowel op het gebied van kleur als van pasvorm en persoonlijke stijl. Dan pas zul je alle kledingstukken in je kast met plezier dragen en heb je nooit meer het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken. Want je kunt immers alles met alles combineren.

Probeer er een sport van te maken

Vertel het op je werk, aan je vriendinnen en directe omgeving dat je mee doet aan de uitdaging om maar vijf nieuwe kledingstukken per jaar te kopen. Zie het als de dry january challenge waarbij je een maand geen alcohol mag drinken. Hoe vaker je het verteld, hoe meer steun je zult krijgen. Misschien krijg je zelfs je vriendinnen en collega’s ook zo ver.

Doe je mee?

Deel je ervaring met ons.

 

* Nederlanders kopen gemiddeld nog altijd 46 nieuwe kledingstukken per jaar, bleek eerder uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. En dat terwijl de Duitse denktank Hot or Cool Institute berekende dat iedere wereldburger maximaal vijf nieuwe kledingstukken per jaar mag kopen om binnen 1,5 graad opwarming van de aarde te blijven, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

Misschien ook interessant:

50 gedachten aan “Vijf nieuwe kledingstukken per jaar”

  1. Goedemorgen,

    Een heel goed voorstel: 5 kledingstukken per jaar.
    Ik zelf, tamelijk koopverslaafd, heb me voorgenomen sinds 1 augustus, om niets meer aan te schaffen het komende jaar.
    Alleen ruilen mag. Ik kocht al bijna alles tweedehands, maar genoeg is genoeg.
    Nu ga ik het lijstje van Lida vergelijken met mijn eigen kledingkast.
    Dank voor alle zeer zinvolle tips.
    Groet van Imeke (77 jr)

  2. Eigenlijk als je standaard garderobe compleet is, zou het te doen moeten zijn. Dan koop je alleen iets nieuws als iets stuk is en niet meer te maken, of lelijk geworden, en als je je garderobe een beetje up to date wil houden en iets volgens de nieuwe trends wil toevoegen. Uiteindelijk koop ik ook liever minder, maar van echt goede kwaliteit, en dus vaak wat duurder. Dan kun je sowieso minder vaak shoppen. Wat dat betreft zou iedereen zo’n checklist van internet moeten halen voor een capsule wardrobe, zodat je een basis garderobe hebt en ziet wat je in je kast hebt hangen en wat eventueel nog mist.
    Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

  3. Leuk, ik doe ook mee! Ik wil al jaren graag een capsule garderobe. Misschien is dit wel de beste eerste stap. Nu koop ik bijna alleen maar 2e hands, dus dat scheelt alweer (-:

  4. Ik vul mijn kledingkast aan in de uitverkoop met kleding die ik nodig hebt uit dure en goede kledingzaken , zo gaat mijn kleding altijd lang mee en heb ik niet elk jaar iets nieuws nodig

  5. Even, alles uitzoeken, zomerkleding voor winterkleding ruilen, en een hoop wegbrengen naar de kringloop.
    Dan jouw uitgeprinte invertarist lijst gebruiken, ik ga ook deze winter setjes kleding bij elkaar uit zoeken, heel handig vind ik dat, iedere zondag een setje uit zoeken. Mijn zomer kleding bestaat het liefst uit jurkjes, dus koop die bestaan dus echt uit meerdere stuks ..de leukste gebruik ik als ik weg ga. En de gewone voor het huishouden, en tuinieren.
    Bedankt Lida voor je heel handige print lijst. En al je geweldige tips ik heb er veel plezier aan. Groetjes Janette Kreulen vroeger woonachtig in Meppel werkzaam geweest bij Jack de Wit, nu jaren woon ik in Noord Holland. Dank je voor je mail

  6. Ik ga mee doen!
    Dank je wel voor deze nieuwsbrief!
    Ik had me al voorgenomen dat ik voorlopig geen kleding wilde kopen omdat er genoeg in mijn kast hangt. Ook nog niet gedragen kleding. Nu een stok achter de deur om mijn kast eens goed aan te pakken. Ik vind kleding leuk, maar wat is voor mij functioneel omdat ik veel fiets.

  7. Nu hebik een stevige grote maat 56, en daar zijn niet altijd leuke kleding in. Ik ben ook wel kritisch en bestel alles on line, want ik ben invalide. Vinted en markplaats gebruik ik veel en verkoop mijn kleding ook bij Sellpy. Gaat ook veel naar de nonfoodbank en naar het buitenland. Jouw lijstje vind ik erg handig en ga daar mee aande slag. Ik ben gepensioneerd en draag vaak alles twee keer. Ik hoef niet meer als kantoormevrouw erbij te lopen of met grote tassen te sjouwen.
    Omdat ik dol ben op shoppen, heb ik echt veel te veel en weet niet meer waar ik het laten moet. Ook kijk ik vaak op instagram op de vindingrijkheid om een kledingstuk anders te dragen. Kun je dus ook met minder kleding doen.
    Dus ik ga aan het werk, mijn kasten (ja 3 stuks) uitmesten en kritisch kijken.😂

  8. Fijn die tips en lijstjes voor mijn garderobe-beheer! Tav de aantallen shirts ed weet ik zonder de kast te openen dat ik in de categorie “erg veel” zit. Dat heeft vooral te maken met het volgende: uit milieuoogpunt was ik met een (nagenoeg) volle wastrommel. Om die voor het programma “fijne was” vol te krijgen gaat de nodige tijd overheen, dus meer shirts en blouses nodig. Maar ……die komen deels dan wel weer uit de kringloopwinkel. Het blijft schipperen om milieuverantwoord te leven!

  9. ik vind de butget garderobe geweldig.
    kan je die ook in de kleuren gedemt koel maken
    op jou pinterest site staan ook wel , gedemte koele kleuren maar dan zie ik door de bomen het bos niet meer.
    die 12cstukken van de butget garderobe is overzichtelijk
    Groet Annie

    1. Je kunt de kleuren ‘vertalen’ naar jouw kleuren, Annie. Het roze wordt dan de roze kleur die je op jouw Personal Color Card ziet. En het blauw wordt dan meer een grijsblauw.

  10. Dit zal een uitdaging worden. Ik ben gestart met me uit te schrijven voor de meeste nieuwsbrieven die ons aanmoedigen om meer en meer te kopen.
    Dank Lida voor je wekelijks inspiratie en je hulp bij de boodschap less is more.

    1. Het is een uitdaging, Ellen. Maar uitdagingen kunnen ook leuk zijn en je doet het niet alleen voor een goed doel. Uiteindelijk zul je ook blij worden van je kledingkast als je die ‘s ochtends open doet.

  11. Ik doe al een paar jaar mee met The Clothingloop. Dit is een kledingketting met ruiltassen. Kleding die je niet meer draagt doe je in de tas en ruil. je met dingen die je aanspreken die jn de tas zitten. Een heel leuk concept en inmiddels in heel veel woonplaatsen beschikbaar.

    1. Hi Lucie, wat fijn dat jullie kledingtas goed loopt! Ik heb ook jaar meegedaan met de plus-tas in mijn woonplaats en kon zo heel wat jleren doorgeven die ik kwijt wilde. Maar helaas trof ik er niets in mijn smaak aan. Veel zwart of zwart met grote bloemen, korte spijkerrokjes. Struise vrouwen willen ook wel eens kleur dragen …

  12. Hallo Lida, dank voor de pdf. Een actueel onderwerp want wat een afval!
    Tweedehands (online en stenen kringloop) kan ik eigenlijk al jaren nauwelijks slagen en dus koop ik nieuw – en broeken laat ik maken. Al mijn kleding past in 1 kast. Vanwege mijn werk heb ik meerdere capsules en door koorzang heb ik ook zwart, wat ik verder nooit draag. Gelegenheidskleding (bruiloften) vind ik lastig, want is niet geschikt voor werk of gewoon prive.
    Mijn grootste miskopen zijn eigenlijk sjaaltes – al passen ze bij mijn kleur en schaal, ik draag ze gewoonweg niet graag. Daarom heb ik besloten ze niet meer te kopen.

  13. Hallo Lisa,

    Dank voor dit artikel. Ik heb het met belangstelling gelezen en ga proberen iets aan mijn overvolle kasten te doen en minder kleding aan te schaffen.

    Eén ding moet mij van het hart. Ik houd absoluut niet van reclame. Het zal wel ergens voor nodig zijn. Maar ik snap niet waarom ik zeven keer dezelfde reclame voorbij zie komen, als ik één artikel van jou lees.
    Ik weet het, ik hoef jouw artikelen niet te lezen, maar toch…….

    1. Ik snap dat je mijn blog liever zonder advertenties leest, Charlotte. Maar die advertentiesopbrengsten zijn een kleine vergoeding voor mijn kennis die ik gratis weggeef. En de tijd die het mij kost.. Een andere mogelijkheid zou zijn om een betaald abonnement op mijn blog te nemen, net zoals op een tijdschrift of krant. Zou je dat liever doen?

      1. Hallo Lida,
        Ja, dat zou ik veel liever doen!!!
        Iedere zondag lees ik met veel plezier jouw blog, daar heb ik zeker een bedrag per jaar voor over.
        Ik weet niet of dat nu al tot de mogelijkheden behoort. Zo ja, dan heel graag informatie hierover.
        Hartelijke groet, Charlotte

        1. Het hoort en zal ook niet horen tot de mogelijkheden, Charlotte. Het vraagt om een gedegen administratie én het zou voor mij ook betekenen dat ik de verplichting heb elke week een blog te schrijven. Dan mag ik niet ziek worden of een zomerreces inlassen. Dit lukt niet als je dat allemaal in je eentje moet doen. Mijn week is nu al ruim gevuld met KLOA’s, STOA’s en een blog schrijven. En de administratie daar omheen. Je reactie en enthousiasme doen mij goed, maar je zult het nog met de advertenties moeten doen. Hartelijke groet, Lida

  14. Dank je Lida,
    Goed blog. Enige aanvulling die ik heb is dat ik kleding in drie maten nodig heb omdat ik vreselijk jojo in gewicht. Een maat weggooien betekent anders telkens weer opnieuw moeten kopen. Ik weet dat meer vrouwen zo schommelen in gewicht. Meer maten aanhouden in goede kwaliteit in tijdloze stijl gaat jaren mee. Vriendelijker voor het milieu en je portemonnee. Dit werkt goed bij mij.

  15. Beste Lida, dank voor je nieuwe blogs na het zomerreces. Inmiddels is mijn kast goed genoeg gevuld met kleding volgens jouw kleuradvies. Ik heb nog wat zwarte kleding voor mijn kooruitvoeringen. Maar de rest is weggegeven aan verschillende organisaties.
    Om toch weer iedere dag een idee te hebben voor een leuke combinatie met bestaande kleding houd ik de blog van “ the Vivienne files” in de gaten. Je hebt dat ooit genoemd, denk ik. Zeer inspirerend. Niet altijd mijn kleuren, maar bijna altijd krijg ik daar wel een idee door.
    Groet Lucie

  16. Ik houd van mixen en matchen. Heb veel kleding en gooi maximum 5 stuks per jaar weg. Het samenstellen van outfits makes me happy en ik laat me echt niet voorschrijven wat ik wel of niet mag kopen. Als eens gedacht aan de leuke kleinere winkels die het nu al zo moeilijk hebben om rendabel te blijven?
    Of moet kleding kopen in de toekomst een pure luxe worden die alleen nog is weggelegd voor de happy few die het zich kunnen veroorloven?

    1. Ik schrijf je niets voor, Cathy. Wil alleen maar duidelijk maken dat we maar liefst zes keer zoveel kleding produceren als we gebruiken. De productie en het vervoer van die kledingberg is de oorzaak van gigantische hoeveelheden gif in bodem, mensen en atmosfeer en enorm veel CO2-uitstoot. En dan moeten in die kledingwereld ook nog eens tientallen miljoenen mensen werken voor een hongerloon.

      1. Dat is net het punt. De fout ligt hoofdzakelijk bij de productie en niet zo zeer bij de consument. Maar iedereen maakt zijn eigen keuze en ik ben het er helemaal mee eens dat je met de juiste stuks steeds weer nieuwe combinaties kunt maken, zodat je er telkens weer anders uitziet.

        1. Als we fast fashion blijven kopen, dan blijven die goedkope merken produceren. Als die leuke kleine winkels zich specialiseren in duurzame kleding en we beperken ons koopgedrag tot vijf kledingstukken per jaar dan zijn we supergoed bezig. Dank voor je reacties, Cathy!

  17. Door een vechtscheiding heb ik helemaal geen geld meer om kleding te kopen. Tegelijkertijd heb ik 3 kledingkasten vol kleding en zit ik in diverse kledingruil kettingen. Ik denk dat het dus makkelijk moet lukken om maar 5 kledingstukken per jaar te kopen tot mijn kinderen volwassen zijn. Ook al houd ik erg van shoppen. Noodgedwongen maar misschien wel goed voor het milieu.

  18. Ik ga de uitdaging aan!
    Koop sowieso niet veel, of tweedehands. Heb zelfs een hekel aan winkelen haha!
    Maar ik vond wel een heel mooi initiatief van een klein bedrijf dat kleding maakt in India, waar alles handgemaakt is en heel divers te dragen. Meer in kimono vorm, je moet er wel van houden.
    Te wijd maakt mij nl. wat kleiner dan ik al ben ;-). Het bedrijf heet Julahas.
    En verder als ik iets koop, probeer ik dat lokaal te doen. Alhoewel het moeilijk is om plasticvrij te kopen.

    Laten we goed nadenken of dat wat we kopen ook nodig hebben en meer op kwaliteit letten.
    Herstellen wat kapot is of ruilen met anderen.

  19. Heerlijk een lijstje! Ik ga tellen.

    Al jaren doe ik elk seizoen mijn garderobe door passen. Elke combinatie gaat op de foto, zo weet ik welke combinaties ik heb en kan daar uit kiezen. Dan maak ik een boodschappenlijstje wat ik nog mis en zo koop ik heel gericht.

    Afgelopen twee jaar gezondheidsproblemen gehad en toen is het versloft. Adhoc kleding naar de omstandigheden gekocht. Twee weken geleden weer mijn gebruikelijke ritueel gedaan en ik was geschokt hoeveel kleding ik wel niet had. Het effect van zomaar iets kopen was duidelijk. Mijn boodschappenlijstje bleef deze keer beperkt tot onderbroeken. Die zijn hoognodig toe aan vervanging.

  20. Lijstjes zijn mijn ding dus ik ga hier graag op in! Bedankt Lida! Als het wat rustiger is op het werk (niet tegen mijn baas zeggen) probeer ik uit mijn hoofd bijvoorbeeld alle schoenen die ik heb of kleedjes op te lijsten. Dan kom ik thuis en na het controleren besef ik dat ik spullen heb waar ik niet meer aan had gedacht. Bij jongeren worden kledingapps zoals Whering, Acloset en Indyx, die je garderobe digitaliseren, meer en meer populair. Hopelijk is dat een stap in de goede richting naar bewuster kopen en duurzaamheid.

  21. Met mijn 70 jaar ben ik geen jongere meer 🙂 maar sinds vorig zomer gebruik ik Acloset ook. Bevalt prima. De app is onlangs gestopt met de optie om je kleding te verkopen maar daarvoor in de plaats komt AI styling. Ik ben benieuwd.

    Om op het onderwerp terug te komen: Ik zag het op het NOS journaal. Een eye-opener, wat gooien we een berg kleding weg. Reden om kritisch naar eigen koopgedrag te kijken!

      1. Door jouw berichten over Stylebook ben ik geïnteresseerd geraakt in soortgelijke apps. Ik heb er een paar geprobeerd en Acloset sprak mij het meeste aan.

        Om je vraag te beantwoorden:
        Toen ik begon met de app was deze helemaal gratis. Eind vorig jaar is dit veranderd omdat het succes te groot werd. Men heeft toen begrenzingen aangebracht. De app blijft gratis tot 100 items. Wil je meer items in je kast dan kun je een abonnement nemen. De kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid items.

        Het nadeel van het gratis gebruik was de hinderlijke reclame. Ik schrijf “was” want de reclame lijkt verdwenen te zijn. Ik kan zonder wachten totdat de reclame weg is weer outfits maken en/of opslaan in de agenda etc. Ik zie überhaupt geen reclame meer.

        Ik heb voor mezelf een manier gevonden om onder de 100 items te blijven door bijv. sjaals, tassen en sieraden uit de app te halen. Ze staan bij mij in een aparte map en ik voeg alleen iets toe als ik het nodig heb voor een outfit om het daarna weer uit de kast te halen.

        In het kader van minder kleding kopen is 100 items ook meer dan genoeg. Ik heb 99 items in mijn kast. Dat is zomer-en winterkleding inclusief schoenen.

  22. Dank je wel voor deze blog.
    Weer een reminder.
    Hoewel ik een minimalistische kast heb, is het toch super moeilijk om maar 5 kledingstukken per jaar te kopen.
    Ik verslijt elk jaar een spijkerbroek en meestal ook een paar witte sneakers, omdat ik die heel veel draag. Daarom lijkt het voor mij beter haalbaar om eerst maximaal 10 kledingstukken per jaar te kopen.
    Wel goed om te beseffen dat ik dan 2x zoveel koop als gewenst zou zijn.
    Wat mooi dat je de tijd neemt om lezers persoonlijk antwoord te geven.
    En ohh wat zitten we snel op de kast.
    Respect voor wat je doet en hoe je ons telkens weer weet te boeien.

  23. Wat leuk, ik ga deze uitdaging graag aan. Ik heb in 2019 een jaar geen kleding gekocht. En dat is prima gelukt. Ik heb in ieder geval genoeg. Vrijdag ga ik mijn kast uit mesten met jouw lijstje erbij en dan denk ik dat ik met de aantallen behoorlijk aan de rechterkant uit kom. Dankjewel voor de inspiratie.
    Monique

  24. Ik heb geen witte blouse. En nu blijf ik hierover nadenken, wat is de mening van Lida Thiry over de witte blouse? Heb je ook een blog over de witte blouse?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.