Vijf kilo is een kledingmaat en hier gaan ze als eerste zitten

Tenzij je gezegend bent met goede genen of dagelijks de sportschool bezoekt, de meesten van ons krijgen een lichte gewichtstoename bij het vorderen van de leeftijd.

Vijf kilo is een kledingmaat

Het coronabegrip ‘huidhonger’ kende ik al, maar nu hoor ik ook regelmatig ‘ik heb er wat coronakilootjes bij gekregen’. Je zou daaruit kunnen opmaken dat ons eetpatroon behoorlijk veranderd is tijdens de lockdown en er meer kilo’s bijgekomen zijn dan wat vrij normaal is in de winterperiode.

Vijf kilo is een kledingmaat – Want dat kun je als uitgangspunt nemen mocht je die coronakilo’s nu met je meedragen. Die kledingmaat is wel een gemiddelde, want vijf kilo op een vrouw van 180 cm zal minder maatverschil geven dan op een vrouw van 160 cm. En dat overgewicht nestelt zich bij iedere vrouw ook nog eens op een ander deel van haar lichaam.

Er is een relatie tussen je bodytype en waar op je lichaam de extra kilo’s als eerste gaan zitten.

Vijf kilo is een kledingmaat

  • Bij het A-silhouet verdelen de extra kilo’s zich gelijkmatig over de heupen en dijbenen, de buik blijft lang plat.
  • Bij het 8-silhouet gaat overgewicht als eerste boven de heupen zitten (de zgn. lovehandles), daarna ook op het middenrif. Door deze trommelbuik denk de Acht vaak dat ze het O-silhouet heeft.
  • Als het X-silhouet dikker wordt begint dat met een buikje, daarna wordt ze over het hele lichaam voller. Ze behoudt een duidelijke taille.
  • Het O-silhouet wordt als eerste dikker op taillehoogte, daarna gaan de kilo’s ook op de rug zitten. Haar benen blijven slank.
  • Ook bij het V-silhouet gaat het overgewicht als eerste boven de taille zitten in de vorm van een trommelbuikje en rugvet. Ze behoudt haar slanke heupen en benen.
  • De extra kilo’s nestelen zich ook bij het H-silhouet als eerste op het bovenlichaam. Eerst op het middenrif, daarna ook op de rug, bovenbenen en bovenarmen.

Neem eens de moeite jezelf op te meten – Je borstomvang, je taille en het zwaarste deel van je heupen geven een goed beeld welke kledingmaat voor jou op dit moment geschikt is. Afhankelijk van waar je dikker wordt zal die vijf kilo het eerst zorgen voor een grotere kledingmaat op je onderlichaam (de A) of op je bovenlichaam.  Bij de rechte bodytypes (H, V en O) zal de tailleband beginnen te knellen en ontstaat er de zogenaamde muffintop.

Kijk voor de aardigheid eens op de website van Peek en CloppenburgDaar vul je je lichaamslengte en gewicht in, je behamaat én, misschien verrassend, je leeftijd.  Als je een kledingstuk aanklikt krijg je te zien welke kledingmaat het beste bij je past. Dat kan per kledingstuk verschillen. Inmiddels heb ik dit systeem ook al bij een andere webshops gezien. Zoals je weet is het retourneren van kleding erg milieubelastend en met dit systeem verklein je dat probleem voor een groot deel. Neem ook de tijd om te lezen wat bij een bepaald kledingstuk vermeld wordt aan maten. De lichaamslengte van het model waarop de kleding getoond wordt bijvoorbeeld, geeft inzicht waar die blazer ook voor jou zal eindigen.

Een uitdijende taille krijgen we allemaal  – Waarom willen ze je leeftijd weten? Omdat, naarmate we ouder worden, ons lichaam onder invloed van  hormonen verandert. Lees Je bodytype blijft altijd hetzelfde

Tenzij je gezegend bent met goede genen of dagelijks de sportschool bezoekt, de meesten van ons krijgen een lichte gewichtstoename bij het vorderen van de leeftijd. Dat gebeurt meestal zo rond de middelbare leeftijd en het is waarschijnlijk de taille die het eerst uitdijt. Of het nu een zwangerschap is, de menopauze, wat minder op de kilootjes letten of andere problemen, veroudering veroorzaakt een verbreding van de taille of van vetopslag ergens rond het middendeel van het bovenlichaam. En dat beetje extra vet hoeft niet ongezond te zijn, als het maar bij dat beetje blijft. Want vijf kilo is wel een hele kledingmaat.

Meer lezen over dit onderwerp?

2 gedachten aan “Vijf kilo is een kledingmaat en hier gaan ze als eerste zitten”

  1. Helemaal mee eens met al dat routineren. Kleding merken zouden eens moeten investeren in 1 maatvoering. En daarnaast werken met echte cm. Ik weet precies hoe breed mijn shirt moet zijn bij de buste, hoe lang ik een jurk wil hebben enz. Op een model blijft dat gokken, want die zijn gemiddeld gezien op alle fronten langer en platter dan ik. Omdat mijn kleding van XS tot L gaat moet ik helaas wel meerdere maten bestellen.

  2. Dank je voor dit interessante bericht.
    Ik ben gezegend met goede genen en
    ben 100% tevreden met mijn figuur.
    10 Jaar geleden woog ik 10 kg meer en doordat ik een x figuur heb was het overtollige vet inderdaad gelijkmatig verdeeld.
    Door een zeer gezonde leefwijze ( voeding en beweging) is het meeste vet weg, confectiekleding past mij meestal perfect en ik voel me goed.
    Met 68 jaar kan je er ook goed uitzien. Het lichaam heeft minder voedsel nodig en omdat ik daar op let blijf ik op gewicht en voel me prettig.

Reacties zijn gesloten.