Mintgroen kan iedere vrouw dragen – universele kleuren

Er zijn kleuren die iedereen kan dragen. Het hangt er alleen vanaf waar je ze draagt en hoe je ze combineert. Mintgroen is zo’n universele kleur.

Mintgroen kan iedere vrouw dragen - universele kleuren

Wat zijn nu precies universele kleuren? Universele kleuren zijn niet uitgesproken koel of warm, ze zitten er tussenin. Dat betekent dat deze kleuren door zowel warme als koele kleurtypes gedragen kunnen worden. Het zijn  niet altijd je beste kleuren (voor sommige kleurtypes wel!), maar door ze te combineren met de kleuren uit je eigen Personal Color Card zijn ze toch heel bruikbaar. Andere universele kleuren zie je hier.


De kleur uitgelegd: Als je blauw (koel) en geel (warm) mengt krijg je groen. Als je dat in gelijke delen doet krijg je een groen dat koel noch warm is. Meng je dit groen met wit dan krijg je mintgroen. Met een tikje grijs erbij maak je mint gedempter. Ook zie je soms mintgroen dat net iets geler of juist wat blauwer (dus iets koeler) is. Het ColorWheel is een fantastisch hulpmiddel om meer inzicht in kleuren te krijgen.


Je ziet op de afbeeldingen die ik heb gemaakt dat mintgroen vrijwel met elke andere kleur combineert. Zowel met warme als met koele kleuren, je kunt niet snel in de fout gaan. Wat wel belangrijk is dat jij je contrastniveaus weet en daar rekening mee houdt.

  • Heb je een laag kleurcontrast dan draag je hem bij voorkeur met zijn monochrome kleur donkergroen. Afhankelijk van of koele of warme kleuren je mooier staan, kun je hem ook dragen met jouw kleur blauw of geel. De zogenaamde analoge kleuren van groen.
  • Heb je een gemiddeld kleurcontrast dan kun je mint met zijn analoge kleur combineren ( zie hierboven).  Of maak je een combinatie met paars of oranje. Zo maak je een kleurencombinatie met twee kleuren van de drieklank.
  • Heb je een hoog kleurcontrast dan ga je voor zijn complementaire kleur, de kleur rood uit je Personal Color Card. Maar ook met de andere twee kleuren van de drieklank, oranje en purper (heb je een hoog kleurcontrast dan staan warme kleuren je altijd mooier). Waarbij ik op wil merken dat je bij oranje ook aan terra of cognac kunt denken (voor een tas en laarzen bijvoorbeeld).

  • Kijk eens bij de pasteltinten die bovenaan je PCC staan. Zie je daar mintgroen? Dan kun je een topje of blouse onder je neutralen of basiskleuren dragen.
  • Is ‘licht’ één van je kleurkarakteristieken? Kijk dan of mint bij je basiskleuren op je PCC staat.
  • Mint combineert met bijna alle neutralen. Ik heb hieronder een paar voorbeelden.4 gedachten aan “Mintgroen kan iedere vrouw dragen – universele kleuren”

  1. Heel leuk dat mintgroen , met paars lijkt mij erg leuk , voor mij dan paars aan de onderkant en mint van boven . Dank je wel weer Lida en nog een fijne zondag ❣

  2. Fijne post. Houd erg van
    mintgroen maar ben bang dat het te koel is voor mij als warm kleurtype. Nu zie ik allerlei mogelijkheden voor deze leuke kleur, bijvoorbeeld met cognac of warmbruin. Maar ook donkergroen kan werken. Dank.

Reacties zijn gesloten.