Je uitgaven beperken – de torenhoge inflatie te lijf

Hoe kun je met deze hoge inflatie de uitgaven voor je persoonlijke verzorging – waaronder ook je kleding – onder controle krijgen? Met deze eenvoudige tips moet het lukken.

De huidige benzineprijzen zorgen ervoor dat we minder en/of langzamer gaan autorijden. Door de hoge energieprijzen gaan meer mensen maatregelen nemen om hun huis te isoleren. Dat zijn naast de grote financiële zorgen voor grote groepen mensen, de enige voordelen van deze  inflatie. We zijn ons meer bewust van wat alles kost.

Kleding is al een paar jaar duurder geworden. Dat komt doordat kleding steeds vaker in Europa en niet meer in de lage lonen landen wordt geproduceerd. Een goede ontwikkeling, maar door de hogere lonen in Europa hangt er wel een ander prijskaartje aan kleding. Ook met de uitgaven voor je persoonlijke verzorging, waar ik voor het gemak ook kleding onder reken, kun je bewuster omgaan.

Je uitgaven beperken doe je zo:

  • De uitgaven voor kleding bijhouden -Dat kan in een kasboekje, maar er zijn ook bankrekeningen waar dat al voor je wordt gedaan. Daarop kun je wellicht ook nog zien wat je vorige jaren aan kleding hebt uitgegeven.
  • Realiseer je dat dat leuke topje van 40 euro je € 1,00 per draagbeurt kost als je het 40 keer draagt. Dat zijn de zogenaamde kosten per keer. Bedenk voor je het topje koopt waarmee je het allemaal kunt combineren om die 40 keer te halen. Je begrijpt wel dat hoe opvallender en trendgevoeliger dat topje is, hoe moeilijker het wordt die 40 keer te halen. Ook als je tweedehands kleding koopt is het goed om na te gaan of je het kledingstuk veel zult dragen. De verleiding van ‘een habbekrats voor een tweedehands kledingstuk’ kan groot zijn. Als je het maar twee keer draagt wordt het alsnog een duur kledingstuk.
  • Inventariseer je zomergarderobe. Schrijf eens op hoeveel jurken, truien, broeken, tops je nu in de kast hebt hangen. Maak foto’s van de combinaties die je deze zomer veel hebt gedragen. Dit geeft niet alleen inzicht in hoeveel procent van je garderobe je echt hebt gedragen, maar is ook volgende zomer handig. Je kunt dit ook met de Stylebook app doen of een app voor Android.
  • Inventariseer je herfst-wintergarderobe. De uitverkoop loopt op zijn eind en in de webshops  worden de nieuwe collecties al volop gepromoot. Door te inventariseren zie je waar je veel van hebt, zoals bijvoorbeeld vijf dezelfde shirtjes, en wat je nog mist.
  • Maak een garderobecapsule met de kledingstukken in je kast – Probeer met je bestaande kleding eens een garderobecapsule te maken. Je ontdekt zo welke combinaties er allemaal mogelijk zijn. Misschien ervaar je op deze manier dat je deze winter heel goed met je huidige garderobe toe kunt. Dat je zelfs zelfs geen nieuwe kleding hoeft te kopen. De allerbeste manier van je uitgaven beperken ☺️ Lees Combi-meer met dit handige garderobeplan
  • Was je kleding zo weinig mogelijk. Stella McCartney (ja, de dochter van ….) een wereldberoemd modeontwerper, is daar een groot voorstander van. Was je kleding pas als er een vlek in zit. Maar ook dan kun je eerst proberen die vlek eruit te halen met azijn of afwasmiddel. ‘s Nachts je kleding buiten of in het kozijn hangen is voldoende om het weer fris te maken. Draag een beha één dag en laat hem vervolgens een dag rusten. Zo doe je veel langer met je dure beha. Transpiratieluchtjes haal je weg door er wat azijn op te deppen. Was op lage temperaturen. De huidige wasmiddelen wassen al schoon bij 30 tot 40 graden. Wees zuinig met wasmiddel. Van de Mielemonteur heb ik geleerd dat een eetlepel vloeibaar wasmiddel voldoende is.
  • Een fles azijn (geen schoonmaakazijn) is sowieso onmisbaar voor je kleding. Het meest overbodige product aller tijden is wasverzachter. In de supermarkt staan de schappen er vol mee, maar het is het eerste product waar je op kunt bezuinigen. Een kopje azijn in het bakje van je wasmachine maakt je handdoeken net zo zacht. En niet onbelangrijk, het beschermt de kleuren in je kleding.
  • Je schoenen – realiseer je dat je schoenen in de kleur van je haar overal bij kunt dragen. Op voorwaarde dat je een garderobe hebt in je goede kleuren. Je komt dus heel ver met sandaaltjes/pumps/sneakers in een nude kleur (je huidkleur) en laarsjes/pumps/instapers in je haarkleur.
  • Haren wassen – Sinds we begin 2020 de opdracht kregen vaker onze handen te wassen ben ik overgestapt op Werfzeep (geen aandelen 😅). Goed voor je huid en je portemonnee. Inmiddels was ik ook al twee jaar mijn haren met de kruidenshampoo van dit merk. Geen jeukende hoofdhuid meer en haren die veel veerkrachtiger aanvoelen. Een haarversteviger heb ik niet meer nodig. Het mooie van een blok zeep is dat je het tot het eind opmaakt, je plakt het restant eenvoudig op het nieuw blok zeep door het een beetje nat te maken. Voorwaarde voor het gebruik van een stuk zeep is dat je het tussendoor goed laat drogen. Zo doe je er eindeloos mee. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu (geen plastic flessen meer). De verkoopadressen staan op de website.
  • Investeer in warmteondergoed – nu de temperatuur deze herfst en winter in huis en op je werk een dure aangelegenheid wordt, is het handig daarop voorbereid te zijn. Een dikke trui of vest klinkt als de perfecte oplossing, maar kijk ook eens op het etiket van die trui. Merinowol, kasjmier, alpacawol en lamswol houden je het warmst. Vergeet ook de laagjes niet. Eerst thermische onderkleding van merinowol of het synthetische polypropyleen. Lees mijn tips voor koukleumen

Heb jij nog een praktische tip? Laat het ons weten.

 

7 gedachten aan “Je uitgaven beperken – de torenhoge inflatie te lijf”

  1. Ik pas thuis altijd minimaal zes combinaties door voor een kledingstuk mag blijven, maar vergeet meestal foto’s te maken. Binnenkort maar weer eens, nu het weer wat minder broeierig is.
    Fijne blog weer, goed weekend gewenst!

  2. Schaf een naaimachine aan en ga op naailes. Wel een uitgave in het begin maar die heb je er zo weer uit. En je kunt stof en patroon uitkiezen wat precies bij jouw figuur past.

    1. Vergeet niet dat stof en garnituren ook duur kunnen uitvallen, zeker die van goede kwaliteit.

  3. Fijne blog, dank.

    Ik gebruik al vele werfzeep of aleppozeep, zowel voor huid en haar, gebruik appelazijn om mijn haren na te spoelen ivm stroefheid.Wanneer je overstapt is gewenning nodig. Voor de huid amandelolie of cetomacrogol.
    In mijn bovenkleding (jurken en blouses) maak ik gebruik van okselpads.Soms knip ik ze doormidden omdat ze dan te ruim zijn.
    Voor blouses, overhemden, jurken gebruik ik strijkversteviger( nibro strijkhulp) met wat azijn in het laatste spoelwater.
    Sommigen maken zelf wasmiddel, doch daar heb ik geen ervaring mee.
    Inlegkruisjes: katoenen (merk imvimse) duurzaam, draagbaar, goede ervaring mee.
    Voor het wandelen draag ik altijd merino wollen boven en onderkleding.( merk icebreaker) Ik probeer shirts, truitjes en vesten in een opruiming te scoren.
    Meerdere kledingstukken draag al meer dan 7 jaar, ziet er nog prachtig uit
    Bovenstukken draag ik in de winter ook onder wollen truien in het dagelijks leven.

    Ik laat elk seizoen( zomer/winter) wat naaien door een (couture)naaister. ( kleermaker)
    Ik ben me bewust dat dit een luxe is.Naast het feit dat deze kleding op maat is merk ik door het verhaal, stof wordt zorgvuldig uitgezocht, samen je een patroon bij de stof, kleding past precies, zit veel lekkerder, je bent er zuiniger op, dat dit ook voordeliger is.Je hebt minder nodig, het is niet trendgevoelig.Ik draag alleen vrijwel alleen William Lockey truien en vestjes, draagbaar, altijd een kleur die bij je echt past, zeer duurzaam, met daarnaast ook een gewoon wit shirt vd Hema. Sloggy ondergoed, in de maand juni en december vaak te koop meen 3 halen, 4 betalen.

    Goede zondag

    1. Goedemorgen. Wat interessant allemaal!
      De beste tip drie jaar geleden, Lida, was om wollen of zijden shirts onder een trui te dragen in de winter. Dat zit heerlijk en dan hoef ik niet zo’n dikke trui aan. Ze zijn leuk, maar ik word er een Michelin mannetje in. Ik schaf er iedere winter eentje aan, zo bouw ik een voorraadje op. Ook in de zomervakantie neem ik er eentje mee in mijn koffer. Die komt altijd weer van pas. Dank weer voor je boeiende blogs, Lida.

  4. Nabrandee: ik zag op tv eens een kleedster bij theaterproducties die kleding besproeit met vodka om de zweetgeurtjes te neutraliseren. Alcohol verdampt en de vodka laat geen vlekken achter. Je hebt een verstuiver nodig, die zijn los te koop bij drogisterijen.
    Ik herinnerde me dit gisteren ineens.

Reacties zijn gesloten.