Vertrouw op je aangeboren gevoel voor schoonheid

Als we iets zien ‘weten’ we meteen of het mooi is of niet. We kunnen niet precies benoemen wat het is, maar ervaren dat ‘iets’ als harmonieus

Ons aangeboren gevoel voor schoonheid

Herken je dit? Je past voor de spiegel een nieuwe kledingcombinatie en je ziet meteen dat het geen succes is. Jouw aangeboren gevoel voor schoonheid zegt ‘nee’. Dan probeer je te bedenken wat er niet klopt aan deze combinatie en je komt er niet uit. Tien tegen één dat het te maken heeft met hoe jij je kleding over je lichaam verdeelt.

Wij hebben allemaal een aangeboren gevoel voor schoonheid. We ervaren de Eiffeltoren als ‘mooi’ en als je beter kijkt, blijkt dat je de Gulden Snede er op toe kunt passen. Leonardo da Vinci was de eerste die heeft beschreven dat er een wetmatigheid zit in de dingen die we als harmonieus ervaren. De Gulden snede en ook de Reeks van Fibonacci, die daar verbanden mee heeft, is een verdeling die als volgt gaat: 1:2, 2:3, 3:5, 5:8 enzovoort.

Volgens Leonardo da Vinci kun je het lichaam verdelen in acht hoofdlengtes. Waarbij de afstand hoofd-taille drie hoofdlengtes, de afstand taille-vloer vijf hoofdlengtes en de afstand knie-vloer twee hoofdlengtes is. Voor verdere uitleg lees mijn berichten Zeven bodytypes en Ook je verticale proporties moeten in balans zijn

Jouw aangeboren gevoel voor schoonheid

Wat ervaren wij nu als harmonieus? De meeste mensen ervaren iets waarbij de delen/proporties gelijk zijn(1:1) als saai. Leonardo da Vinci ontdekte dat de verdeling in 2:3 en 3:5 als interessanter én harmonieuzer wordt ervaren. Architecten en kunstenaars werken hier nog steeds mee (zie Eiffeltoren).

Bij het ideale vrouwenlichaam – volgens Leonardo da Vinci – is de verhouding hoofd-taille:taille-vloer = 3:5. Je taille zit daar waar je lichaam een knik maakt. In de regel ligt je taille een paar centimeter boven je navel. Wil je weten of jij in dit ideale plaatje past? Ga voor een muur staan en markeer je taille met een potlood. Doe dit ook boven je hoofd. Er mag een marge zijn van twee centimeter.

Vertrouw op je aangeboren gevoel voor schoonheid

Wat nu als de verdeling van de verticale proporties van je lichaam niet in dit ideale plaatje past? Ik kan je vertellen dat dat bij de meeste vrouwen het geval is. Gelukkig hebben we kleding om in dat ideale plaatje te passen. Als jij met kleding je lichaam opdeelt in de proporties zoals hierboven beschreven, breng jij jouw lichaam voor het oog in balans en creëer je een harmonieus beeld.

Een voorbeeld: Met een kort bovenlichaam zal een langer jasje in combinatie met een rok op knielengte je lichaam meer in balans brengen dan met een kort jasje. Heb je daarentegen een lang bovenlichaam dan zal diezelfde knielange rok met een jasje dat op je taille eindigt een harmonieuzer beeld geven.

Jouw aangeboren gevoel voor schoonheid

Je kunt dus je lichaam met kleding meer in balans brengen door gebruik te maken van stijlmiddelen . Je kunt korte benen langer laten lijken, schouders breder of juist smaller, enz. Vaak worden stijlmiddelen gezien als trucjes om slanker te lijken en dat is onterecht. Je lichaam lijkt door de juiste kleding in balans en omdat we dat als mooi/harmonieus ervaren, zul je op de eerste plaats er beter uitzien.

 

4 gedachten aan “Vertrouw op je aangeboren gevoel voor schoonheid”

  1. Interessant blog weer. Maar wat ik altijd ingewikkeld vind als het gaat om verticale poporties, is dat de modellen op de foto’s eigenlijk altijd (hoge) hakken dragen. Leuk voor een feestje, maar voor de meesten van ons niet geschikt voor het dagelijks leven. En zonder die hoge hakken zien de verhoudingen er ook bij de modellen meteen heel anders uit. Herkenbaar? Of maak ik het verschil groter dan het is?

    1. Je kunt met hoge hakken je verticale proporties meer in balans brengen, Diana, als je korte benen hebt. Maar dat kan ook op een andere manier. Daar heb ik als eens een blog aan gewijd. Om zicht te krijgen op je eigen verticale proporties ga je op blote voeten voor die muur staan, zoals ik hierboven beschrijf.

  2. Interessant. Dochter en ik zijn even lang. Zij paste laatste een jurk van mij en zag er daarmee ook met hakken aan, plomp en onelegant uit. Terwijl ik heel elegant overkom in dezelfde jurk met dezelfde schoenen. We hebben beide een gemiddeld postuur met hetzelfde model benen en dezelfde verhoudingen. Hoe kan dat?

    1. Daar kan ik zo geen antwoord op geven, Jeanette. Maak van allebei een foto in die bewuste jurk en als ik die dan voor een artikel op mijn blog mag gebruiken zal ik een poging doen het verschil te verklaren.

Reacties zijn gesloten.