Zo hoog kan het kleurcontrast in jouw kleding zijn

Je hebt kennis van je contrastniveaus nodig om kledingcombinaties te kunnen maken met hetzelfde contrastniveau. Als je weet hoe hoog het kleurcontrast in jouw kleding kan zijn helpt dit je om er op je best uit te zien.

Hoe hoog kan het kleurcontrast in jouw kleding zijn?

In een vorig bericht heb ik het gehad over hoe jij zelf jouw licht-donker contrast kunt bepalen. Maar ook kennis van je kleurcontrast is nodig om kledingcombinaties te kunnen maken die jou er optimaal uit laten zien. Zo hoog kan het kleurcontrast in jouw kleding zijn.

Je weet inmiddels hoe hoog het licht-donker contrast in je kleding moet zijn, nu laat ik zien hoe jij naar het kleurcontrast in je uiterlijk kunt kijken. Dan gaat het om de hoeveelheid kleuren die je van nature hebt in je huid, haar en ogen en hoe verschillend die kleuren van elkaar zijn. Om dit vast te stellen gebruiken we de kleurencirkel.

Op onderstaande foto zie je dat de kleuren van het rode haar en de blauwe ogen van de jonge Nicole Kidman ver uit elkaar liggen op de kleurencirkel. Haar huidkleur is neutraal. Als twee van de drie kleuren ver uit elkaar liggen op de kleurencirkel spreken we van een hoog kleurcontrast. Dit hoge kleurcontrast kun je het beste herhalen in je kleding om er optimaal uit te zien.

Zo hoog kan het kleurcontrast in jouw kleding zijn

Vrouwen met een hoog kleurcontrast kunnen gekleed gaan in combinaties van twee complementaire kleuren of drie kleuren van de ‘drieklank’. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe hoog het kleurcontrast in jouw kleding kan zijn als jij een hoog kleurcontrast in je uiterlijk hebt. Deze kledingcombinatie met twee complementaire kleuren staat je als geen ander. Voor de toelichting lees mijn blog Hoe kies je nu de kleuren voor een garderobecapsule.

Ontdek je kleurcontrast

Ontdek je kleurcontrast

Ontdek je kleurcontrast

Vrouwen met een laag kleurcontrast hebben weinig ‘kleur’ in hun uiterlijk of twee kleuren in hun uiterlijk (bijvoorbeeld blond haar en bruine ogen) die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Een voorbeeld van een vrouw met een laag kleurcontrast is Anne Hathaway. Haar huidkleur is beige en haar haarkleur en ogen zijn allebei bruin (drie neutralen).

Ontdek je kleurcontrast

Vrouwen met een laag kleurcontrast staan kledingcombinaties in monochrome kleuren het mooist. Dat betekent in de praktijk dat je je beperkt tot één basiskleur of dat je neutralen met één of maximaal twee basiskleuren combineert. Kies je voor twee basiskleuren dan zullen die naast elkaar op de kleurencirkel moeten liggen, de zogenaamde analoge kleuren. Afhankelijk hoe licht of donker je kleuren moeten zijn, zullen dat lichte met lichte basiskleuren of neutralen zijn, medium met medium of diepe met diepe kleuren zijn.

Ontdek je kleurcontrastOntdek je kleurcontrast

De complete gids voor kleurcombinaties, in vier afleveringen (2)

Vrouwen met een gemiddeld kleurcontrast zoals Cate Blanchett, met haar beige huid, goudblonde haar en blauwe ogen, zijn het mooist in kledingcombinaties van twee analoge kleuren of twee kleuren van de drieklank. Afhankelijk van hoe licht of donker hun kleuren kunnen zijn, zullen dat medium kleuren met lichte kleuren of neutralen zijn, of medium kleuren met donkere kleuren. Als jij een vrouw met een gemiddeld kleurcontrast bent dan zie je hier een voorbeeld van hoe hoog het kleurcontrast in jouw kleding kan zijn.

Ontdek je kleurcontrast

 

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen (3)

4 gedachten aan “Zo hoog kan het kleurcontrast in jouw kleding zijn”

  1. Weer een nieuwe manier van kijken. Leuk! Ik vind het bijzonder dat je ogen zo veel invloed hebben op het geheel…. want je ziet eigenlijk maar een klein kleurvakje.

  2. Lees mijn blogs komende week, dan krijg je antwoord op je vraag, Astrid

Reacties zijn gesloten.