Wat draag je als moeder van de bruidegom

Wat draag je als moeder van de bruid of bruidegom? Wat zijn de regels bij een huwelijk ook al ben je niet echt van de etiquetteregels? Een vraag van Menna wiens zoon gaat trouwen.

De regels voor een huwelijk - wat doe je wel en niet

Een vraag van Menna: Mag je als ouders van de bruidegom dezelfde kleur kleding dragen als de bruidegom? Onze zoon gaat trouwen en ik weet de kleur van zijn pak. Mijn man en ik moeten nog kleding uitzoeken. Misschien een rare vraag, maar ik vroeg het me af of er regels voor een huwelijk zijn. Wij zijn niet echt van de etiquetteregels, maar ik wil het wel graag weten. En is het wenselijk dat de kleding van beide moeders op elkaar afgestemd is?

Helemaal geen rare vraag, Menna, want de regels voor een huwelijk of andere bijzondere gebeurtenissen zijn niet voor iedereen meer duidelijk. Veel Nederlanders vinden dat etiquette-voorschriften niet meer van deze tijd zijn, dat je vrij moet zijn in wat je aantrekt. Teveel vrijheid geeft vaak onzekerheid en voelt niet fijn. Het kan juist heel prettig zijn dat je als gasten weet waarmee je het bruidspaar een plezier doet en waarmee je hen respect bewijst. Zij kleden zich tenslotte wel heel mooi aan.

Jurk met lange jas


Er zijn een paar regels voor een huwelijk:

 1. De vrouwelijke gasten mogen niet in het wit verschijnen als de bruid in het wit gaat.
 2. De bruid moet het stralende middelpunt zijn, de vrouwelijke gasten mogen haar niet overschaduwen.
 3. Ook zwart is uit den boze, want zwart is geen feestelijke ‘kleur’.
 4. Als er bruidsmeisjes zijn draagt de moeder van de bruid of bruidegom niet de kleur van hun jurken.

Tips voor jou als moeder van de bruidegom:

 1. Zorg dat je kleding een kleur heeft die bij je past en je laat stralen, zodat je later niet naar de foto’s kijkt en denkt ‘wat zie ik er slecht uit’.
 2. Kies een outfit die past bij je persoonlijke stijl, die wat van jou zegt. Je zult je er prettig in voelen en dat straal je dan ook uit.
 3. Als het huwelijk in de zomermaanden plaats vindt, is het handig dat je iets uit kunt trekken als het te warm wordt, zonder dat je meteen veel huid laat zien. Bijvoorbeeld een jurkje met een (ongevoerd) jasje. Een 8 denier panty staat verzorgd als je niet perfect gebruinde benen hebt. Zorg er dan wel voor dat je een reserve panty bij de hand houdt.
 4. Kleed je naar je leeftijd. Je wilt er stijlvol uitzien, dus niet te korte rokken. Knielengte is altijd mooi. Te veel huid laten zien maakt de indruk dat je krampachtig jong wilt zijn.
 5. Houd het eenvoudig. De stof van de jurk mag luxer zijn, zoals kant of satijn bijvoorbeeld, maar het model niet te ingewikkeld. Een etui-jurk doet het altijd goed.

Je man kan zijn kleding aanpassen aan die van je zoon. Bij formele bruiloften zie je dat het hele mannelijk gevolg in jacquet verschijnt met allemaal dezelfde stropdas. Denk aan koninklijke bruiloften. Mijn kledingadvies aan jou, ga niet in dezelfde kleuren als je zoon. Denk eens aan de foto die straks genomen wordt, wat voor plaatje dat oplevert als je alle drie in dezelfde kleuren gekleed gaat. Of je je kleding moet afstemmen met de moeder van de bruid? Niet wat de kleur betreft, want jij kiest natuurlijk een kleur die jou fantastisch staat, maar misschien wil je wel weten wat voor soort kleding (formeel of informeel) zij gaat dragen, zodat jij daar je kleding enigszins op aan kunt passen. Ik wens je een heel mooie dag. Groeten, Lida

Wat draag je als moeder van de bruid

Meer lezen?

Formele kleding gewenst wat draag je dan

 

3 gedachten aan “Wat draag je als moeder van de bruidegom”

 1. Beste Lida,
  Bedankt voor je antwoord. Ik was al aan het zoeken naar een zwart jurkje met een gekleurd jasje. Maar dat is niet feestelijk las ik. Ik dacht praktisch te zijn, zwart kun je na het feest ook weer aan. Blauw is ook een favoriete kleur van mij, daar ga ik dan nu maar voor. Valt nog niet mee om wat leuks te vinden. Het moet ook betaalbaar zijn en daarna weer te dragen. Bedankt nogmaals, ik vond het erg leuk mijn vraag terug te zien. Met vr.gr. Menna

 2. Dag Lida,

  Ik dacht dat de moeder van de bruid als enige wél in het wit mag?
  Weliswaar minder mooi dan de bruid.

  Zelf vond ik het ooit prettig met de andere ouders af te stemmen, want een groot contrast ( bijv de ene moeder met een giga hoed en de ander niets op het hoofd) voelt niet fijn.

  Groeten,
  Yvonne

 3. Hallo, ik ben net getrouwd en had van tevoren specifiek aangegeven dat ik niet wilde dat er wit gedragen zou worden, omdat mijn jurk roomwit tot champagne kleurig was en deze op de foto’s vaal zou ogen. Mijn schoonmoeder had een helderwit jasje aan en mijn beste vriendin een zwart cocktailjurkje. Had ik ze dit blog maar kunnen laten lezen, ik heb me rot geërgerd die dag, vooral aan de keuze van mijn schoonmoeder! Groetjes, Lotte

Reacties zijn gesloten.