Een lange blazer of blouse – zo kun jij ze ook dragen

In dit bericht laat ik je zien hoe je een lange blouse of lange blazer kunt dragen, ook als je aan de korte kant bent. En waarom gebruikten we in de jaren 80 mouwophouders?

Een lange blazer of blouse - zo kun jij ze ook dragen

Wie kent ze nog de mouwophouders? Eind jaren 80 en ook nog in de jaren 90 waren lange blazers ‘in’. Ik heb zo’n pak gedragen, met zowel een bijpassende lange broek als een kort rokje. Ik deed dit werk nog niet, maar zag wel dat de combinatie blazer-rokje mij beter stond dan de combinatie blazer-broek. Kon het toen niet benoemen, nu wel. Maar waarom toch die mouwophouders die bijna iedere vrouw toentertijd droeg?

 

In de jaren 80 was de mode oversized. Jassen en blazers hadden extreem brede schouders en de zoom van een blazer viel ergens halverwege je dijbeen. Je droeg hem met een bandplooibroek of met een knielang recht rokje.  Zoals dat wel vaker gaat (denk maar aan de wijde truien nu, waarbij een deel van de zoom in de tailleband wordt gestopt), ging de verkoopster mij meteen ‘aankleden’ met mouwophouders.

Door de mouwophouders kwam de zoom van de mouw hoger te zitten en ik zag in de spiegel meteen het effect. Wat er gebeurde kon ik toentertijd niet benoemen, maar ik zag er beter in uit. Vrouwen stropen gevoelsmatig bij een lange trui of blouse al snel hun mouwen op. Niet alleen om de afwas te doen, maar ze zien dat de verhoudingen in hun outfit meer in balans komen. Lees ook De ideale mouwlengte

Een lange blazer of blouse maakt je benen voor het oog korter en een driekwart mouw je benen weer langer. Zo ontstaat een meer uitgebalanceerd geheel.

Een lange blazer of top - zo kun jij hem ook dragen
1989

De ideale lengte voor jouw tops en jasjes is afhankelijk van je lichaamslengte, gewicht én bodytype. Lees De ideale lengte van je top.  Wil je meedoen aan de trend van een lange blazer of top? En langer gaan dan de ideale lengte voor jou, die je ook in je STOA terug kunt vinden?

De algemene regel is: Ga nooit langer dan dat (met gestrekte arm) de zoom van je blazer of top in je handpalm valt. Zoals bij deze rode blazer.

Als de zoom van het jasje in de palm van je hand valt heeft het de juiste lengte voor jou.

Maar als de mode een lange blazer of blouse voorschrijft? Dan kun je deze richtlijnen aanhouden:

 • Draag een hak om je benen te verlengen. Als je blazer/top 4 cm langer is dan de ‘handpalm’ lengte, kun je er een schoen bij dragen met een 4 cm hoge hak. Zo geef je je benen de extra lengte die nodig is om je verticale proporties in balans te houden.
 • Combineer de top/blazer met een rok (of jurk) die naar de knie nauwer wordt. Hoeveel nauwer is afhankelijk van je bodytype, gewicht en leeftijd. Ben je jong en slank dan kun je zelf bepalen hoe ver je gaat. Voor alle vrouwen geldt dat knielengte het meest harmonieuze beeld geeft.
 • Gebruik de kolom van kleur . Draag een lange blazer in een opvallende kleur open over een broek en shirtje in dezelfde donkere kleur (zie bovenstaande foto). Of als je er een rok onder draagt, een panty of maillot in dezelfde kleur als je schoenen en rok.
 • Bij een lange blouse of top kun je de aandacht naar boven brengen door een interessant sieraad boven je borsten te dragen.
 • Houd de regel van derden in je achterhoofd. Dat betekent dat een korte rok vaak beter bij een lange blazer en top staat dan een broek. Met name als je aan de korte kant bent.
 • Wat dus ook helpt zijn ‘opgestroopte’ mouwen.

Een lange blazer of blouse - zo kun jij ze ook dragen

Hieronder zie je mijn tekening van een lange en slanke vrouw. Zij kan zich veel permitteren. Waag je niet aan deze combinatie als je niet dit postuur hebt. Want de jas is langer dan de ‘handpalm’ lengte. De schoenen in een afstekende kleur verkorten de benen. Evenals de platte schoenen en de enkelvrije broek dat doen. Lees ook Zo ontdek je of je lange of korte benen hebt

Een lange blazer of blouse - zo kun jij ze ook dragen

Voor een lange blouse gelden dezelfde regels. Maar bij een blouse kun je een deel bij de tailleband in stoppen, zodat de horizontale lijn hoger komt te liggen. En je weet hoe hoger die lijn zit, hoe langer jij lijkt.

Een lange blazer of blouse

Hier zijn de lange blazer of blouse te koop:

Eén gedachte over “Een lange blazer of blouse – zo kun jij ze ook dragen”

 1. Goedemorgen Lida
  Dank je voor de mooie blog.
  Ik sta op het punt om voor het komende seizoen een langer jasje aan te schaffen: wil wat afwisseling in mijn garderobe; heb veel jasjes in dezelfde “veilige” lengte.
  Ik ben 1.71m lang, heb een normaal postuur en taille.
  Ik denk na over broekpak, statement blazer met print of een knielang jasje. Ik denk dat ik deze laatste optie iets minder zou kunnen combineren.
  Ik ga een langere blouse lengte eens uitproberen met een overhemd van mijn man.
  Fijne zondag.
  Hartelijke groet,
  Joke van der Wal

Reacties zijn gesloten.